Kapitel 8 – Gold Saucer

Gold Saucer

En kort film visar hur du åker gondolen hela vägen upp. Du kommer ut ur munnen av en stor mun. Bara gå ombord för att återvända ner. På samma skärm ser vi också en sparningsplats, tyvärr kostar den 5 GP för att använda – per gång.

GP: Det är en valuta som tjänas och används endast inne i Gold Saucer. I denna guide kommer vi inte göra mer än nödvändigt här, så du kommer inte att tjäna några GP. Men behöver du desperat GP så kan de tjänas genom att spela arkadspel för Gil inne i Wonder Square, eller satsa Gil för att vinna GP på Chocobo Race inne på Chocobo Square. Chocobo Square låter dig betala 200 Gil för att satsa på Chocobo som springer en tävling, precis som V75. Satsar du på rätt vinnare och andra-platstagare så kan du vinna saker. Mer information om alla områden finns på våra Square-sidor under Gold Saucer.

För att välja “Square” – alltså del av Gold Saucer – så måste du få tillgång att gå in i Gold Saucer. Det får du genom att prata med damen vid ingången nede till vänster. En engångsbiljett (försakas i det du tar gondolen ner igen) kostar 3000 Gil, medan en livstidsbiljett kostar 30 000 Gil. Det dyra priset är väl motiverat om du ska pröva göra allt i spelet, då kommer du besöka detta ställe många gånger. Men just nu sitter de flesta inte på så mycket pengar. Så köp dig en biljett för 3000 Gil.

Inne i Gold Gate – hjärtat av Gold Saucer (det stora gula rummet med de färgrika cirklarna) kan du välja square. Gå in i rummet så sticker dina kamrater iväg till olika platser de önskar besöka. Du kan utforska allt fritt här, en härlig möjlighet i spelet. Du kan komma tillbaka hit senare, så var inte orolig, det finns enormt mycket att göra och få här, bland annat Clouds bästa limit, men lugn nu, det är först långt senare i spelet.

Efter lite prat så sticker Barret till Wonder Square. Oavsett vilken väg du själv väljer så hänger Aeris med dig, vill du inte det så prata med någon av de andra innan du hoppar ned i ett av hålen. Varje “Square” du kommer till har genvägar till alla andra “squares”, och en som heter “Station”, det är för att ta dig tillbaka till “hjärtat” av Gold Saucer.

Om du bara vill följa storyn så är det Wonder Square du ska till först, de flesta andra kostar oavsett GP (som du inte har än), och Battle Square är stängt.

Gold Saucer – Wonder Square

Direkt du kommer fram här så hörs en jazzig musik i bakgrunden och en märklig varelse kommer emot dig. Detta är nästa medlem i ditt gäng, Cait Sith – det är en katt (och det är katten som är Cait Sith) som sitter uppe på en stor Mog-varelse som han styr med spakar som sitter på dess huvud. Han spår din framtid, även om du inte vill. Efter det går han med i ditt gäng.

“A surefire way to get GP is to play the Mog’s House. Give the Kupo nuts until he makes a different sound, in other words, give him 5 the first time, and 3 the second time. Talk to the man behind you and he’ll give you a one- time-only 30 GP”

Du ska nu till Battle Square för att se en scen med en död vakt. Efter det följer en längre scen där ägaren av Gold Saucer – Dio – tar er till fånga misstänkta för mord och kastar ner er till den öken som är under Gold Saucer.

Corel Prison

Här finner ni Barret, som igen sticker iväg. Följ efter honom för att komma till en ny bildskärm där en man springer efter er. Löp ned till sparningsplatsen, för nu är det nog en stund sen du sparade. Här nere kan du hamna i strider när som helst, precis som uppe på världskartan.

Manipulate – Cait Sith har ett kommando – “Manip.” – i strid vi inte sett förut. Det gör att han kan kontrollera fiender. Detta är en underbar förmåga för att lära dig flera Enemy Skills. Bara ta kontroll över en fiende (lyckas inte alltid tyvärr, försök bara igen) och utför den attack/kommando du vill ha på den du har Enemy Skill-materian på. Flera Enemy Skills kan endast läras på detta sätt.

Nu ska vi pröva att hitta Barret. Nedåt finns en massa skrot, men lite till höger står ett hus du kan springa in i (från Barrets tillbakablick). Där inne startar en scen och efter den är Barret en av två fasta medlemmar i din trio, du får bestämma vem den tredje kan vara (och kan ångra dig efteråt genom att prata med någon av dina kamrater).

Lämna huset. Nedåt till höger finns ett hus som säljer tre mindre spännande föremål – Potion, Phoenix Down, Tent. Längst ned till vänster står en lastbil med två vakter utanför, på den finns en lastbilshytt (undersök den för att gå in), där kan du sova gratis. Mer än så finns inte här nede, annat än en tom skattkista och massa konstiga folk, varav flera ger dig hints om vad du ska göra härnäst, men du läser ju denna guide så oroa dig inte för det. Ta dig istället tillbaks till där du började, förbi sparningsplatsen. Här uppe ser du en död vakt på marken, grinden bakom honom är nu öppen. På denna bildskärm finns också en brunn, men bara en tom kista där nede. Gå istället genom grinden vid vakten, du kommer då ut i öknen.

Här i öknen möter du genast tuffare motstånd i striderna. Du ska följa vägen längs staketet ungefär till mitten på skärmen, där finner du en öppning till andra sidan (bortom ravinen). Gå igenom där och förbi en man som vandrar runt. Fortsätt här direkt åt höger. Detta ska ta dig direkt till en bilskrot, eventuellt får du springa några skärmar innan du når den, bara håll ut, du är på rätt väg. I bilskroten kommer du finna Dyne, så du är nära nu. Bara fortsätt upp och lite till höger mellan alla bilarna så kommer du till en ny bildskärm där du hör skott.

Dyne

Barret är själv. Använd items, Hi-Potion för att fylla på. Har inga väldigt starka attacker.

* Sätt Barret i back row, ge long range vapen (nya W Machine-vapnet) och ta Silver Armlet från Cait Sith till han.

* DYNE: Gå gärna in med en Limit. Sleep funkar fint (items), kör Posion på han. Han avslutar med en attack.

Chocobo race

Efter att du besegrat Dyne följer en längre scen och mycket händer. När du återfår kontrollen över Cloud så ska du rida en Chocobo igen, men denna gång i en tävling! Men innan det ska du springa fram till den röda materian – Ramuh – som ligger på golvet (precis till höger om bordet alla sitter vid), ta den. Ester kommer och ropar på dig när allt är klart, prata med henne (du får också en ny chans att höra om hur du rider en Chocobo). Efter det börjar racet.

Allt du behöver göra är att vinna. Lyckas du inte så får du ett nytt försök och Ester fixar då en ännu bättre Chocobo till dig. När du styr din Chocobo så kan du koppla om från automatiskt styrning till manuell, när du kör manuellt behöver du egentligen inte styra men du kan hålla inne O-knappen för att sprinta, något som förbrukar din stamina (visas i mätaren till vänster). Din stamina ska hålla hela racet och fylls inte på, så använd det inte för mycket. Ett relativt välkänt fusk är att samtidigt hålla inne R1 och R2 för att sakta men säkert fylla upp stamina när du inte sprintar.

Efter att du har vunnit tävlingen så belönas du med din frihet, och en buggy – ett fordon som kan köra över öknen och korsa floder!

Buggy

Äntligen, ditt första egna fordon, som inte är en Chocobo. Det du ska göra härnäst är att åka till Cosmo Canyon, men, det finns flera saker att göra nu som du fått detta fordon som jag rekommenderar att du gör.

Side Quests

TODO: Lägg in ny sida på hemligheter (undersida) som du länkar till, där läggs all info om vad man kan göra nu. Eller ny side-quests-sida, kalla den “Extra”.

Inspiration: http://www.supercheats.com/guides/final-fantasy-vii/optional-fun-with-the-buggy

Det är mycket svårare att få Mythril sen när man har tillfället, för då har man Tiny Bronco och Buggyn ligger åt helvete långt bort vid Nibelheim. Jobbigt men vill man ha Aeris bästa limit måste man göra detta, även om hon inte är med så länge till.

 • Alla eskills på andra sidan: Flame Thrower, Beta, L4 Suicide and Chocobuckle
  • Flame Thrower: i Mythril grottan.
   • Ark Dragon kör denna, mot en så ta “Manip.” om han ej gör på rätt person. Jag har bara mött han i sidorummen (upp vid sista rummet innan utgången där det finns en kista och lyser från lifestream, och i rummet till höger om ingången där det är en trappa upp och en kista tror jag).
  • Passa på att stjäl Grand Glove till Tifa från Madouge, 31 atk, 2 länk 2 fri, dubbel AP, 110 hit! I mythril grottan alltså
  • Beta: Möt Zolom, kör Titan, Laser (grym här!), Big Guard. Reser sig snart o hoppas på Beta. Fire Ring är bra acc mot beta. Hoppas överleva o lära dig, de andra dör nog. Dör du men nån bortblåst så lär du dig ändå inte Beta även om det stod det. Oftast bara en som lär sig, ha ev alla Eskill på denna! Annars blir det två strider. Obs när han står så gör han ofta en attack som kastar ut en person på de som skadar honom, så var försiktig (detta enligt vad jag upplevt, inte forskat mer på).
  • L4 Suicide: Leta upp Mu, jag har mött de utanför Chocobo Ranch men bara två med en sån fågel (Levrikon). Cirka en chans på 14 att de använder den. Bara vänta tills de gör det. Attack mot alla.
  • Chocobuckle: På med Chocobo Lure och gå i spåren, ha med dig en Mimett (kostar 1500 Gil i stallet) eller Sylkis Green (de såldes inte än) och ge först när du möter en Chocobo tillsammans med två fåglar (Levrikon) eller två elefanter (Elfadunk). Använd så L4 Suicide (Eskill) och den ska utföra Chocobuckle på den som kasta magin.
   • Tips: Lägg Mimett Green överst i menyn (gi in på Items och så Order och välj Customize), då går det lite snabbare.
 • Eskill: Harpy i öknen kan kasta Aqualung, stark vattenskada på alla
  • Kasta Big Guard först, ta manip för att kontrollera striden om du vill.
  • Alla med Eskill lär sig denna då den träffar alla.
 • Eskill: Zemzelett på karta utanför Junon – manip = White Wind.
  • Mötte han utanför sovande mannens grotta.
 • Mythril och Bolt Ring från mannen i grottan på andra kontinenten
  • 177 = Mythril. 188 = Ring (kom dit på 176) – slåss utanför för att få bägge, men nära utgången så du inte råkar möta fiender på väg till mannen.
  • Kör från Junon (mot Fort Condor), skog till vänster, bak den är en å, där ska du kunna korsa och köra runt till höger om berget, du finner grottan där. Se våra kartor.
 • Fort Condor-strid, vinn Megalixir (bekräftat, uppdaterat FFU om den)
 • Battle Square nu öppen, du kan få bra priser men är svårt o tar tid.
  • Du får Sprint Shoes om du vinner (oavsett antal försök) en hel runda (8 fiender).
   • Prata med tjejen som står utanför BS, nedanför trappan efteråt.
  • Kostar 10 GP (måste tjänas på spelen i Wonder Square)
  • Lämnar du Battle Square nollställs dina poäng! (GP bara när du lämnar Gold Saucer).
  • Vinna är rätt svårt, men lättare med Beta, Big Guard, Matra Magic, limits, o högre level (25). Tyvärr beror mycket på vilka handikapp du får. Sista bossen kör mest poison, aqualung och slag. Byt poäng vid utgången, finns två monitorer på bägge sidor (Enemy Lure = möt fler fiender, Fury Ring = auto Berserk, Champions Belt = ???, Xxx = ???).
 • Kör buggyn in i Costa del Sol, du styr Cloud – löp upp för trappan och över bron bredvid dig så kommer du till hamnen. Prata med matrosen som står still utanför båten, ge han 100 Gil och spring in i båten. I Junon ska du lämna hamnen genom porten till höger, ute i gatan ser du en matros som vevar med armarna, han kan fixa dig en gratis taxi ut. Ta den ut – “Outside Junon”! Du kör nu buggyn.
 • För att återvända – kör buggy in i lägre Junon, gå ner på stranden (mannen i byn som står precis vid trappan ner till stranden kan berätta mer) och blås i visslan du fått tidigare så kommer Mr. Dolphin direkt och vill du så kan du bli tagen direkt ombord skeppet tillbaka till andra sidan. Denna resa är gratis.

Först kan du ta din nya Manipulate-materia och samla Enemy Skills. Kör “Manip.” på Beachplug på stranden mellan öknen och Costa del Sol, över ån, (du kan köra dit med buggyn). Denna Enemy Skill är en av de bästa du kan få, att skaffa den redan nu kommer ge dig stora fördelar. Du kan till och med ta ditt nya fordon in i Costa del Sol, då kommer du att direkt åka båt över till Junon och kan utforska området där med detta fordon.

Söder om Gold Saucer ser du en flod och en lite ljusare plats i floden, här kan du korsa med din buggy. Direkt söderut (rätt fram, oftast) ser du några “pinnar” sticka upp ur skogen, det är Gongaga, nästa by. Det är inte ett måste att stanna där, men du får massa bra saker. Till vänster ut på en udde har du ett ensligt hus, just nu finns ingenting eller ingen där. Förresten, du måste gå ur din buggy för att kunna gå in i städer, och du kan möta fiender även när du kör buggyn.

Du kan också möta Yuffie i skogarna runt här!

Kör fram till Gongaga i skogen och gå in där.

Gongaga

Direkt du kommer in så hör du Reno och Rude lite längre fram.

Reno och Rude

* Reno & Rude: Provkör nya summons Ramuh och Ifrit, Eskills, Limits.

Om du nu tar vägen upp till höger så kommer du till en förstörd reaktor. Gå in i den och följ vägen så får ni snart besök och gömmer er. Efter scenen så gå dit där Scarlet tittade in i skrotet och undersök, välj att undersöka närmare – “Reach for it” – så får du en materia – Titan, en summon!

Lämna nu reaktorn och ta vägen rätt fram i skogen där du kom in. Här går du först under ett fallet träd, du ska nu förhoppningsvis se en blänkande gul sten längre fram, det är materian Deathblow, ta den. Med den kan du göra extra skada i strid, men oftare missa dina slag. Fortsätter du längs stigen så kommer du ut till världskartan igen, gå hellre tillbaka och ta den snåriga vägen snett upp åt höger, detta tar dig till den lilla byn Gongaga.

I Gongaga finns flera små hus och affärer. Den första till vänster säljer Accessories och materia, här borde du köpa Time som du kan lära dig Haste, Slow och Stop av. Mystify är ny, den kan lära dig Confuse och Berserk, enligt min mening inte värd pengarna. Inne i denna affär finns också en stolpe, klättra upp för den så hittar du en vapenaffär.

Utanför affären, till höger finns en Item-affär. Nedanför den finns ett hus där Zacks föräldrar bor, har du Aeris i ditt gäng så får du höra lite extra dialog. Efter det kan du lämna huset och leta upp Aeris. Var Tifa också med så får du leta upp henne också. Bägge står gott synligt i byn, så det är inte så svårt att hitta dem.

I huset högst upp till höger finner du White M-phone (vapen till Cait Sith). I huset uppe till vänster finner du en X-Potion. Du kan också sova här för 80 Gil.

Tyvärr finns det inte mer att göra i Gongaga efter detta. Du kan nu bara lämna byn och ta dig ut på världskartan igen.

Åk vidare från Gongaga, med Gold Saucer i ryggen, så kommer du snart in i en skog till höger om dig. Följ den och floden som flyter där så finner du snart en plats att korsa över på. Här ser du lite mörkare gräs och berg lite längre fram, kör mot dessa. Du får nu följa den snåriga vägen genom klipporna tills det att du ser en liten byggnad i berget, det är Cosmo Canyon.

Varning: kör du för långt förbi Cosmo Canyon så kommer din buggy att gå sönder och den blir inte reparera förrän lite senare i spelet.

Navigation: