image/svg+xml Ta mig upp

Kapitel 8 – Gold Saucer

Gold Saucer

Hjälp

Vad är GP?

Det är en valuta som tjänas och används endast inne i Gold Saucer. I denna guide kommer vi inte göra mer än nödvändigt här, så du kommer inte att behöva några GP. Men är du nyfiken så kan de tjänas genom att spela arkadspel för Gil inne i Wonder Square, eller satsa Gil för att vinna GP på Chocobo Race inne på Chocobo Square. Chocobo Square låter dig betala 200 Gil för att satsa på Chocobo som springer en tävling, precis som V75. Satsar du på rätt vinnare och andra-platstagare så kan du vinna saker. Mer information om alla områden finns på våra Square-sidor under Gold Saucer. Alla GP försvinner när du lämnar Gold Saucer.

En kort film visar hur du åker gondolen hela vägen upp. Du kommer ut ur munnen av en stor figur (bara gå tillbaka ombord för att återvända ner igen om du glömt nåt). På samma skärm ser vi också en sparningsplats, tyvärr kostar den 5 GP för att använda – per gång.

Gold Saucer är stort, och för att ta dig runt här så används ett slags tub-system för teleportering till de olika delar – “Squares” – som finns. Dessa rör finns inne i rummet nede till vänster, men för att komma in där måste du ha en biljett, de kan du köpa genom att prata med damen vid ingången nede till vänster. En engångsbiljett (försakas i det du tar gondolen ner igen) kostar 3000 Gil, medan en livstidsbiljett kostar 30 000 Gil. Det dyra priset är väl motiverat om du ska pröva göra allt i spelet, då kommer du besöka detta ställe många gånger. Men just nu sitter de flesta inte på så mycket pengar. Så köp dig en biljett för 3000 Gil (men var säker på att du inte måste ned med gondolen först). Har du inga pengar så kan du samla Gil utanför North Corel, eller sälja gamla saker i butikerna.

Inne i Gold Gate – hjärtat av Gold Saucer (det stora gula rummet med de färgrika cirklarna) kan du välja square. Gå in i rummet så sticker dina kamrater iväg till olika platser de önskar besöka. Du kan utforska allt fritt här, en härlig möjlighet i spelet. Du kan komma tillbaka hit senare, så var inte orolig, det finns enormt mycket att göra och få här, bland annat Clouds bästa limit, men lugn nu, det är först långt senare i spelet.

Efter lite prat så sticker Barret till Wonder Square. Oavsett vilken väg du själv väljer så hänger Aeris med dig, vill du inte det så prata med någon av de andra innan du hoppar ned i ett av rören. Varje “Square” du kommer till har genvägar till alla andra “squares”, och en som heter “Station” (tar dig tillbaka hit).

Turtle Paradise

Turtle Paradise flyer 3

Gå till Ghost Square och se till vänster på väggen för att hitta denna. Allt om dessa flyers.

Om du bara vill följa storyn så är det Wonder Square du ska till först, de flesta andra kostar oavsett GP (som du inte har än), och Battle Square är stängt.

Gold Saucer – Wonder Square

Direkt du kommer fram här så hörs en jazzig musik i bakgrunden och en märklig varelse kommer emot dig. Detta är nästa medlem i ditt gäng, Cait Sith – det är en katt (och det är katten som är Cait Sith) som sitter uppe på en stor Mog-varelse som han styr med spakar som sitter på dess huvud. Han spår din framtid, även om du inte vill. Efter det går han med i ditt gäng.

Du ska nu till Battle Square för att se en scen med en död vakt. Efter det följer en längre scen där ägaren av Gold Saucer – Dio – tar er till fånga misstänkta för mord och kastar ner er till den öken som är under Gold Saucer.

Corel Prison

Hjälp

Fienderna här nere

Fienden 2-Faced kan du stjäla Phoenix Downs av. Akta er för Bandit, de stjäl från er och måste besegras innan de flyr för att du ska få tillbaka det som stals, du får inte lång tid på dig.

Här finner ni Barret, som igen sticker iväg. Följ efter honom för att komma till en ny bildskärm där en man springer efter er. Löp ned till sparningsplatsen, för nu är det nog en stund sen du sparade. Här nere kan du hamna i strider när som helst, precis som uppe på världskartan.

Hjälp

Manipulate

Cait Sith har ett kommando – Manip. – i strid vi inte sett förut. Det gör att han kan kontrollera fiender. Detta är en underbar förmåga för att lära dig flera Enemy Skills. Bara ta kontroll över en fiende (lyckas inte alltid tyvärr, försök bara igen) och utför den attack/kommando du vill ha på den du har Enemy Skill-materian på. Flera Enemy Skills kan endast läras på detta sätt.

Nu ska vi pröva att hitta Barret. Nedåt finns en massa skrot, men lite till höger står ett hus du kan springa in i (från Barrets tillbakablick). Där inne startar en scen och efter den är Barret en av två fasta medlemmar i din trio, du får bestämma vem den tredje kan vara (och kan ångra dig efteråt genom att prata med någon av dina kamrater).

Lämna huset. Nedåt till höger finns ett hus som säljer tre mindre spännande föremål – Potion, Phoenix Down, Tent. Längst ned till vänster står en lastbil med två vakter utanför, på den finns en lastbilshytt (undersök den för att gå in), där kan du sova gratis. Mer än så finns inte här nede, annat än en tom skattkista och massa konstiga folk, varav flera ger dig hints om vad du ska göra härnäst, men du läser ju denna guide så oroa dig inte för det. Ta dig istället tillbaks till där du började, förbi sparningsplatsen. Här uppe ser du en död vakt på marken, grinden bakom honom är nu öppen. På denna bildskärm finns också en brunn, men bara en tom kista där nede. Gå istället genom grinden vid vakten, du kommer då ut i öknen.

Enemy Skills

Matra Magic & Laser

Nu har du chansen att få inte en men två Enemy Skills!

Bullmotor kan du lära dig Matra Magic av (typlösa skada på alla fiender).

Death Claw kan du lära dig Laser av (halverar HP).

Här i öknen möter du genast tuffare motstånd i striderna. Du ska följa vägen längs staketet ungefär till mitten på skärmen, där finner du en öppning till andra sidan (bortom ravinen). Gå igenom där och förbi en man som vandrar runt. Fortsätt här direkt åt höger. Detta ska ta dig direkt till en bilskrot, eventuellt får du springa några skärmar innan du når den, bara håll ut, du är på rätt väg. I bilskroten kommer du finna Dyne, så du är nära nu. Bara fortsätt upp och lite till höger mellan alla bilarna så kommer du till en ny bildskärm där du hör skott.

Bossmöte

Dyne

HP 1 200

Barret är själv i denna strid. Använd Hi-Potion för att snabbt hela honom. Dyne avslutar striden med en attack, var beredd på den.

Behöver du mer hjälp? Fler tips för att besegra Dyne »

Chocobo race

Efter att du besegrat Dyne följer en längre scen och mycket händer. När du återfår kontrollen över Cloud så ska du rida en Chocobo igen, men denna gång i en tävling! Men innan det ska du springa fram till den röda materian – Ramuh – som ligger på golvet (precis till höger om bordet alla sitter vid), ta den. Ester kommer och ropar på dig när allt är klart, prata med henne (du får också en ny chans att höra om hur du rider en Chocobo). Efter det börjar racet.

Allt du behöver göra är att vinna. Lyckas du inte så får du ett nytt försök och Ester fixar då en ännu bättre Chocobo till dig. När du styr din Chocobo så kan du koppla om från automatiskt styrning till manuell, när du kör manuellt behöver du egentligen inte styra men du kan hålla inne -knappen för att sprinta, något som förbrukar din stamina (visas i mätaren till vänster). Din stamina ska hålla hela racet och fylls inte på, så använd det inte för mycket. Ett relativt välkänt fusk är att samtidigt hålla inne och för att sakta men säkert fylla upp stamina när du inte sprintar.

Efter att du har vunnit tävlingen så belönas du med din frihet, och en buggy.

Buggy

Äntligen, ditt första egna fordon som inte är en Chocobo. Denna buggy kan korsa öknen och floder (ställen på en flod där vattnet är extra ljust), och du kan gå ur den utan att den försvinner.

Sidequest

Mer att göra med buggyn

När du fått buggyn är det mängder av frivilliga saker du kan göra, om du orkar och har tid. Ta en titt på den dedikerade sidequest-guiden om allt detta. Jag rekommenderar att i all fall göra lite av det.

Det du ska göra härnäst är att åka till Cosmo Canyon.

Söder om Gold Saucer ser du en flod och en lite ljusare plats i floden, här kan du korsa med din buggy. Direkt söderut (rätt fram, oftast) ser du några “pinnar” sticka upp ur skogen, det är Gongaga, nästa by. Till vänster ut på en udde har du ett ensligt hus, just nu finns ingenting eller ingen där, men lägg platsen på minnet.

Missa inte

Yuffie

Du kan också möta Yuffie i skogarna runt här!

Enemy Skill

Frog Song

I skogen finns en fiende som ser ut som en groda, Touch Me, av den kan du lära dig Frog Song.

Kör fram till Gongaga i skogen, gå ur din buggyn (lugn, den springer inte ifrån dig som en Chocobo) och gå in där. Att besöka Gongaga är egentligen helt valfritt, men du får så väldigt mycket bra grejer där inne och det tar inte så fasligt lång tid. Om du vill skippa Gongaga för att spara tid, så rulla vidare ner för sidan till rubriken “Mot Cosmo Canyon“.

Gongaga

Direkt du kommer in så hör du Reno och Rude lite längre fram.

Bossmöte

Reno & Rude

HP 2 000

Inte den svåraste striden. Provkör dina nya summons Ramuh och Ifrit. Har du några nya bra Enemy Skills så använd dem, och Limits så klart.

Behöver du mer hjälp? Fler tips för att besegra Reno & Rude »

Om du nu tar vägen upp till höger så kommer du till en förstörd reaktor. Gå in i den och följ vägen så får ni snart besök och gömmer er. Efter scenen så gå dit där Scarlet tittade in i skrotet och undersök, välj att undersöka närmare – Reach for it – så får du en materia – Titan, en summon!

Lämna nu reaktorn och ta vägen rätt fram i skogen där du kom in. Här går du först under ett fallet träd, du ska nu förhoppningsvis se en blänkande gul sten längre fram, det är materian Deathblow, ta den. Med den kan du göra extra skada i strid, men oftare missa dina slag. Fortsätter du längs stigen så kommer du ut till världskartan igen, gå hellre tillbaka och ta den snåriga vägen snett upp åt höger, detta tar dig till den lilla byn Gongaga.

I Gongaga finns flera små hus och affärer. Den första till vänster säljer Accessories och materia, här borde du köpa Time som du kan lära dig Haste, Slow och Stop av. Mystify är ny, den kan lära dig Confuse och Berserk, enligt min mening inte värd pengarna. Inne i denna affär finns också en stolpe, klättra upp för den så hittar du en vapenaffär.

Utanför affären, till höger finns en Item-affär. Nedanför den finns ett hus där Zacks föräldrar bor, har du Aeris i ditt gäng så får du höra lite extra dialog. Efter det kan du lämna huset och leta upp Aeris. Var Tifa också med så får du leta upp henne också. Bägge står gott synligt i byn, så det är inte så svårt att hitta dem.

I huset högst upp till höger finner du White M-phone (vapen till Cait Sith). I huset uppe till vänster finner du en X-Potion. Du kan också sova här för 80 Gil.

Tyvärr finns det inte mer att göra i Gongaga efter detta. Du kan nu bara lämna byn och ta dig ut på världskartan igen.

Mot Cosmo Canyon

Åk vidare från Gongaga, med Gold Saucer i ryggen, så kommer du snart in i en skog till höger om dig. Följ den och floden som flyter där så finner du snart en plats att korsa över på. Här ser du lite mörkare gräs och berg lite längre fram, kör mot dessa. Du får nu följa den snåriga vägen genom klipporna tills det att du ser en liten byggnad i berget, det är Cosmo Canyon.

Varning

Kör inte buggyn förbi Cosmo Canyon

Kör du för långt förbi Cosmo Canyon så kommer din buggy att gå sönder och den blir inte reparerad förrän lite senare i spelet. Om du istället parkerar den några steg innan byn så kan komma tillbaka ut när som helst och använda den.