image/svg+xml Ta mig upp

Kapitel 7 – Ny kontinent

Båt till andra kontinenten

Du är nu ombord en båt som ska ta dig från Junon till kontinenten på andra sidan havet. När du återfår kontrollen så är du ombord på skeppet, placerad i lastrummet. Du kommer se en skattkista till vänster (med en Ether) och en materia på marken uppe till höger (All). Om du har skaffat Yuffie så kommer hon att blockera denna materia just nu, men kom tillbaka senare så har hon flyttat sig (jag påminner dig här i guiden när det sker).

Ombord på båten hittar du också alla dina andra kamrater. Ta dig upp för trappan, till däck, där kan du springa ner åt vänster för att komma vidare. Du kommer se en matros i vit dräkt, om du säger till honom att något saknas, när han frågar, så säljer han dig Potion och Phoenix Down (passa på att fylla på lagret), eller säg I’m tired så får du köpa nåt för 250 Gil som återställer HP och MP. Fortsätt ned för båtens däck till en smal gång längs med kanten på båten (närmast skärmen), du ska här se en liten stege upp på taket till en sparningsplats. Lite längre upp prövar Red att gå, vilket inte funkar så bra. Spara och ta dig tillbaka ner för stegen och vidare till den främre delen av skeppet. En soldat står i vägen för dig, du ska nu prata med alla dina kamrater – börja först med Tifa och Red här uppe, efter det kan du hitta Aeris nere i lastrummet och när Aeris frågar efter Barret så kan du komma förbi platsen där soldaten stod.

När du kommer fram till framsidan på båten ser du en matros/sjöman stå och titta in på Rufus och Heidegger, det är Barret. Prata med honom några gånger så går snart ett alarm. Löp tillbaka till däck, när du når mitten så kommer dina kamrater fram till dig. Välj ditt lag på tre för att komma vidare. Du får så klart chans att ändra dig, bara prata med någon av de andra som nu står på däck. Passa också på att prata med matrosen om du behöver nåt mer. När du är redo kan du spara, bege dig sedan tillbaka ned i lastrummet och ta dig in genom den tidigare vaktade och låsta dörren överst i rummet (om Yuffie tidigare blockerade materian All så har du chansen att komma åt den nu). Obs, här nere kan du nu börja möta fiender igen om du springer runt för mycket.

Hjärtljud hörs i bakgrunden. Du kan gå upp för stegen till vänster, där kan du följa en avsats för att nå en kista med Wind Slash i (bra vapen till Yuffie). Du kan välja att ta den nu direkt, eller efter bosstriden som kommer. Gå sedan fram till vakten i rött i mitten av rummet och försök att närma dig honom.

Bossmöte

Jenova BIRTH

HP 4 000

Använd ej Bio/Poison. Kasta Ice. Shiva är bra. Choco/Mog kan stoppa. Hela ofta. Bossen är väldigt snabb och gör oftast två attacker per runda.

Behöver du mer hjälp? Fler tips för att besegra Jenova BIRTH »

Efter striden ligger en röd summon-materia och skiner mot dig, men du behöver gå igenom lite dialog först. Välj att Cloud ska summera allt som hänt för en god sammanfattning, alternativt skippar du detta. Efter du fått kontrollen tillbaka på Cloud så plockar du upp summon-materian – Ifrit! Lämna rummet.

Costa Del Sol

Båten ankommer hamnen, sin slutdestination. När du får kontrollen över Cloud så spring ned och upp för trappan nere till höger. Detta startar en scen, och efter den är du inne i Costa del Sol.

I huset direkt över bron ligger en man och sover, prata med han tre gånger så kan du få köpa lägenheten för bara 300 000 Gil. Detta kan du så klart komma tillbaka till senare (även om jag inte kan rekommendera ett köp för det enda man får är gratis vila). Gå nu ner för trappan längst till höger i huset istället. Nere i källaren finns tre föremål – Power Source och Motor Drive på marken, och en Fire Ring i kistan.

Lämna villan och fortsätt ned för trappan till huvudgatan i staden. Går du in i huset det står “BAR” utanför så ska du prata med mannen i hörnet till vänster, han säljer Carbon Bangle som ger 27 i försvar (en stor ökning) och tre materia-platser (två länkade), eller en mer än dubbelt så dyr Platinum Bangle med två materia-platser men med dubbel AP-växt! Din materia tjänar alltså dubbelt så mycket AP om de utrustas på denna.

Ute på huvudgatan så ser du snart en gul bil, mannen utanför den säljer materia. Inget nytt i hans butik annat än Seal för 3000 Gil. Vidare längs vägen ligger ett Inn, där du kan bo för 200 Gil (eftersom Barret tydligen är skyldiga dem lite pengar). Precis utanför Innet står en man och säljer Items. Bor du på Innet nu så kommer du missa en längre scen med Hojo på stranden (där också Tifa är) där han berättar lite om Aeris bakgrund. Du måste inte se denna scen, men den kan bara ses innan du bott på Innet.

När du är färdig så se till att köp med dig några Soft (kanske 2-3 stycken om du har råd) innan du lämnar staden, du kan komma att behöva dem snart. Lämna sedan staden under bron där du startade. Detta tar dig ut på världskartan.

Gå nu sydväst från staden, mot bergen, så ska du ganska snart i horisonten se Gold Saucer stiga upp. Men en flod flyter fram och stoppar dig från att komma dit, du måste ta en liten omväg. Följ gräset upp genom bergen, din väg kommer snirkla sig runt lite. När du kommer till något som ser ut som en grusväg ska du följa den, upp över en bro och över till det andra berget. Följ vägen här så kommer du ner på gräset igen, nu ska du hålla utkik längs berget till vänster, för lite längre fram finns den grotta du ska in i.

Mount Corel / Mt. Corel

Stjäl

Diamond Pin

Du kan stjäla Diamond Pin (nytt bra vapen till Red) av fienden Bagnadrana som stryker omkring i området runt reaktorn.

Följ stigen uppåt och prata med mannen som sitter där. Han bekräftar att Sephiroth tagit samma väg som er. Så du kan fortsätta uppåt. Du kommer över krönet och är då på den andra bildskärmen, och även här ska du springa och hoppa uppåt. När du försvinner bakom berget och den vackra solen så kommer du fram till en Mako-reaktor. Följ trappan helt ned till reaktorn och följ tågrälsen vidare ned (reaktorn är stängd).

Du kommer nu till en ny del av berget, där du står på tågrälsen. Du kan hoppa ned för trappan precis i starten, men det finns inget att hämta här, så fortsätt rakt över rälsen istället. Du kommer då till en ny plats som ser mer eller mindre ut som en berg-och-dalbana, Cloud står högst uppe på en tågbana långt borta. Här ska du pröva ta dig över flera fällor, samtidigt som du finner så många skatter som möjligt. Vi ska guida dig!

Det första du ser är nog sparningspunkten, använd den. Kanske du också skulle använda PHS för att byta om i ditt lag? När du är redo så fortsätter du åt höger. Cloud kommer automatiskt att hoppa över stupet. Där vägen sen skiljer sig kan du trycka uppåt och framåt för att ta den övre vägen, eller bara framåt för att ta den nedre. Ta den övre vägen så kommer du snart att gå på några dåliga brädor och riskera att falla. Om du trycker på -knappen vid rätt tillfälle så hoppar du till sidan och faller inte ned, men där nere finns två bra skatter så fall ned (alltså ska du inte trycka på någonting)! Tryck nu åt höger – och håll knappen intryckt hela tiden – samtidigt som du pepprar loss på -knappen, så får du en Star Pendant. Trycker du åt vänster så får du istället en Wizard Staff till Aeris. Oavsett vilken du tar så kan du ta den andra nästa gång du ramlar ned (det finns totalt tre platser att falla ner på här, dock bara två skatter).

När du klättrat helt upp igen så är du till höger om hålet där du föll ned. Följ rälsen vidare så finner du en kista med W Machine Gun till Barret i. Spring tillbaka och hoppa över hålet, ta så den nedre järnvägen. Du stöter snart på dåliga plankor och ramlar ännu en gång. Denna gång ska du så klart sikta åt det håll du inte tog sist för att få den andra av de två sakerna. Väl tillbaka uppe på rälsen fortsätter du åt höger. Följ den till vägskälet där de två banorna möts, spring upp till vänster nu och ta en Turbo Ether, fortsätt så upp till vänster. Du hamnar åter på instabil mark och riskerar att ramla ner, om du redan tagit bägge föremålen så kan du bara trycka på -knappen för att hoppa undan i sista sekund. Ta så Transform-materian och återvänd till vägskälet nedan.

Vid vägskälet kan du ta den nedersta vägen för att få en chans att byta lagmedlemmar med PHS, du får också tips på vägen vidare. För att komma vidare ska du ta den översta vägen och springa över bron. Följ rälsen och du kan springa bakom en vägg, försök följa rälsen så ska du snart komma fram till ett litet skjul. Där inne ska du undersöka och välja Do it för att dra i en spak som fäller ner bron för dina vänner.

Sidequest

Ska du ta 10 Phoenix Down?

Bara någon meter efter skjulet hör du fågelkvitter och kan börja klättra uppför väggen, gör det så kommer du upp till ett fågelbo där Red dregglar lite (om han är med i ditt lag), och har du Tifa och/eller Aeris med dig blir de helt förälskade. Om du väljer att ta skatten så kommer dina poäng till Tifa och Aeris att falla, men du får 10 Phoenix Down och en chans att gå på dejt med Barret senare, det är inte en dålig deal! Vill du absolut gå på dejt med en av tjejerna så rör du inte skatten. Tar du skatten så startar en strid mot en fågel, en ganska lätt strid. Läs mer om denna dolda poängräkningen.

Enda vägen vidare är att återvända till dina vänner där de sprang över bron. Följ vägen efter det så kommer du snart vidare till en plats där rälsen delas åt två håll. Här kan du följa den vänstra rälsen och över allt skrot där den tar slut, bara fortsätt över skrotet här så kommer du fram till en gömd liten grotta där det bor en man och han har en kista med ett Tent i, och en Mind Source samt en Power Source liggandes på golvet. Återvänd så upp och ta den högra vägen på rälsen och följ den ut härifrån. Du kommer till en lång och väldigt bräcklig hängbro, löp över den mot skärmen.

Hjälp

Fienden Bomb

På hängbron kan du möta den starka och farliga fienden Bomb, du kan sno Right Arm från den (ett föremål du kan kasta i strid som gör kraftfull skada på alla fiender, 1-1,5 tusen). Bombs gör dock stor skada och måste dödas inom 3 slag – ibland till och med snabbare – för att inte explodera på en av er och göra massiv skada (oftast dör personen).

Efter hängbron är du framme i North Corel, staden Barret växte upp i.

North Corel

När du kommer in i den gamla förstörda byn så överhör du några invånare prata med Barret. Gå efter detta fram till Barret och prata med han. Du kan efter det utforska staden, bara gå ut nere till högert för att komma ut på kartan och kunna spara om du känner för det.

I tältet direkt vid ingången av staden (inte där du kom från Mount Corel, utan från världskartan) finns en korg uppe vid kylskåpet, i den finner du en Ether. För att komma åt den måste du vänta tills kvinnan som står där uppe flyttar sig till höger, och samtidigt ska du kunna pressa dig förbi.

Enemy Skill

Aqualung

På grässlätterna utanför Gold Saucer, som bara är ett stycke att gå från North Corel, finns en fiende som heter Harpy. De gör ibland denna skadliga attack på alla i ditt gäng.

I staden finns affärerna direkt till vänster om dig, tre stycken sida vid sida, inte ens tak har de råd med. En Item-affär (med bara tre föremål), en Item-affär med flera olika botemedel och en materia – Transform – och sista affären säljer vapen och utrustning (missa ej Clouds Force Stealer för 2200 Gil, tre platser med dubbel AP). Förutom dessa affärer finns ett Inn för bara 50 Gil högst upp till vänster (upp för två plankor).

Enemy Skill

Mighty Guard

Detta är en av spelets bästa Enemy Skills. Du kan stöta på en fiende på en strand ett stycke undan som heter Beachplug. Du måste lämna North Corel, springa fram till en öken, följa dess kant runt helt till andra sidan av öknen, där ska du kunna hitta några stränder, fienden finns på dessa. Den kommer aldrig kasta magin på dig frivilligt, men om du lyckas göra den förvirrad (med confuse via item Loco Weed eller magi) så kanske du lyckas. Senare i spelet får du en materia som heter Manipulate, den gör jobben ännu lättare.

Efter du är färdig med din runda i byn så ska du gå ned till vänster om affärerna i byn, det tar dig till Ropeway, platsen där den blå gondolen tar besökare upp till Gold Saucer – ett stort nöjesfält och casino. Spring där upp för trappan så väntar dina vänner på dig utanför gondolen. Närma dig dem så startar en scen där Barret berättar mer om sin bakgrund. När det är som mest dramatiskt så ska gondolen åka, du får valet att åka nu eller vänta. Väntar du så är det bara att återvända hit och kliva ombord, turen är gratis.