Kapitel 1 – Midgar, del 1

Midgar – Reaktor 1

Spelet börjar med en filmsekvens som övergår i att du för första gången får styra den lila-klädda hjälten med stort gult hår. Undersök den stupade vakten bredvid dig två gånger för två Potions (x2). Spring sen efter den stora starka killen så kommer två soldater och anfaller dig. Det är dock en enkel match. Välj bara Attack och sedan en av soldaterna för att slå på denne med ditt svärd. Upprepa tills striden är över. Spring sen längst bort och upp till vänster för trappan där.

Nu ska du gå fram till de tre som står vid dörren. Prata med Biggs, han längst till vänster. Du får nu döpa killen med det gula spetsiga håret som du styrt – Cloud. Du kan namnge honom till vad som helst, men i guiden kommer jag enbart referera till karaktärerna med deras riktiga namn. Du får även namnge Barret efter detta.

Fortsätt efter namngivandet in genom dörren. Du kommer nu kunna hamna i det som är känt som “random battles”, det är strider som du kastas in i slumpmässigt. Besegra bara fienderna så som du lärt dig, och glöm inte bort att hålla hälsan uppe; använd Item-kommandot i strid och välj att kasta en av dina Potions på den som får lågt HP.

Items

Potion ger en karaktär 100 HP tillbaka, medan Phoenix Down väcker en död kompis till liv. Observera att om alla dina karaktärer dör så är du game over och måste börja om från din senaste sparning.

Följ de andra in genom den lilla lysande dörren. Där springer ni alla på en stor gångbro. Ta av uppåt och spring in i reaktorn och fram till Barret. Han kommer nu joina dig i dina strider. Prata sen med Biggs vid dörren så öppnar han den. Gå nu till Jessie vid nästa dörr och prata så öppnas den. I rummet nedåt finns en gult blänkande kista med en Phoenix Down i, ta den. Prata sen med Jessie vid sista dörren så släpps du in i hissen. Undersök den lilla lysande panelen med pilar i hissen för att åka ner.

Limits

När en av dina karaktärer blivit träffade av slag från fienden tillräckligt många gånger så börjar dennes “Limit”-mätare att blinka. Varje slag du utsätts för fyller alltså upp din mätare lite. Välj då Limit i stridsmenyn (som ersatt det vanliga Attack-kommandot). Du utför nu en extra kraftig attack på vald fiende. Utför dessa så ofta som möjligt för att lära dig fler. Läs mer om Limits.

Följ efter de andra ut ur hissen och ner för trappan. Följ dem hela vägen ner och in i rummet längst där nere. Där inne står Jessie efter en avsats som du lätt hoppar över. Prata med Jessie så får du lite information om hur man använder stegar. Gå ner för första stegen och ta en Potion som ligger och blänker på marken (många items i spelet finner du såhär så håll ögonen öppna).

Fortsätt ner för stegarna och ner till nästa bildskärm. Spring längs röret åt vänster och ner för stegen så kommer du till spelets första “Save Point” (en sparplats/sparningspunkt). Ställ dig på den och öppna menyn, gå ner på valet Save, och välj vart på minneskortet du vill spara.

Order (rader)

Ställ personer i den bakersta (eller främre) raden via alternativet Order i huvudmenyn. Flytta markören till Barret, välj honom med  och välj samma plats igen med för att sätta honom i den bakre raden. Från den bakre raden tar man mindre skada (hälften), och normalt sett gör också mindre skada (hälften) – men då han har ett skjutvapen som fungerar gott på lång distans så gör han vanlig skada.

Spring nedåt gången till nästa bildskärm. Ta den Restore-materia som ligger på golvet, och fortsätt fram till reaktorns kärna. När Cloud aktiverat bomben så kommer du att kastas in i spelets första strid mot en boss – en lite svårare typ av fiende.

Boss: Guard Scorpion

HP: 800Svagheter: Lightning

Använd dina Limits (Cloud börjar med en laddad). Cloud har också magin Bolt, bossens svaghet. Glöm ej hela (Items > Potion). Attackera inte då han har svansen uppe – hela istället och vänta.

Behöver du mer hjälp? Fler tips för att besegra Guard Scorpion »

Bossen tappar ett nytt bättre vapen till Barret – Assault Gun. Gå in i menyn och utrusta honom med det. Ha detta som vana varje gång du hittar, köper, eller får nya saker.

Midgar – Fly Reaktor 1

En nedräkning på tio minuter börjar nu att berätta för dig när bomben smäller. Nedräkningen kommer att ticka även då du är i menyer och i strider, så slösa inte bort din tid (även om du egentligen har rätt gott om det för att fly).

Börja med att springa tillbaks till sparningspunkten och upp för stegarna. På nästa bildskärm så får du inte missa att hjälpa Jessie som fastnat med foten i marken. Klättra sedan vidare upp och ta hissen tillbaka upp efter du gått upp för alla trapporna. Här uppe ska du snacka med Jessie som öppnar den första dörren, och sedan Biggs som öppnar den andra. Spring ut ur reaktorn för att få se en liten filmsekvens.

Efter en stunds de-briefing ska du följa Barret upp för trappan och in i staden, in i Sector 8. Här springer du in i tjejen i rosa med blommorna du såg i introsekvensen. När hon frågar vad som hände så välj det andra alternativet – Nothing…hey, listen… – och sedan det första alternativet – Don’t see many flowers around here. Du får nu möjligheten att köpa en blomma för en Gil, gör det.

Fortsätt vidare neråt. Efter en tom fontän ligger en Potion och blänker. Fortsätt ner. Nu kommer vakter ropa efter dig, välj själv om du vill slåss mot dem eller inte (Barret är inte med längre men striderna är ändå väldigt lätta). När du slagits, eller flytt, från alla tre striderna så kommer du automatiskt att hoppa ner på ett passerande tåg och fly ut från Sector 8.

Midgar – Sector 7 och 7th Heaven

Inne i tåget finner du även de andra – Barret, Jessie, Biggs, och Wedge. När de dragit ska du springa mot skärmen för att följa efter dem till nästa vagn.

I denna vagn kan du prata med mannen direkt där du kom in, gör du det så kommer du senare i spelet att få en Phoenix Down av honom – EJ BEKRÄFTAT, fick problem med detta. (info: en ligger direkt till höger, en man utan hår i trenchcoat sitter lite längre fram till vänster – jag prata med bägge …)

Här ska du åter springa mot skärmen. Där får du skäll av en vakt. Efter det kan du prata med Jessie som visar dig hur tågsystemet funkar. Gå sedan till Barret som berättar mer. Efter ert lilla snack om fattigdomens klor och Shinra-regimens förtryck är ni framme i Sector 7.

Gå av perrongen och ner till Barret. Spring sedan åt vänster. Om du där går uppåt så finner du en sparningspunkt. Gå sen till vänster. Inne i slumstaden Sector 7 står Barret i mitten, gå til honom. Gå sedan in i baren Seventh Heaven bakom honom. Du får nu namnge nästa karaktär som vill följa dig – Tifa.

Ge blomman till Marlene eller Tifa (om du köpte den). TODO: Men vem? (vem?)

Försök sedan gå ut så kommer Barret in. Åk ner med arkadmaskinen och gå till Barret i hörnet. Prata och åk sedan upp igen, och gör ett nytt försök att gå ut. Tifa kommer då upp, och efter er lilla minnesblick kommer Barret och betalar dig för jobbet – 1500 Gil.

Du sover sen lite vilket ger dig full energi (HP och MP). Ta arkadmaskinen upp ur källaren och prata med Barret. Han frågar om du vill förklara Materia-systemet för honom. Säg nej om du redan vet hur det fungerar, annars kan du svara ja för att få gå igenom hur Materia och magier fungerar. Efter det lämnar ni alla tre baren i en grupp (i strid är du alltså Cloud, Barret, och Tifa).

Tips: Bestäm en i gruppen som ska vara helare. Den personen ska ha Materia så som Cure och liknande. Utrusta Materian “Restore” på den personen så kan den kasta magin i strid och via menyn.

När du är ute i byn kan du röra dig fritt och prata med vem du vill. Längst nere till vänster finns en Item-affär där du även kan köpa Materia. Nere till höger finns ett trevåningshus med en vapenaffär på bottenplan.

Tips: Iron Bangle säljs här för 160 Gil, den gör att du tål fiendens attacker lite bättre. Glöm inte utrusta allt nytt du köper via menyn.

Om du tar trappan upp där inne så kommer du till “Beginner’s Hall”. Här kan du lära dig väldigt mycket om hur spelet fungerar, så gå gärna igenom alla små guider de har här. Mannen med hunden har en massa allmänna tips, och innanför grinden står en kvinna vid en sparpunkt och tre spänniga killar uppe på en massa lådor – de lär dig om strider. Oavsett om du vill ha tips eller inte så finns en kille direkt till höger, framför honom ligger en All-materia, och pratar du med honom så faller en kista med en Ether i ner.

Materia

All-materian som du nyss fann är en så kallad “Support”-materia. Den ger stöd till en annan materia om platserna på ditt vapen eller din utrustning är ihoplänkade (du ser detta i menyn på valet Materia). “All” gör att en magi, istället för att bara riktas mot ett mål, riktas mot alla mål i en grupp (alltså alla i ditt gäng, eller alla fiender). Länka den t.ex. med Lightning för att skada alla fiender samtidigt, eller med Cure för att hela alla i ditt gäng samtidigt. Effekten kan bara användas en gång per level på materian (alltså en gång i början, fem gånger då den har full level). Mer om Materia.

Navigation: