image/svg+xml Ta mig upp

Kapitel 1 – Midgar, del 1

Introduktion

Första gången med FF7?

Välkommen till vår guide för Final Fantasy 7! Innan du börjar så kan det vara en idé att först läsa vår korta introduktion till hur guiden fungerar.

Midgar – Reaktor 1

Spelet börjar med en filmsekvens som övergår i att du för första gången får styra den lila-klädda hjälten med stort gult hår. Undersök den stupade vakten bredvid dig två gånger för två Potions (x2). Spring sen efter den stora starka killen så kommer två soldater och anfaller dig. Det är dock en enkel match. Välj bara Attack och sedan en av soldaterna med -knappen för att slå på denne med ditt svärd. Upprepa tills striden är över. Spring sen längst bort och upp till vänster för trappan där.

Nu ska du gå fram till de tre som står vid dörren. Prata med Biggs, han längst till vänster. Du får nu döpa killen med det gula spetsiga håret som du styrt – Cloud. Du kan namnge honom till vad som helst, men i guiden kommer jag enbart referera till karaktärerna med deras riktiga namn. Du får även namnge Barret efter detta.

Så fungerar spelet

Items

Potion ger en karaktär 100 HP tillbaka, medan Phoenix Down väcker en död kompis till liv. Observera att om alla dina karaktärer dör så är du game over och måste börja om från din senaste sparning. Du kan använda Items från stridsmenyn, men också från den vanliga menyn utanför strid (öppnas med -knappen).

Fortsätt efter namngivandet in genom dörren. Du kommer nu kunna hamna i det som är känt som “random battles”, det är strider som du kastas in i slumpmässigt. Besegra bara fienderna så som du lärt dig, och glöm inte bort att hålla hälsan uppe; använd Item-kommandot i strid och välj att kasta en av dina Potions på den som får lågt HP.

Följ de andra in genom den lilla lysande dörren. Där springer ni alla på en stor gångbro. Ta av uppåt och spring in i reaktorn och fram till Barret. Han kommer nu joina dig i dina strider. Prata sen med Biggs vid dörren så öppnar han den. Gå nu till Jessie vid nästa dörr och prata så öppnas den. I rummet nedåt finns en gult blänkande kista med en Phoenix Down i, ta den. Prata sen med Jessie vid sista dörren så släpps du in i hissen. Undersök den lilla lysande panelen med pilar i hissen för att åka ner.

Så fungerar spelet

Limits

När en av dina karaktärer blivit träffade av slag från fienden tillräckligt många gånger så börjar dennes “Limit”-mätare att blinka. Varje slag du utsätts för fyller alltså upp din mätare lite. Välj då Limit i stridsmenyn (som ersatt det vanliga Attack-kommandot). Du utför nu en extra kraftig attack på vald fiende. Utför dessa så ofta som möjligt för att lära dig fler. Läs mer om Limits.

Följ efter de andra ut ur hissen och ner för trappan. Följ dem hela vägen ner och in i rummet längst där nere. Där inne står Jessie efter en avsats som du lätt hoppar över. Prata med Jessie så får du lite information om hur man använder stegar. Gå ner för första stegen och ta en Potion som ligger och blänker på marken (många items i spelet finner du såhär så håll ögonen öppna).

Tips

Order (rader)

Ställ personer i den bakersta (eller främre) raden via alternativet Order i huvudmenyn (öppnas med -knappen). Flytta markören till Barret, välj honom med  och välj samma plats igen med för att sätta honom i den bakre raden. Från den bakre raden tar man mindre skada (hälften), och normalt sett gör också mindre skada (hälften) – men då han har ett skjutvapen som fungerar gott på lång distans så gör han vanlig skada.

Fortsätt ner för stegarna och ner till nästa bildskärm. Spring längs röret åt vänster och ner för stegen så kommer du till spelets första “Save Point” (en sparplats/sparningspunkt). Ställ dig på den och öppna menyn (med ), gå ner på valet Save, och välj vart på minneskortet du vill spara.

Spring nedåt gången till nästa bildskärm. Ta den Restore-materia som ligger på golvet och fortsätt fram till reaktorns kärna. När Cloud aktiverat bomben så kommer du att kastas in i spelets första strid mot en boss – en lite svårare typ av fiende.

Bossmöte

Guard Scorpion

HP 800Svagheter Lightning

Använd dina Limits (Cloud börjar med en laddad). Cloud har också magin Bolt, bossens svaghet. Glöm ej hela – Items > Potion. Attackera inte då han har svansen uppe – hela istället och vänta.

Behöver du mer hjälp? Fler tips för att besegra Guard Scorpion »

Bossen tappar ett nytt bättre vapen till Barret – Assault Gun. Gå in i menyn och utrusta honom med det. Ha detta som vana varje gång du hittar, köper, eller får nya saker.

Midgar – Fly Reaktor 1

En nedräkning på tio minuter börjar nu att berätta för dig när bomben smäller. Nedräkningen kommer att ticka även då du är i menyer och i strider, så slösa inte bort din tid (även om du egentligen har rätt gott om det för att fly).

Börja med att springa tillbaks till sparningspunkten och upp för stegarna. På nästa bildskärm så får du inte missa att hjälpa Jessie som fastnat med foten i marken. Klättra sedan vidare upp och ta hissen tillbaka upp efter du gått upp för alla trapporna. Här uppe ska du snacka med Jessie som öppnar den första dörren, och sedan Biggs som öppnar den andra. Spring ut ur reaktorn för att få se en liten filmsekvens.

Efter en stunds de-briefing ska du följa Barret upp för trappan och in i staden, in i Sector 8. Här springer du in i tjejen i rosa med blommorna du såg i introsekvensen. När hon frågar vad som hände så välj det andra alternativet – Nothing…hey, listen… – och sedan det första alternativet – Don’t see many flowers around here. Du får nu möjligheten att köpa en blomma för en Gil, gör det.

Fortsätt vidare neråt. Efter en tom fontän ligger en Potion och blänker. Fortsätt ner. Nu kommer vakter ropa efter dig, välj själv om du vill slåss mot dem eller inte (Barret är inte med längre men striderna är ändå väldigt lätta). När du slagits, eller flytt, från alla tre striderna så kommer du automatiskt att hoppa ner på ett passerande tåg och fly ut från Sector 8.

Midgar – Sector 7 och 7th Heaven

Inne i tåget finner du även de andra – Barret, Jessie, Biggs, och Wedge. När de dragit ska du springa mot skärmen för att följa efter dem till nästa vagn.

Här ska du åter springa mot skärmen. Där får du skäll av en vakt. Efter det kan du prata med Jessie som visar dig hur tågsystemet funkar. Gå sedan till Barret som berättar mer. Efter ert lilla snack om fattigdomens klor och Shinra-regimens förtryck är ni framme i Sector 7.

Sidequest

Vem gillar mig mest-poäng

I spelet räknas det osynliga poäng för vilken karaktär som gillar Cloud bäst. Om du här ger blomman till Marlene, så kommer Barret gilla dig lite mer, ger du den till Tifa så kommer hon gilla dig lite mer. Detta kommer påverka några mindre händelser längre fram i spelet. Läs mer om dejting i FF7.

Gå av perrongen och ner till Barret. Spring sedan åt vänster. Om du där går uppåt så finner du en sparningspunkt. Gå sen till vänster. Inne i slumstaden Sector 7 står Barret i mitten, gå til honom. Gå sedan in i baren Seventh Heaven bakom honom. Du får nu namnge nästa karaktär som vill följa dig – Tifa.

Försök sedan gå ut så kommer Barret in. Åk ner med arkadmaskinen och gå till Barret i hörnet. Prata och åk sedan upp igen, och gör ett nytt försök att gå ut. Tifa kommer då upp, och efter er lilla minnesblick kommer Barret och betalar dig för jobbet – 1500 Gil.

Du sover sen lite vilket ger dig full energi (HP och MP). Ta arkadmaskinen upp ur källaren och prata med Barret. Han frågar om du vill förklara Materia-systemet för honom. Säg nej om du redan vet hur det fungerar, annars kan du svara ja för att få gå igenom hur Materia och magier fungerar. Efter det lämnar ni alla tre baren i en grupp (i strid är du alltså Cloud, Barret, och Tifa).

Tips

Vem ska hela?

Bestäm en i gruppen som ska vara helare. Den personen ska ha tillgång till helande magier och items, och ska alltid prioritera de andras hälsa före att attackera fienden. Bäst är att välja en karaktär som gör lite skada, så till exempel Aeris är en utmärkt helare. Utrusta materian Restore på den personen så kan den kasta magin i strid och via menyn genom att välja Magic.

När du är ute i byn kan du röra dig fritt och prata med vem du vill. Längst nere till vänster finns en Item-affär där du även kan köpa Materia. Nere till höger finns ett trevåningshus med en vapenaffär på bottenplan.

Tips

Bättre rustning

Iron Bangle säljs här för 160 Gil, den gör att du tål fiendens attacker lite bättre. Glöm inte utrusta allt nytt du köper via menyn och valet Equip.

Om du tar trappan upp där inne så kommer du till “Beginner’s Hall”. Här kan du lära dig väldigt mycket om hur spelet fungerar, så gå gärna igenom alla små guider de har här. Mannen med hunden har en massa allmänna tips, och innanför grinden står en kvinna vid en sparpunkt och tre spänniga killar uppe på en massa lådor – de lär dig om strider. Oavsett om du vill ha tips eller inte så finns en kille direkt till höger, framför honom ligger en All-materia, och pratar du med honom så faller en kista med en Ether i ner.

Så fungerar spelet

Materia

All-materian som du nyss fann är en så kallad “Support”-materia. Den ger stöd till en annan materia om platserna på ditt vapen eller din utrustning är ihoplänkade (du ser detta i menyn på valet Materia). “All” gör att en magi, istället för att bara riktas mot ett mål, riktas mot alla mål i en grupp (alltså alla i ditt gäng, eller alla fiender). Länka den t.ex. med Lightning för att skada alla fiender samtidigt, eller med Cure för att hela alla i ditt gäng samtidigt. Effekten kan bara användas en gång per level på materian (alltså en gång i början, fem gånger då den har full level). Mer om Materia.

Midgar – mot Reaktor 5

Du kan nu lämna detta ställe efter du har handlat på dig lite rustningar, vapen, och annat bra. Återvänd till tågstationen (du kan gärna spara på vägen dit) och spring in i tåget. Dags att attackera Mako-reaktorn i Sector 5.

Ombord på tåget

Gå fram till Tifa i första vagnen så kommer ett larm att utlösas. Ni måste nu ta er över till nästa vagn innan en timer på 15 sekunder räknat ner (annars kastas ni av tåget och får gå en mycket längre väg). Så spring direkt till nästa vagn. I denna vagn så kan du få en Hi-Potion om du pratar med den sista mannen som står ned till vänster i bild om du svara Yeah!. Spring sen vidare innan tiden tar slut.

I den tredje vagnen så kommer en ficktjuv att försöka stjäla ifrån dig, spring bara inte in i honom så klarar du dig. Om han ändå skulle sno något av dig (det hörs då ett litet plingande ljud) så följ efter honom och prata med honom, säg att du vet vad han gjort – That’s right – så får du tillbaks stöldgodset. Ta dig sedan till vagn nummer fyra. När du bara ser en massa andra personer längst fram i bild så står Cloud långt bakom dem, spring bara ända fram till dem och prata med Tifa så hoppar ni ut.

Tips

Tjäna Gil och Exp

Här på tågspåren kan du springa i motsatt håll, alltså mot bildskärmen, så kommer du efter en stund till en dörr som det alltid kommer ut en massa vakter ur. Detta kan vara ett bra ställe att snabbt bygga upp dina karaktärer genom att tjäna Gil och Exp från att besegra soldaterna.

På spåret

Du är nu ute på tågspåren, men som tur var behöver du inte oroa dig för att några tåg kommer köra på dig. Beroende på hur långt du klarade dig inne i tåget så hamnar du olika långt ifrån ditt mål. Hann du till sista vagnen så behöver du bara springa upp en bildskärm för att nå avspärrningen, annars får du springa flera bildskärmar. Vid avspärrningarna undersöker du hålet till vänster och hoppar ner.

Ta Ether som ligger där och klättra ner för stegen. Klättra hela vägen ner till plattformen och upp för den första stegen du ser strax till vänster om dig. Här efter en liten kryptur i en lufttrumma finner du Jessie och en Potion gömd i hörnet direkt till vänster. Gå nu ner för stegen till vänster så finner du Biggs och ett Tent. Du får även möjligheten att spara. Klättra sen igenom lufttrumman det kommer ut ljus ur.