image/svg+xml Ta mig upp

Kapitel 12 – Snö överallt

Hur går man vidare?

Du återfår kontroll över Cloud utanför ett av snäckhusen i Forgotten Capital. Gå ned till vänster, där vägen delar sig. Gänget samlas efter att ha sovit av sig lite av sorgen och skräcken efter det som avslutade första skivan, längre bort ser du Sephiroth lämna platsen.

Om du missade några föremål i kapitel 11 så kan du också ta dem nu. Annars ska du följa efter Sephiroth upp till höger för att komma vidare (denna väg var stängd på första skivan).

Coral Valley

Coral Valley är kanske den plats inte så många känner till vid namn. Men du står där nu, omgiven av förstenade och uttorkade koraller.

Framför dig är ett stort snäckskal som du ska klättra upp för. Men om du går upp för den lilla vita plattan till vänster (använd bilden här intill som stöd) och så ned till höger, bakom det stora stående snäckskalet, så kommer du åt kistan till höger – Viper Halberd är din.

Klättra nu upp för snäckskalets spretiga bentrappa. Det är lite knöligt att navigera sig här uppe, men efter att du har hoppat upp för “trappan” så ska du fortsätta upp genom snäckans inre för att så klara att komma upp på taket, därifrån ska du gå åt höger för att komma runt och ut på andra sidan för att så gå ut på taggarna och hoppa över till grottöppningen till vänster.

Du står nedanför en stor klippa med sprickor, de flesta av dem kan du klättra upp eller ned i. Den första sprickan kan inte klättras i, men den andra börjar Cloud klättra i så fort du går in i den. Klättra upp till den första avsatsen så får du välja vilken sida du vill hoppa av åt – left eller right. Välj vilket alternativ som helst och direkt du hoppat av gå tillbaka till sprickan för att kunna fortsätta upp genom att välja alternative up. Du klättrar då vidare och kan öppna kistan med Bolt Armlet. Nu kan du klättra ner till avsatsen du först var på, välj alternativet right. Gå åt höger till nästa spricka, via den kan du komma ned – välj down – till HypnoCrown, ett förmål som ökar dina chanser att manipulera fiender. Klättra upp igen och hoppa av till valfri sida. Gå tillbaka i sprickan och klättra upp till ännu en kista, denna med en Megalixir i. Klättra ned en liten bit men vänd tillbaka upp för att få frågan om du vill gå av på samma plattform som kistan, men välj nu left. Gå till vänster till nästa spricka och klättra upp, gå av till vänster. Gå helt till vänsterkanten till en lång stege, du ska egentligen upp, men följ först Down så klättrar Cloud helt ned. Där nede ligger en Magic Plus materia som gör att dina magier gör mer skada. Ta den och klättra upp. Du hoppar av på densamma avsatsen du började på, så gå på stegen igen och välj Up. Följ vägen till höger och en grottöppning, gå in där.

Du är snart ute, men ta den Power Source som ligger i kistan till höger om dig. Gå sedan upp så är du vid utgången. Kliv ut i ljuset.

Icicle Inn

Du står ute på världskartan igen, i djup snö. Du ska till Icicle Inn som ligger bortanför bergen. Använd kartan till hjälp för att navigera dig genom snön. Efter två utstickande klippor ska du svänga av åt höger för att hitta de små husen i snön mellan klipporna.

Inne i denna snöklädda by ser du flera små hus. Först till vänster har du en vapenaffär med de bästa vapen vi sett på länge (gör massa skada och har massa materia-platser). Se till att köp nya vapen till de karaktärer du spelar mest med.

I huset bakom till höger finner du en gammal forskningsstation. Det finns en trappa i mitten av rummet, ta den ned så finner du en Turbo Ether bakom sängen.

Ute igen så finns det fler hus till höger i byn. Det första huset, med en hund utanför, har bara en gråtande pojke med en snowboard på sängen – lägg detta på minnet.

Nästa hus, längst bak, det är byns Inn. Du kan vila här men det kostar dig 200 Gil. Gå upp för trappan, och så leta in till vänster bakom väggen vid fönstret för att hitta en X-Potion. Gå ned igen. Dörren till vänster om trappan leder ned till en bar, här finns inget av värde annat än en toalettgäst som kallar dig för freakazoid.

Längst till höger har du det sista huset, där barnen bygger en snöman utanför. Gå in där. I rummet uppe till höger finns finner du en Vaccine och en Hero Drink, det är bara att ta. På väggen utanför detta rummet hänger en karta, den är det också bara att ta (ja, jag lovar, du har mitt godkännande) – du får Key Item Glacier Map.

Lämna huset och ta nu den snötäckta vägen helt bak i byn och prata med personen som vaktar utgången (varning: detta är sista chansen att gå ut av byn och spara). Insistera på att du vill komma förbi – svara I’m still going – så får byn besök av några ovälkomna gäster. I en kort sekund får du chansen att ducka ett slag, detta har jag aldrig lyckats klara men det verkar inte ha någon effekt på utkomsten. Efter att ni vaknat inne i ett av husen så gå direkt ut och så in i huset i mitten, där pojken med snowboarden bor. Prata med pojken på sängen, han har slutat gråta och vill inte ha snowboarden. Katten flyttar nu på sig och du kan gå fram till sängen och ta Key Item Snowboard.

Du har allt du behöver för att leka i snön. Gå nu längst bak i byn och ignorera personen som står på vakt, bara gå ut. Du ska nu få åka snowboard!

Snowboard

Detta lilla minispel – spel inne i spelet – går ut på att köra snowboard ned för en lång backe. Under din tur ned ska du undvika hinder samt fånga ballonger för extra poäng. Poängen spelar ingen direkt roll, men du får också välja väg två gånger och det avgör vart på glaciären du kommer att landa.

  • Vänster sen vänster = x
  • Vänster sen höger = x
  • Höger sen vänster = x
  • Höger sen höger = x

Detta minispel kan vara ganska svårt i början, speciellt på mobil eller på PC med tangentbord. Men du behöver bara komma ner, och man kan inte dö hur mycket man än krockar. Du behöver inte fånga en enda ballong. Delen innan du får välja väg första gången är längst, sen är delarna lite kortare.

Great Glacier

Eftersom man kan ta så många olika vägar och landa på olika platser så fokuserar jag här på att förklara vilka platser på glacieren du bör ta dig till.

Du vaknar upp i snön i Great Glacier.

Ej renskriven text, än:

ta höger höger så gå upp till höger, följ två vägar upp till höger så fortsätt upp till höger två gånger till. Vid vägskäl gå upp till höger. Du springer nu upp till vänster, fortsätt till nästa identiska skärm så finner du Added Cut uppe till höger i kanten (BILD på Steam). Detta är kortaste vägen till den materian.

Härifrån fortsätt upp vänster så kommer du till massa vatten. Gå upp till den smala mitten och ned mot vattnet på snön som sticker ut och rör vid vattnet (en dialog kommer upp, välj Touch it). Detta krävs för Alexander.

Spring nu rätt ner. Nästa skärm går upp till höger diagonalt, rart, men spring två såna så kommer du till stora vägskälet vid berget igen med in från övre till vänster-vägen. Gå runt och vägen under ut till vänster. Spring ned till vänster här tre gånger.

Du är vid ett träd (kan ses på kartan ,typ i mitten). Spring ned. Du står på en ny skärm nu i en skog, spring åt vänster mellan träden. Nästa skärm är du vid ett vatten med en tunn is, du ser också ett item där ute. Spring ut o ta denna Potion (du kan kryssa vattnet där det är som minst). Spring upp till vänster över isen.

Du kommer till ett pussel. Hoppas på en snöbit så sjunker eller höjs de bitar som är uppe, till vänster, höger, eller under den du landar på. Hoppa aldrig på en sten med alla runt sig uppe, då sjunker du. Vägen är slumpvis. Sjunker du får du börja om. Osäker på antal försök, jag klarar det alltid på andra, aldrig på första. Finns mönster? Fel karta på gamla guiden.

På andra sidan gå in i grottan. I tältet där inne är en Safety Bit.

Left then right – du landar vid ingången. Fin utgångspunkt. Kan återvända till Icicle Inn, gå ned o ut på kartan, upp för backen och in i Icicle Inn o ta snowboard igen.

Du hinner ej allt utan kollapsar, men du behåller allt du fått och kan back-tracka. Behålls att man doppat händerna? Du vaknar då i stugan till Holzoff. Han förklarar hur du kan klättra upp för berget (bestäm väg, vila och värm dig på varje avsatts). Ni vilar er och kan sen spara.

Går du ut efter gubben så är dina vänner där. Ni pratar och du kan byta team om du vill (snacka med de andra). Gå ned för att återvända och utforska glaciären om du glömde nåt.

Första skärm här är en snöstorm där du ska sätta ut pinnar. Sätt dem med O-knappen och sätt dem tätt, så du ser två samtidigt, då kan du räkna ut hur kameran snurrar. I mitten här är en hydda med All materian. Helt ned är vägen tillbaka till glaciären, att utforska. Tips är att stoppa när kameran snurrar. På Steam och PC är det faktiskt lite lättare för man ser hur texturerna i marken repeterar sig. När du kommer ut av hyddan gå rätt ned.

Du är i en låst skärm nu, nästan ute. Gå till höger, så kommer du till en diagonalt ned mot höger, följ den. Du är tillbaka till källan, så doppa händerna för vi ska ha Alexander. Gå tillbaka upp till snöstormen där du satte ut pinnar, löp nu snett upp till höger och ut på högersidan (använd hyddan som riktmärke för centrum).

Löp till höger genom snön. Du är så på ett isklätt bergspass du ska spring höger på två skärmar. Du kommer upp mellan bergväggarna överst på skärmen, följ vägen ned mot höger så ser du snart en grotta uppe till höger, den ska du in i. Här ser du direkt en person i lila, det är häxan som hatar varmt vatten. Prata med henne (förutsatt att du doppade händerna tidigare) så attackerar hon. En lätt strid och du får Alexander efteråt.

Hon dör och tappar Alexander. Ta den och gå. Du kan nu återvända samma väg till hyttan, ta fler saker, eller bara stå stilla tills du fryser och återvänder till lodgen automagiskt.

Det som återstår nu är bara en Elixir helt till vänster på kartan, och en Mind Source inte långt därifrån. … ok först spring rätt ned, så diagonalt ned vänster två gånger. Du kommer du till platsen med många vägar att ta, men fortsätt bara rätt ned du. Snow kan komma som en fiende här.

Nu två gånger diagonalt ned mot vänster. Nu rakt vänster två gånger. Du kommer fram bakom en sten och har flera vägar men spring bara rakt till vänster bakom nästa sten. Följ en väg till vänster. Du kommer till ny plats, där isen ligger som du sprang på tidigare (med en Potion?) spring till vänster bakom träden där. Vänster mellan träd en gång så kommer du till massa träd (här landar man om du åkte Höger så Vänster). Högst uppe i mitten här ligger en Mind Source att ta lite halvgömd bakom träden.

Gå ut till vänster för nästa item (sista). Spring en väg med träd till vänster. Du är nu framme vid en till skärm med olika vägar att ta, och ett litet stackars träd nede till höger där du står. Gå upp till vänster över vattnet och till nästa skärm. Spring till vänster över snöstormen (här somnade min Cloud så jag pausade spelet o la mig – märk man får inte vilat här så jag använde ett Tent o sparade).

TODO: sista item – Elixir

Gaea’s Cliff

Xxx

Viktigt meddelande

Under utveckling

Härifrån är det fullt av “TODO”:s och det skrivs just nu aktivt på sidan. Var uppmärksam på att allt ännu inte är färdigt. Komplettera med den gamla guiden om du kör fast och inte kommer vidare med informationen på dessa sidor.

Stödord

Snowboard! Icicle inn, Gaea’s Cliff, med mera …

Slut på guiden - tack för att du läste!