image/svg+xml Ta mig upp

Tredje delen

Gammal guide

Vi har en nyare guide!

Denna guide skrev jag i 1997 när spelet kom. Lite har uppdaterats i texten, till och med de flesta gamla stavfelen ligger kvar. En ny och fräsch guide jobbas på, och om du går till den så får du mycket mer och bättre information om allt från skatter och bossar till hemligheter och sidequest, samt kartor och en mängd annan nyttig information. Se Kapitel 9 – Cosmo Canyon och Kapitel 10 – Ancient City och Kapitel 11 – Forgotten City – de kapitlena är färdiga och ersätter denna gamla guide.

Hem, ljuva hem – Nibleheim

Efter Cosmo Canyon ska du ta dig norrut. Tills du kommer till en by vid berget. Detta är Nibleheim, Cloud’s hemstad som brann ned för 5 år sedan!?!

Snacka med alla i svarta kläder, du får “Elixir”, “Turbo Ether”, “Platinum fist”, “Luck source” och “Mind plus” av dem. Ta dig nu in i Herrgården och leta reda på dessa saker; “Silver M-phone”, “Twin Viper”, “Magic Source” och “Enemy launcher”.

Nu kan du också ta Vincent om du vill. Detta är lite svårt och kan ta tid.

Börja med att läsa lappen som ligger till vänster om ingången när du kommit in i huset. Där finns tre, och en ‘osynlig’, ledtrådar. De syftar på platser i huset som du ska undersöka för att få tag på 4 tal som ska användas i ett kombinations lås för att få “Odin” och en nyckel.

Kan du inte lösa koden så står det mer här. Du måste dock spöa en stark boss innan du får sakerna så spara innan. Efter detta så ska du gå ner och öppna dörren i grottan och prata med vampyren Vincent tills ni måste gå ut. Efter en stund så följer han med er. Ta dig nu till labbet och prata med Sephiroth. Ta “Destruct” materian som han kastar på dig. Kuta upp och ta den smala bergsvägen ut på kartan.

Mount Nibel

Ta dig till grottöppningen och in i Mount Nibel. Gå upp på det första berget och ta “Rune Blade” där. Ta dig nu till, och över, den långa bron. Åk igenom röret märkt “4” så får du materian “All”. Genom rör “2” får du “Power soul”. Hoppa från avsatsen och finkamma området tills du är tillbaks vid bossen. Du ska finna “Sniper CR”, “Elemental” och “Elixir”. Bossen heter “Materia Keeper”. Anfall med kraftfulla summons. Han tappar “Counter Attack” materian. Ta dig ut ur grottan och sedan norrut, över bergen. Du stöter nu på Rocket Town. Detta är staden där de skulle göra den första resan ut i rymden, men nåt gick fel.

Flykt från Shinra-soldater

Snacka med mannen, som står utanför en Item shop, två gånger och säg att du vill titta på raketen med honom. Då får du Cloud’s vapen Yoshiyuki. I huset längst åt höger finns en “Power source”. Och i Cid’s hus (det sista på höger sida) finns “Drill arm”. Gå ut på baksidan och kolla på planet. Efter att ha pratat med Shera så ska ni gå till raketen. Snacka om allt möjligt tills han bryter ihop. Stick till Cid’s hus igen och snacka med Shera. Då kommer Cid in. Efter att han har avreagerat sig går han ut på baksidan och då berättar Shera om vad som hände. När Palmer kommer så ska du gå ut och lyssna på dem. Shera kommer då och tar er ut bakvägen. Prata med honom så blir han skraj och börjar slåss.

“Palmer” är lätt så det är bara att slå på’n. Efter att lastbilen har kört på Palmer ska ni dra iväg med “Tiny Bronco”. Ni plockar upp Cid fast planet blir träffat och förlorar flygförmågan. Nu har du ett till fordon. Denna “båt” kan bara åka på grunt vatten (ljust) och åar.

Nu kan du ta dig till Wutai om du vill för att göra Yuffies subquest. Detta är inget måste. Ön du ska av på då är bakom dig. Annars tar du dig öster ut till “Temple of the Ancients”. Ta dig genom ån mellan Nibleheim och Cosmo Canyon. Stanna vid det lilla huset på halvön. Prata med honom så får du höra om en nyckel till Templet. Prata igen om ett nytt ämne. Han frågar då om du har nån “Mythril” så ge det till honom (det som du fick av den sovande gubben) gå upp för trappen och öppna det lilla kassaskåpet till vänster så får du “Great Gospel”, Aeris sista limit. Gå ut och åk mot North Corel, gå av din Tiny Bronco vid Golden Saucer och gå resten av vägen till North Corel. Åk linbanevagn till Golden Saucer.

Den vilda jakten på stenen

Gå till Battle Square och in i “Dio’s show room”, till höger. Mitt i rummet har han “keystone” till templet. Kolla på den så kommer Dio in. Han vill att du slåss så blir han glad. Även om du förlorar så får du stenen, men om du vinner allt så får du en “Choco Feather” samt en “Protect Vest”. Den får du också om du klarat dig till strid nummer 5 eller längre och sedan flytt. Gå sedan och kolla linbanevagnen ner igen, den är trasig så ni måste stanna över natten på “Ghost hotel”. Har du varit snäll mot Aeris så får du gå med henne på en date. Annars får du gå med nån annan. Prata med trollkarlen och fråga om drakens svagheter. Ge sedan Aeris en kyss så får du det bästa slutet. Nu tar ni er till Round Square och åker vagn. När du ser Cait Sith med “Keystone” så ska du följa honom ända tills en helikopter kommer utanför Chocobo square och Cait Sith ger stenen till Tseng. Tillbaka i rummet så ska du öppna skåpet för en “Elixir”. Ta dig ner från Golden Saucer och tillbaks till “Tiny Bronco”. Åk österut och gå av vid ön mellan de två kontinenterna. Ta dig fram till pyramiden och spara. Gå nu in.

Gammal guide

Vi har en nyare guide!

Denna guide skrev jag i 1997 när spelet kom. Lite har uppdaterats i texten, till och med de flesta gamla stavfelen ligger kvar. En ny och fräsch guide jobbas på, och om du går till den så får du mycket mer och bättre information om allt från skatter och bossar till hemligheter och sidequest, samt kartor och en mängd annan nyttig information. Se Kapitel 9 – Cosmo Canyon och Kapitel 10 – Ancient City och Kapitel 11 – Forgotten City – de kapitlena är färdiga och ersätter denna gamla guide.

Temple of the Ancients

Där inne finner du Tseng som ger er “Keystone”. Placera stenen i altaret så kommer du att sjunka igenom golvet. Nu ska du jaga snubben i denna labyrint. Glöm ej “Trident” och “Mind Source” på vägen dit. I rummet med gubben ska du ta “Silver Rifle”. Efter lite snack ska du ut ur detta rum, gå ner för trappen och gå mot skärmen (TV skärmen) så kommer du igenom gången. Ta “Turbo Ether”, “Rocket punch”, “Lucky Plus” och nu ska följa en ny snubbe. Här ska du akta dig för blocken. En halv längd mellan stöttepelarna är vad du behöver. Ta “Morph” materian. När du kommit till slutet av gången så ska du följa Aeris till vattnet. Gå sedan vidare till klockan. När du trycker “O” så startar den att snurra. Ett tryck till så stannar den och hoppar tre hack. Du kan inte gå på sekundvisaren och den kan putta ner dig om du står på en annan visare.

Så här kommer han att gåI – En kista med fienden “Jemnezmy”. Kasta poison på henne så dör hon.
II – Avspärrat.
III – En kista med 2 “8 eye”. Kasta poison på dem så dör de.
IV – Aeris vapen “Princess Guard”.
V – Den bästa accessory’n enligt mig: “Ribbon”.
VI – Läs mer nedan, kolla bilden.
VII – “Trumpet Shell”.
VIII – “Megalixir”.
IX – Avspärrat.
X – Härifrån kom du.
XI – Avspärrat.
XII – Låst tills du löst allt i gång VI.
Bottnen – Möt 3 “Ancient Dragon”.

Ta gång VI (6) så kommer du till ett rum med en massa öppningar och en till gubbe. Gå till vänster och hoppa ner, ta öppningen näst längst åt höger på denna våning så har du honom. Glöm inte “Work Glove” till Tifa i kistan längst ner i vänstra hörnet.

Går du in i en grotta så kommer du ut i nästa grotta i alfabetisk följd.
(A – B, C – D, E – F, G – H, I – A, B – C, D – E, F – G, H – I.)
Rött = Hoppa ner. Gult = Kista.

Efter att ha tagit gubben så öppnas dörren där uppe, hoppa ner och ta grottan längst ner åt höger för att komma upp. Gå nu in i den nyöppnade porten. Du kommer nu till en sal med en massa målningar och där är Sephiroth. Efter en massa snack så får du möta bossen Red Dragon.

Av honom får du materian “Bahamut”. Gå till den lilla svävande pyramiden och efter det så ska du gå tillbaks till klockan. Gå över till gång XII (12). Här möter du Demons Gate.

Efter detta så offrar Cait Sith sig själv och pyramiden krymper till “Black Materia”. Klättra ner i gropen. Cloud blir lite konstig och kommer att ge “Black materia” till Sephiroth!?! och han slår också Aeris innan. Efter detta så drömmer Cloud och han vaknar i Gongaga Town. Ta er till Bone Village och gräv efter “Lunar Harp” utanför tältet vid rökens högra yttre kant på övre platån. På dess vänster sida finns en pytte liten svart prick (inte den stora lite längre ner) och där ska du gräva. Efter att ha fått “Lunar Harp” så ska du ta dig igenom skogen. När du ser dig uppifrån så ska du kuta in bland träden tills du ser ett rött klot studsa omkring. Det är materian “Kjata”. Ta dig vidare och ta “Water ring” som finns i kistan under stocken. Gå in i den svävande skivan som blockerar din väg. Ta åt vänster och spara i det lilla huset. Ta “Magic Source” i huset och “Aurora Armlet” under fontän-grejen. Gå tillbaks och ta åt höger. I första huset så ska du ta “Guard Source” och gå till nästa hus. Sov här. Ta sedan “Elixir” högst upp i huset och “Enemy-skill bakom en säng, och gå ut när det är natt. Ta gången i mitten. Gå högst upp i huset och ta materian “Comet”. Ta dig ner för trappen i mitten. Ta dig fram till Aeris och när Cloud höjer svärdet så ska du trycka på 3 gånger (han hugger henne aldrig). Efter detta så får du möta “JENOVA life”.

Och efter detta så är skivan klar – byt till den andra skivan!