image/svg+xml Ta mig upp

Chocobos

Så funkar det

Så fångar du en Chocobo

Vi har skapat en helt egen sida om hur du fångar en Chocobo. Den förklarar helt grundläggande hur detta fungerar, och har du inte gjort det förut, eller är osäker på detaljerna i hur det funkar, så rekommenderar vi att du läser den sidan innan du prövar att skaffa en Golden Chocobo.

Följ denna guide för att få en Golden Chocobo i FF7. Den förutsätter att du startar helt på noll! Kolla även längst ner på sidan för en mer sammanfattad lista över allt du måste ha, vart allt finns, kostar, ger plus på, etc. Använd den listan om du redan gjort detta förut, eller är väldigt bekant med spelet.

Så får du en Golden Chocobo

Stall på farmen

Börja med att ha en massa pengar (45000 – 65000 sitter inte helt fel) och peta ditt arsel ner till Chocobo Farm (Gården vid träsket med Midgar Zolom i). Här skall du inköpa 4 till 6 stycken stall (beroende på din ekonomi) för 10.000 gil styck! och efter det så ska du ut och leta efter en massa nedrans Chocobos.

Fånga Chocobos

Sydost om Golden Saucer, på en liten udde, finner du en massa chocobo spår. Gå på dem utrustad med Chocobo Lure (Lure = lockbete, attraherare) så ska du, om du har tur, få möta en chocobo. Detta brukar inte funka på de första försöken förrän din Chocobo Lure har stigit i level.

Chocobon kommer alltid i sällskap med ett antal fiender som skiftar från gång till gång beroende på platsen och Chocobons Level.
Om du har köpt nån billig Green så kan du kasta den till Chocobon och sedan slå ihjäl fienderna (OBS! om du träffar chocobon så får den tuppjuck och sticker) och sedan stolt besitta din chocobo. Om du inte har några Greens så bör du eliminera fienderna inom en runda för annars sticker han.

Chocobo med vagn När du efter detta kommit ut på kartan så sitter du på din chocobo och kan kliva av den med och välja att skicka tillbaks den till stallet, om du köpt något för annars rymmer den, eller gå in i din Highwind och flyga den till Chocobo Farm och där rida din chocobo in i stallet.
Efter att ha fyllt din hage med fyra chocobos så bör du åka till Chocobo Farm och kolla ut vilka som är vad och behålla de du ska ha (Lista finns en bit ner på deras rang).

Efter att ha sollat bort alla dåliga så ska du namnge din chocobo som är bra (om du fick nån) men namnge den efter dess rang (Good male chocobo bör döpas så att du vet att det är just en Good chocobo eftersom att du inte kan ta reda på det sen och det är viktigt vem som är vem).

Efter att ha skaffat 1 Good male, 1 Good female, 1 Great male och 1 Great female så ska du leta efter nötter.

Carob Nut

Du ska då ta dig till antingen Bone village eller Chocobo Sages hus med din Highwind. Runt dessa platser, på de gröna delarna, så kan du möta en fiende vid namn “Vlakorados” som du kan döda (cirka 40000 i HP men har svaga attacker) för att få en Carob Nut eller alternativt sno nöten från honom och sedan rymma. Du kan också köpa Carob Nut’s på Gold Saucer av damen i Wonder Square för 500 GP (dyrt).

Tillbaka till farmen

Efter att ha skaffat 3 sådana nötter så ska du tillbaka till Chocobo Farm och ägna dig lite åt “Blommor och bin”. Du ska nu para Good Male chocobo med Great Female chocobo och Great Male chocobo med Good Female chocobo genom att använda en Carob nut vid varje parningsakt. OBS! det är viktigt att du sparar innan varje parning eftersom de inte jämt får “rätt” barn. Om du gjort rätt, och haft tur, så ska du efter detta ha en Ljusgrön och en Ljusblå chocobo av olika kön (1 Male och 1 Female) annars måste du starta om spelet (Håll Start, Select, L1, L2, R1 och R2 i nån sekund) och ladda senast sparade spel, för du sparade väll innan varje parningsakt?

Nu måste du vänta ett tag (jag fick vänta en timme) innan du kan para dessa två babychocobos med hjälp av din sista Carob nut. UPPDATERING: Väntetiden baseras på antal strider du är med i. Efter tio strider så är de redo att para sig.

Medans du väntar så bör du besöka vissa platser som nu är tillgängliga för dig eftersom att den ljusgröna chocobon kan bestiga berg och den ljusblå kan pasera grunt vatten (ljusblått).

Materiagrottorna

Chocobo Ta den gröna chocobon och pallra in i din Highwind och åk till ön med Wutai på. På en öster- liggande udde finner du att det finns en grotta på andra sidan ett berg. Landa i närheten, ta din chocobo, och rid över. Här inne finner du Mime-materian.

Åk nu tillbaka till Chocobo Farm och byt till den blå Chocobon och flyg mot ön där Mideel finns (där Cloud låg i koma). Landa på en närliggande tunn ö och rid åt nordost till en udde där en grotta finns (det kan vara svårt i början att komma hit men det går). Gå in och ta “Quadra Magic”-materian.

Mer information om materiagrottorna på sidequest-sidan.

Ancient Forest

Nu kanske du trodde att du var klar men du ska nu tillbaka och hämta den Gröna chocobon igen och åka mot Cosmo Canyon. Har du sett den lilla gröna kuben med en blomma på toppen av ett berg som ligger mellan Cosmo Canyon- och Gongaga-area? Här ska du rida upp (om du inte dödat Ultimate Weapon som då störtar här så att du kan gå upp dit istället). Detta är Ancient Forest, och den är full av bra saker.

Svart Chocobo

Efter att ha fixat allt detta så borde du nu kunna para den Ljusgröna och den Ljusblå chocobon med varandra med en Carob Nut och få en Black Chocobo (av valfritt kön). Om du inte redan släppt alla chocobos du har så bör de göra det efter att du fått den ljusblå och den ljusgröna chocobon för att få mer plats. Detta gör du på menyn “Releasing Chocobo” hos Chocobo Billy. Spara innan parningsförsöket och försök tills det lyckas ( tog ett försök första gången jag spelade och minst 10 andra gången så det kan ta tid).

En till materiagrotta

När du väl fått denna lille pajsare så kan du släppa de andra, om du vill, och välja “Riding chocobo” för att sedan rida iväg till din Highwind, flyga till Costa del Sol, gå till grottan till North Corel och gå över bäcken till den ökenklädda lilla del med en grotta på och gå in i den, utan chocobo. Här inne finner du materian HP<->MP.

Mer information om materiagrottorna på sidequest-sidan.

Golden Chocobo

Zeio Nut

Du ska också ta din Highwind och flyga till det öpartiet som du ser till nordost på karta och där vandra runt i skogen tills du möter fienden “Goblin” och av dem ska du sno “Zeio Nut”, 1 exemplar. Efter detta ska du hämta en Wonderful Chocobo, som du hittar på den ö där Cloud låg i koma (Mideel). När du fått denna chocobo (i machande kön till din svart, Female + male) så kan du åka till Chocobo Sage och köpa en Sylkis Green för 5000 gil om du har W-Item materian annars får du ta och köpa cirka 40-60 sylkis greens, minst.

En Chocobo! Efter detta så ska du masa dig till Chocobo Farm, igen, och mata din Svarta och din Wonderful chocobo med cirka 20-30 Sylkis greens styck och sedan åka till Gold Saucer för att tävla upp båda till S-klass.

Chocobo Racing

Detta kommer sannerligen att ta tid. Börja med att knäcka iväg till Chocobo Square och prata med tjejen som står framför en dörr (kommer du ihåg henne från första skivan när hon hjälpte er tävla med chocobos för att slippa ut ur Corel Prison?).

Efter att ha pratat med henne så ska du välja vilken chocobo som du vill tävla med och då ska du välja nån av den svarta eller din Wonderful chocobo och sedan välja om du vill springa den korta eller långa banan (banan spelar ingen roll för att nå class:S). Om nån av dina kamrater frågar om de kan få köra istället så låt dem eftersom jag tycker att det brukar gå bättre då.

Ett litet, eller rättare sagt stort trix här är att hålla R och L knapparna nedtryckta medans du “Dashar” (kutar snabbt) så fylls stamina mätaren (stamina = ork, uthållighet) sakta på och detta gäller även när du inte “Dashar”. Se till att inte få Stamina mätaren i botten för då är din chocobo utmattad och omsprungen. Börja med att “Dasha” tills mätaren nått hälften och sedan bara springa tills den har fyllts på en bit eller tills du närmar dig målet och då börja “Dasha” igen. Efter att ha vunnit tre race i rad så går den chocobon upp en klass, från class:C till class:B till class:A och slutligen till class:S. Då och då möter du en riktigt tuff kämpe på en svart chocobo som om du spöar 3 gånger i rad (varje gång du möter honom 3 gånger i rad) gör så att du får en massa roliga saker av damen vid dörren.

Efter att dina två chocobos har nått class:S så ska du åka tillbaka till Chocobo Farm och spara innan du går in.

Sista parningsakten

Nu ska du försöka att få ihop en Golden Chocobo med din Zeio nut. Du ska para din Wonderful chocobo med din Black chocobo. Om barnet har gyllenbruna ben och gyllene färg så är det en Golden Chocobo. Om du är osäker på om det är en Golden chocobo så bör du rida ut ur stallet med den och ut i vattnet. Klarar den det så är det en Golden chocobo.

Sista materiagrottan

Om du inte redan är ute och rider på din nya Golden chocobo så gör det och titta förbi vid Round Island för att plocka hem en stycken Knights of the Round summon materia. Ön ligger strax sydväst om det nordostra hörnet av kartan (kolla nästan högst upp i högra hörnet på kartan). GRATTIS, du har nu en stycken K.o.t.R

Mer information om materiagrottorna sidequest står på en egen sida.


Sammanfattning

Recept på en Golden Chocobo:

 • 1 Good female
 • 1 Good male
 • 1 Great female
 • 1 Great male
 • 1 Wonderful male / female class: S
 • 3 Carob Nut
 • 1 Zeio Nut
 • 4-6 Stall
 • 1 Ljusgrön male / female
 • 1 Ljusblå male / female
 • 1 Svart male / female class: S
 • 1-99 Sylkis Greens
 • = 1 Golden Chocobo

Om du vet något om “Blommor och bin” så bör du kunna lista ut att man INTE kan para Male med en Male eller en Female med en Female. (Male = Hane / Female = Hona).

Chocobo-typer

USELESS  (Värdelös)  "I really can't recommend this one." Går sakta med sänkt huvud.
POOR   (Dålig)   "This one doesn't seem to be very good."
AVERAGE  (Vanlig)   "This is a pretty average Chocobo." Står upp och svajar.
GOOD   (Bra)    "Mmm, this one's not bad." Står upp och svajar.
GOOD   (Bra)    "Mmm, this seems like a good Chocobo." Går med huvudet uppe.
GREAT   (Mycket bra) "This is a great Chocobo." Springer med huvudet uppe.
WONDERFUL (Underbar)  "This...is a wonderful Chocobo." Kutar med sänkt kropp.

Chocobo-typer – vart de finns

 • BAD – Typ överallt.
 • NOT BAD – Typ överallt.
 • AVERAGE – Lite överallt.
 • GOOD – Sydöst om Gold Saucer, på en udde.
 • GREAT – Vid Mideel, åt sydöstra hörnet.
 • WONDERFUL – På den norra öns västra sida, på en liten udde.

Vart andra saker finns

 • SYLKIS GREENS – Chocobo Sage som bor i den lilla stugan på den norra ön säljer dessa för 5000 gil.
 • STALL – Köpes på Chocobo Farm för 10 000 gil.
 • CAROB NUT – På Golden Saucer av tjejen på Wonder Square kan dessa köpas för 500 GP. Kan också få dem genom att sno dessa från fienden “Vlakorados” utanför Chocobo Sage’s hus eller utanför Bone Village.
 • ZEIO NUT – På en liten ö åt nordost en liten skog fylld med små “Goblins” som du kan stjäla denna nöt utav.

Vilken Chocobo-typ är det?

Hur du ser på deras sällskap om de är de du ska ha eller ej.

GOOD – Golden Saucer area, framför 2 “Flap Beat” (330 HP). Eller bakom 2 “Spencer” (250 HP).

GREAT – Mideel area, med 1 eller 2 “Spiral” (2800 HP). Rocket port area, bakom 2 “Kyuvilduns” (? HP) eller framför 2 “Valron” (? HP).

WONDERFUL – Icicle area, med 1 eller 2 “Jumping” (999 HP).

Checklista

 1. Köp 4-6 stall av Chocobo Bill.
 2. Samla ihop en great chocobo av varje kön.
 3. Samla ihop en good chocobo av varje kön.
 4. Skaffa tre Carob Nut’s av Vlakorados.
 5. Para en good med en great och sedan de två återstående med en varsin Carob nut.
 6. Du ska nu ha en grön o en blå chocobo,av olika kön.
 7. Rid till de olika ställena som frog forest och sånt.
 8. Skaffa sedan en wonderful chocobo av något kön.
 9. Para grön o blå med en Carob nut för att få en svart av passande kön.
 10. Ta den nästsista oåtkomliga grottan.
 11. Få båda dessa chocobos till class:S.
 12. Skaffa en Zeio Nut av en Goblin.
 13. Para dem med en Zeio nut för att få en Golden Chocobo.
 14. Hämta K.o.t.R. summon materian.

En karta med alla platserna på.

Chocobo Greens

För att öka chocobons färdigheter och värden måste du mata dom med så kallade Greens (slags söta grönsaker Chocobos älskar). Detta gör du i chocobo-stallet om du väljer Feed Chocobo. Här kommer de olika sorterna, vad för värden som ökar och var man kan få tag i dem.

            Greens
Köps av-------Namn-----Pris----Snabbhet---Intelligens---Uthållighet--
Choco Billy  Gysahl  100   Nej    Nej      Ja  
Choco Billy  Krakka  250   Nej    Ja      Nej   
Choco Billy  Tantal  400   Ja     Ja      Ja   
Choco Billy  Pahsana* 800   Nej    Ja      Nej   
Choco Billy  Curiel  1000  Ja     Nej      Ja   
Choco Billy  Mimett  1500  ja     Nej      Ja   
Chocobo Sage Reagan  3000  Nej    Nej      Ja   
Chocobo Sage Sylkis  5000  Ja     Ja      Ja   
  Chocobo Sage säljer allt för samma pris som de andra också.
  *Pahsana påverkar ochså tamheten (hur tam den blir).
Antal % varje green ger plus och antal som behövs:
     -1 matning-    -10 matningar-   -30 matningar-
NAMN-----speed--stamina----speed---stamina----speed---stamina--
Gysahl  0%   0%     0%   0.07%   6.67%  2.83%
Krakka  0%   0%     0%   0%     0%   0%
Tantal  0%   0%     0%   2.22%   0%   11.11%
Pahsana 0%   0%     0%   0%     0%   0%
Curiel  0%   0%     0%   3.15%   5.71%  9.01%
Mimett  0%   0%     7.69%  0%     17.94% 0%
Reagan  0%   0.98%   25%   12.02%   79.03% 36.36%
Sylkis  11.4% 3.06%   67.5%  22.31%   75.86% 118.95%

Ibland kan det även stå “They are getting along better” vilket betyder att chansen ökar ännu mer. Så jag rekommenderar dig att ge de två chocobona en “Sylkis Green” var innan du parar dom.

Materiagrottor

Se på vår nya Sidequest-sidor för att lära dig om alla materiagrottor som du nu kan nå (och all grym materia du hittar i dem!). Om du följt vår guide på denna sida så har du redan tömt dessa grottor.