image/svg+xml Ta mig upp

Kapitel 11 – Forgotten City

Gongaga

Efter en längre stund återfår du kontrollen över Cloud, ni är i Gongaga. Ta dig ut ur huset du vaknade i för att få reda på vart du ska härnäst. Ta dig ut ur byn till världskartan och du borde se Tiny Bronco ligga på stranden i närheten (nedåt på kartan). Kliv ombord och styr skutan mot Bone Village.

Tiny Bronco till Bone Village

För att komma till Bone Village med Tiny Bronco så måste du följa västkusten till den västra kontinenten (använd kartan här intill). Men för att komma dit måste du först åka från Gongaga tillbaka upp mot Gold Saucer, och där ska du följa den flod som delar kontinenten (den du tidigare tog i motsatt riktning). När du tagit den ska du fortsätta norrut längs kusten för att passera Rocket Town. Följ kusten vidare upp och sväng med den lätt mot höger/öst. Du ser snart en ny nordlig kontinent med berg täckta av snö – du börjar närma dig. Följ kustlinjen tills du kan hamna på samma sida som den nordliga kontinenten. Här kommer du snart till en strand bakom ett högt berg, där ska du kunna se en skog och några benrangel längre in – detta är Bone Village.

Bone Village

Du står i en by för entusiaster som gräver efter skatter. Den är inte stor, och det finns bara en butik här – mannen på stolen rätt ovanför dig när du kommer in (prata med honom och välj I want to buy something). Ditt uppdrag här är bara att komma igenom Sleeping Forest som ligger bortom staden, men den skogen är omöjlig att passera utan Lunar Harp. Så då börjar vi med Lunar Harp.

Lunar Harp

För att få Lunar Harp så måste du gräva i denna by. Du kommer igång med grävning genom att prata med mannen som sitter ned ovanför där du kom in (samma man som säljer lite olika saker). Du kan lära dig allt om grävning av honom, eller följa vår dedikerade grävningsguide (det också ligger två vapen begravda här), eller bara fixa Lunar Harp så fort som möjligt.

Prata med honom och välj Start diggin’ och så att de ska leta efter Lunar Harp. Gå till höger och klättra upp för stegen, tryck så på -knappen och istället för att sätta ut en grävare för 100 Gil så väljer du bara Done. Så ska du smälla av bomben (vartsomhelst går bra) med -knappen. När du gjort det skakar skärmen och en massa ljud görs. Efter det kommer mer information upp, bara tryck bort den med -knappen. Nu ska du gå och gräva efter Lunar Harp. Om du ställer Cloud på den högra kanten av röken, och exakt mellan tältet och kanten, och gräver (med -knappen) så börjar de gräva där över natten. Åter, se vår grävnings-guide för karta med mera.

Gjorde du rätt så ska du nästa morgon hitta Lunar Harp i den stängda lådan bredvid mannen du pratade med tidigare. Försök annars gräva på nytt, men justera vart du gräver en aning.

När du fått Lunar Harp så kan du komma dig vidare från denna lilla by. Klättra bara upp för stegen igen och gå ut genom den mörka utgången bakom tältet där uppe.

Sleeping Forest

Fort Condor

Ny Fort Condor-strid

Efter att du väckt Sleeping Forest (fått Lunar Harp) så kan du få en ny Fort Condor-strid. Kör Tiny Bronco runt längs hela kusten på den östra kontinenten. Tyvärr kan du inte gena via Junon så du måste hela vägen runt kontinenten tills du når Fort Condor på undersidan av den.

I den första delen av skogen ska du bara springa direkt mot ljuset. När du kommer till nästa bildskärm så ser du Cloud uppifrån, och förutsatt att du har Lunar Harp så sägs skogen nu ha vaknat – du har väkt skogen.

Spring direkt till höger in bland träden (se bild vid sidan) och leta för att hitta summon-materian Kjata (Kujata i nya översättningar). Ta den och forsätt upp genom skogen. Hittar du den inte så väntya lite, den förflyttar sig med jämna mellanrum så håll utkik och ha tålamod.

I nästa del får du förbereda dig på strider igen. Det första du ska göra är att ta dig rakt upp till höger om en röd korall-liknande växt. Fortsätt upp där under en fallen trädstam så kommer du över en kista med Water Ring i (extremt nyttig, skyddar mot all vattenskada). Återvänd till början och gå upp för stenarna till vänster och gå igenom den trädstammen du nyss sprang under. Fortsätt efter det uppåt till nästa bildskärm.

Enemy Skill

Death Sentence

Den gula fienden med blå/gröna taggar på ryggen, Boundfat, som du kan möta här kan lära dig Death Sentence.

Du står nu på något som nästan liknar en slingrande ryggrad med stenar. Följ denna gång helt till den tar slut uppe till höger, du står då ute på världskartan igen.

Här ute kan du hela och spara innan du går in i det runda objektet framför dig – Forgotten Capital.

Forgotten Capital

Du står på en stora skiva gjord av något som ser ut som snäckskal. På denna plats är det inga fiender, härligt! Vägen delar sig åt tre håll – vänster, höger, och rakt fram. Du ska gå till höger.

Vägen till höger

På nästa bildskärm är det ännu mer väg, och följer du den till höger där vägen delar sig så ser du ett snäckskals-liknande hus – gå in där. Gå upp i den snurriga huset och klättra upp för stegen, i kistan ligger en Guard Source. Gå ut ur huset och följ vägen vidare upp istället. Här ser du snart ett nytt hus du kan gå in i, gör det. På nedersta våningen, längst till höger, finner du en Elixir i en kista. Klättra upp för stegen och gå till höger mot sängarna så kommer de andra föreslå att ni vilar lite, ta den möjligheten genom att springa fram till sängarna och på frågan svara Yes.

Efter att ha lagt er så vaknar Cloud mitt i natten och väcker de andra. Du återfår kontrollen och ska först gå upp till den översta sängen och leta bakom den till vänster där du ser något litet och gult lysa – det är spelets tredje (av fyra totalt) Enemy Skill-materior. Lämna så det lilla snäckhuset.

Här ute är det rätt mörkt. Vägarna som leder vidare (vänster och upp) är återvändsgränder, så bara återvänd samma väg du kom hit på, till ingången där vägen gick åt tre olika håll.

Fort Condor

Sista Fort Condor-striden

Efter att du har sovit i snäckskalshuset öppnas ännu en ny strid i Fort Condor – den allra sista! Kom ihåg, för att nå Fort Condor måste du ta hela den långa kusten runt hela östra kontinentens utsida för att nå Fort Condor underifrån, det går inte att åka längs stranden via Junon.

När du kommer tillbaka till den platsen så ska du nu springa rätt fram (alternativt kan du springa till vänster och ta två kistor, men de kan också vänta till senare om du vill).

Vägen till vänster

Denna väg är helt valfri, men här finns en sparningsplats och två kistor, den ena med en extremt bra rustning. Du finner sparningsplatsen inne i det fyrkantiga cement-huset vid sidan av vägen. Upp för trappan där inne är en kista med en Magic Source i. Lämna huset och fortsätt åt höger över en bro.

På nästa bildskärm ska du direkt ned för trappan och åt höger bakom alla pelarna, där är en gul kista med Aurora Armlet i, en mycket bra rustning för tjejerna som absorberar Ice-attacker. Du kan nu återvända till sparningsplatsen, och så till början av Forgotten Capital, där ska du ta vägen i mitten.

Vägen i mitten

Följ den mittersta vägen. Den är lång och när du når nästa skärm ser du ännu en lång gång, bara följ den in i ljuset. Här möter du på en sjö och ännu ett snäckskals-liknande hus. Spring runt till vänster längs sjön och in i huset (du ska bakom räckverket). Väl där inne kan du följa skalets inre helt upp, där är en grön materia på golvet – Comet – en av de starkaste offensiva magierna.

Gå sedan tillbaka ner och se i mitten av huset, där är det ett hål i räcket och en svagt blå glastrappa leder vidare ned. Följ den ned.

Forgotten City

Du står uppe på en lång glastrappa, högt ovanför en gammal stad. Spring ned för trapporna så långt du kan. Du kommer till slut till nästa bildskärm, där kommer du ut ur en liten byggnad precis bredvid en sparningsplats – spara!

Spring ned för trappan bredvid sparningsplatsen, och följ vägen till vänster fram till några plattformar i vattnet. Här kommer dina vänner stanna och Cloud får själv hoppa på plattformarna vidare. Det är ibland lite knöligt att hoppa, men det ska räcka med att bara pröva styra Cloud mot nästa plattform.

När du kommit ända fram och bilden ändras så kan du inte längre återvända. Gå istället fram till Aeris och använd -knappen ett flertal gånger, fortsätt med detta för att komma vidare i storyn. Efter en scen, som möjligen är mer känd än hela spelet, så hamnar du i en kamp mot en väldigt utmanande boss.

Bossmöte

Jenova LIFE

HP 10 000

Tredje: beta 750 isch. Han kontrar magi (och eskill) med Reflect. Dblow gör 550. Comet gjorde 1500 när Cloud kasta den (hade level 38) – hans reflect funkar ej på den. Fokus på att ha massa MP och en med hög magic, den ska ha Comet!

Andra playtrough: comet gör 1000, kujata 1500, bahamut 2000 isch. Boss startar med aqualung (eskill) men gör upp emot 1500 på alla. Utan water ring = svårt. Efter första magi mot han så kastas reflect. Använd destruct materian o debarrier? Vad med titan? 800 skada. Trine 500. han kör massa blue light för runt 400 lr 500 skada på en.

Första: Aqualung (eskill) kör han, 1500 i skada på alla. Glöm ej utrusta Water Ring innan! Big Guard. Comet är grym, 1300-isch. Bahamut 2200, Titan 1200, D. Blow. Hans reflect verkade inte funka på Comet ^^ !!!

350 AP.

Behöver du mer hjälp? Fler tips för att besegra Jenova LIFE »

Jenova tappar en Wizard Bracelet du får komma ihåg att utrusta senare. Men först utspelas en längre scen, där vägen vidare stakas ut, och det fruktansvärda som nyss inträffat får så klart all fokus. Efter ett samtal i ett av de bekanta snäckhusen så är det slut på skiva 1 och det är dags för skiva 2 (eller del 2 om du inte spelar originalet på PlayStation 1). Du får en möjlighet att spara innan du fortsätter.