image/svg+xml Ta mig upp

Fånga en Chocobo

Denna guide innehåller den mest grundläggande informationen om Chocobos – hur du fångar dem. Den är nyttig dels för dig som bara ska spela igenom spelet och står fast i guiden på kapitel 5 när du kommit till Chocobo Farm och ska pröva undvika Midgar Zolom, eller för dig som ska ge dig på att få en Golden Chocobo.

Börja med att ta dig till Chocobo Farm.

Chocobo Lure

Gå runt hagen och in i ladan till höger. I mitten inne i ladan går en kille med brun hatt runt, Choco Billy, honom ska du prata med. Be honom om en Chocobo så kommer han berätta att det inte går, men han kan lära dig hur du fångar en.

När du lärt dig av honom hur man fångar en så får du erbjudandet om att köpa en Chocobo Lure-materia för 2000 Gil. Detta är du mer eller tvungen till för att komma vidare i spelet. Har du inte så mycket pengar så kan du alltid sälja vapen och utrustning du inte längre använder i Kalm, eller så kan du slåss mot lite fiender som tappar pengar.

Chocobo Greens

Chocobo Billy säljer också Greens, såna måste du ha. Det är en typ av grönsaker som Chocobos älskar, kastar du såna i strid på en Chocobo så flyr de inte lika fort. Det passar gott att bara köpa den billigaste sorten just nu, Gysahl Greens. De kostar 100 Gil styck. 2-3 stycken borde räcka, baserat på hur mycket pengar du har. Se vilka fler Greens som finns.

OBS! Jag måste dock erkänna att jag har haft väldig problem med att hinna få en Chocobo med Gysahl Greens, så om du kan undvara 250 Gil per green så är Krakka Green mycket bättre. Dyrare än så behöver du inte gå.

Chocobo-spår

Med en Chocobo Lure i din hand och några Greens i fickan så ska du utrusta din nya materia på en av dina gubbar. Lämna sedan farmen och gå ut på världskartan.

Nu ska du gå till alla de fotspår du ser ute på kartan. Det finns minst två stora områden med fotspår runt Chocobo Farm. Dessa tillhör Chocobos och betyder att med en Chocobo Lure så har du chansen att möta en! Du möter inte alltid Chocobos, men chansen ökar med din nya materia. Spring bara på fotspåren tills en ny strid börjar. Du hör direkt när en strid startar om du mött en eller inte eftersom en speciell låt startar, Chocobo-låten.

Att fånga en Chocobo

Det viktiga är nu att du absolut inte skadar Chocobon för då attackerar den dig och flyr, och du måste börja om och leta vidare. Akta dig för att använda magier som kastas på alla fiender, och akta dig för att ge för många stridskommandon till dina gubbar (så att de råkar slå Chocobon efter att alla fiender dött).

Börja också striden med att ge Chocobon en Green via Item-menyn. Dessa små grönsaker älskar Chocobon, och den blir allt för upptagen med att mumsa i sig den istället för att fly (vilket den vanligtvis gör). Skulle den äta upp sin godsak lite för fort så kasta bara en ny, för de flyr fort efter att de inte har nåt att göra. Du ser direkt när Chocobon ätit färdigt för då försvinner din Green från marken och Chocobon reser sig igen.

Dyrare Greens varar längre, som om dina 100 Gil-greens inte duger så pröva med Krakka Greens för 250 Gil styck.

Har du otur så hinner de fly redan innan du fått kastat en Green till dem, då är det bara att pröva med att hitta en ny Chocobo ute på kartan.

Kört fast?

Fler Chocobo-fångartips

Har du problem med att få dig en Chocobo? Låt en person alltid kasta Greens till den (låt till exempel Aeris alltid göra det) medan Cloud anfaller fienderna runt Chocobon. Innan striden kan det också vara smart att förbereda två saker:

  1. Skruva ner hastigheten på striderna inne på Config-menyn, och se till att striderna stoppas/pausas då du går in i menyerna inne i en strid.
  2. Gå in på Item i menyn och sortera dina föremål manuellt (Arrange > Customize), lägg dina Gysahl Greens högst upp i listan så kommer de också högst upp då du är i strid och ska leta efter dem.

En Chocobo som har sällskap av två Levrikon (de som ser ut som strutsar) är lite lugnare än de som följs av andra fiender. Du får lite mer tid på dig att kasta din första Green till Chocobon då. 2-3 Greens är normalt att göra av med såhär tidigt i spelet för att få en Chocobo.

Chocobon är din!

När du besegrat alla fiender och fått endast Chocobon kvar i striden (med eller utan hjälp från en Green eller två) så får du rida på den. Grattis, du fångade en chocobo!

När du kommer ut från striden så sitter du på ryggen och kan styra den fritt. Den är snabb så vänj dig lite vid kontrollen först. Men hoppar du av Chocobon (med -knappen) så kommer den att fly igen och du måste hitta dig en ny.

Uppe på ryggen till en Chocobo så slipper du de strider du annars hamnar i när du reser till fots.