image/svg+xml Ta mig upp

Enemy Skills

För att få en Enemy Skill så måste någon/några av dina gubbar vara utrustade med en Enemy Skill command materia och sedan få den magi han vill lära sig kastad på sig för att absorbera den. Du får inte rymma från den striden, blåsas iväg, eller dö, utan ni måste vinna striden för att behålla magin (detta gäller alltså trots om det står att någon lärt sig denna Enemy Skill i striden).

Om du utrustar en person med fler än en Enemy Skill-materia, så kan alla materior lära sig en attack samtidigt om personen som bär materiorna får attacken mot sig (så länge ingen av materiorna kan den från förut). Tyvärr är det så att om en av dina materior redan kan attacken, men inte de andra, på samma person så lär du dig inte attacken. Så se till att ta av den materia(or) som redan kan en Enemy Skill.

Det underlättar enormt om du har Manipulate-materian så att du kan använda kommandot Manip. i strid. Vissa tekniker kan endast läras på detta sätt. Du får denna materia först efter Cait Sith gått med i ert gäng.

Här står alla Enemy Skills i den ordning som de hamnar på din materia som “Stars”. Det står vad de gör, hur mycket MP de tar, vart man lär sig den och ibland ett extra tips. Använd denna guide för att skaffa alla Enemy Skills på alla materior (det finns endast fyra i hela spelet, och de blir inte fler när de är fulla).

OBS! Längst ner på sidan står de sorterade efter på vilken skiva de finns. Så att du kan planera och prioritera.

Snabbfiltrera!

Skriv något i fältet för att omedelbart filtrera fram det du söker efter på denna sida. Klicka på "Rensa filtret" för att visa allt igen.

OBS! Söket görs endast på rubriker.

01. Frog Song

Kastar “Frog” och “Sleepel” på en fiende (det står fel inne i spelet, den påverkar alltså inte alla fiender).

Hur lär man sig Frog Song?

Du kan lära dig denna från de gröna grodorna Touch Me som finns bland annat i skogen runt Gongaga och flera andra ställen. Dessa grodor använder attacken ofta, men du kan använda Manip. (Manipulate) på dem och sedan kasta denna magi på dig själv för att få den snabbare och mer kontrollerat eftersom denna attack annars gör dig till en groda (eller botar din grod-status).

En liknande groda, Toxic Frog, finns också senare i spelet i Temple of the Ancient. Du kan möta den i labyrinten där. I slutet av spelet är det också möjlighet att få den på vägen ned i Northern Crater av fienden Christopher som du alltid möter tillsammans med Gighee (en liten ponny) efter vägskälet om du tagit vänster sen höger vid den stora stenen och kommit till det som liknar ett slags träsk (det är en del vatten att springa runt och under, samt många bruna stenar). Christoper använder den inte så ofta, så kör Manip. på honom.

02. L4 Suicide

Alla fiender vars level är multipel med 4 förlorar nästan all sin HP av denna magi. Du kan inte döda nån med den men i bästa fall sänka HP till 1 och ge Mini-status på den.

Små djur – Mu – som är nedgrävda under jorden bland annat utanför Chocobo Farm (man möter dessa tyvärr väldigt sällan, ha tålamod, och ta av dig eventuell Chocobo Lure-materia först). Du kan också i början på skiva två möta en liknande fiende, Trickplay, runt Forgotten City samt på vägen till Icicle Inn.

Du kan inte Manipulera dessa fiender så du får vänta tills de använder attacken på dig istället. Tyvärr är det bara en chans på 14 att de använder denna attack, så du kan få vänta länge.

03. Magic Hammer

Slå fienden i huvudet med en hammare för att få upp till 100 MP.

Du lär dig Magic Hammer av Razor Weed, ett plant-liknande monster på den västligaste kontinentens udde (norr om Wutai) i det mörka gräset. Du kan manipulera dessa fiender.

04. White Wind

Alla dina kamrater återfår HP och får all status botad. Antalet HP de får beror på antalet HP kastaren har just då. T.ex. om Cloud har 300 i HP och kastar denna magi så helas alla i laget med 300 HP. Kastar han den en gång till, då med 600 i HP, ja då helas alla med 600 HP.

De stora fåglarna, Zemzelett, på gräsområdet utanför Junon. Eller när du kör in i barriären över Mako pit, då får du möta en bevingad drake (Wind wing). Du måste kontrollera Zemzelett med Manip. och använda magin den på dig själv för att få den.

05. Big Guard

Kastar Haste, Barrier och MBarrier på alla dina gubbar!

Beachplug som lever bland annat utanför Costa del Sol på stranden. Du måste kontrollera denna fiende och kasta den på dig själv för att få den. Du kan också hitta samma fiende på stränderna runt Gold Saucer lite senare. Denna kan du inte missa, det är en av spelets bästa magier och hjälper enormt mot svåra bossar. 

06. Angel Whisper

En ängel uppenbarar sig och väcker dina döda till liv, botar alla status samt fyller på allas energi till en viss summa beroende på vad det står efter att ängeln gjort lite magi. De som har mer än denna summa får sin HP reducerad till den summan (detta funkar inte på dina fiender).

Iskvinnan i gul baddräkt, Pollensalta, som du möter om du väljer den högra vägen i Northern Crater efter att ha snackat med dina kompisar. Du måste köra Manipulate på henne och sedan kasta denna magi på dig själv för att få den som enemy skill. Du kan också använda denna fiende för att hela ditt party utan att använda MP med hjälp av Manipulate.

07. Dragon Force

Upprättar ett stark skydd på en person, skyddet gör att skada från fysiska och magiska attacker minskas.

Av drakarna Dark Dragon du möter på väg ner i Northern Crater / Mako Pit på skiva 3. Du måste manipulera den och använda tekniken på dig själv.

Tips! Du kan också lära dig förmågan Laser av Dark Dragon.

08. Death Force

Den du kastar denna på blir immun mot “Instant death”, alltså plötslig död som kan orsakas av andra förmågor, till exempel L5 Death eller liknande. Du kan fortfarande dö genom att förlora all HP genom attacker.

De stora sköldpaddorna Adamantaimai som finns på stränderna utanför Wutai (norra delen av ön). Enda sättet att få den är att manipulera honom och kasta den på dig själv.

Tips! Denna förmåga är väldigt bra att ha när du ska lära dig andra Enemy Skills som ger just omedelbar död, så som L5 Death eller Roulette. Kom ihåg – personer som dör av en attack kan inte lära sig den som Enemy Skill.

09. Flame Thrower

Eld sprutas mot en fiende och orsakar moderat eldskada.

Denna förmåga kan du lära dig från många fiender på flera platser. Första chansen får du i Mythril Mine av Ark Dragon, dessa kan du endast möta i rummet längst till höger om ingången (närmast Midgar och Chocobo Farm), samt rummet till höger upp från utgången (närmast Junon och Fort Condor). Kan manipuleras.

I Nibelheim möter du drakar, Dragon, som kan denna teknik. Du möter dem lite överallt på berget, men speciellt i rummet där du finner bossen Materia Keeper. Kan ej manipuleras, men de gör attacken rätt ofta.

10. Laser

Reducerar en fiendes nuvarande HP med hälften (kan inte döda en fiende).

Denna kan du lära dig först av Death Claw i Corel Prison nära skrotupplaget före Dynes hem. Du kan manipulera honom. Annars får du vänta till slutet på spelet och Northern Crater där du kan möta (och manipulera om du vill) en Dark Dragon.

Tips! Av Dark Dragon kan du också lära dig tekniken Dragon Force.

11. Matra Magic

Avfyra missiler mot fiender för att ge typlös magi-skada.

Matra Magic är en av de första Enemy Skills du kan lära dig, och trots låg skada så kostar den väldigt lite samtidigt som den träffar alla fiender, så den är väl värd att skaffa.

Precis då du lämnat Midgar så kan du möta Custom Sweeper ute på världskartan. Det är bara en chans på fyra att attacken används, så ha tålamod. Du kan också senare möta Bullmotor i Corel Prison, de använder också denna attack, så gör även Death Machine som du kan möta om du prövar komma in i undervattensreaktorn i Junon.

12. Bad Breath

Kastar ett moln av virus över alla fiender som kan ge dem en eller flera av dessa statusförändringarna: Poison, Sleepel, Frog, Confuse, Silence, och Small!

Den ikoniska fienden Malboro (stor rund sak med tagg-liknande saker på sig samt en gigantisk mun och tentakler) är den enda fienden i spelet som använder denna attack. Han finns på Gaea’s Cliff när man går ut på två snöklädda klipporna som delar skärmen, där man måste gå runt till höger för att slåss mot några stora istappar i taket.

Eftersom Gaea’s Cliff bara kan besökas en gång så tar de flesta denna Enemy Skill på skiva 3 istället, i Northern Crater. Där kan du möta dem på den högra vägen efter där laget delat upp sig – jag har bara lyckats möta honom på den där spiralen av ett smalt berg man ska springa ned för (på slutet måste man hoppa och kommer då inte upp utan att springa helt ned först och så ta andra vägen tillbaka, så hoppa inte förrän du fått denna teknik).

Du kan inte manipulera Malboro, så det är bara att vänta på han att utföra attacken på er.

Tips: Ha skydd mot minst Sleepel och Confu annars kommer alla dina gubbar somna och inte ha en chans att vakna eftersom ingen kan väcka er.

13. Beta

Alla fienderna får stark eld-baserad magisk skada.

Kan bara läras av Midgar Zolom, den stora ormen i träsket vid Chocobo Farm. När du gjort mycket skada på honom så resar han sig och börjar svaja framåt och bakåt och då kommer han snart att kasta denna magi. Ju mindre liv han har desto större är chansen att han kastar Beta.

Varning: attackerar du ormen när den står upp så händer det att han blåser bort den som anföll. Den som lärt sig Beta måste överleva striden och får inte blåsas bort, annars “glöms” förmågan!

Tips: Utrusta bara en person med Fire Ring och alla dina Enemy Skill-materior, och undvika att anfalla med den personen, då är det störst chans att lära sig Beta och samtidigt överleva.

14. Aqualung

Blå bubblor gör vatten-skada på alla fiender. Detta är en av väldigt få vatten-baserade attacker i spelet.

Fienden Harpy har denna, som du kan möta i öknen (i Corel Prison, men också med buggyn ute på kartan) och på grässlätterna runt Gold Saucer. Dessa kan du möta tidigt i spelet.

Annars kan du vänta till senare när du fått ubåten och funnit det störtade Gelnika-flygplanet utanför Gold Saucer. Där ska du gå till vänster och vidare in till det stora hangar-rummet med ett par kraschade helikoptrar innuti, här kan du möta en stor svävande sjödrake, Serpent, som ofta använder denna attack.

15. Trine

Gör lightning-skada på alla fiender.

Under Yuffies sidequest i Wutai kan man helt valfritt besöka en stora pagoda, där ska hon möta flera bossar, och en av dem heter Godo – han kan använda Trine. Du kan bara möta honom en gång, men du kan själv bestämma när i spelet du vill göra det (även på skiva 3).

Ungefär i mitten av första skivan, när du kommit dig igenom Nibelheim och in i berget bakom – Mt. Nibel – så möter du i slutet där en boss som heter Materia Keeper, den använder Trine.

Förutom dessa två bossar så finns det bara en fiende som kan Trine, tyvärr dyker den bara upp i Gaea’s Cliff, en plats du bara besöker en gång och inte kan återvända till. Fienden är en röd spindel/krabb-liknande sak (liknar bossen Materia Keeper), den heter Stilva.

Varning

Man kan missa Trine helt!

Detta är en av två Enemy Skills du kan missa och aldrig få igen, du har endast de chanser jag beskrivit ovan (fienden Stilva, eller via bossarna Godo eller Materia Keeper). Eftersom du kan bestämma när du ska möta Godo så möt honom efter du fått alla fyra Enemy Skill-materiorna.

16. Magic Breath

Gör fire, lightning och ice-skada på alla fiender.

Från fiende Stilva i Gaea’s Cliff (de ser ut som en slags spindlar som står på fyra väldigt spetsiga ben, liknar exakt bossen Materia Keeper). Eller de blå-fläckade fiendena Parasite precis i början när du ska ner i Northern Crater på skiva 3.

17. ????

En vikt som landar på en fiende som ger lika mycket HP i skada som kastaren har förlorat (har du bara kvar 1000 av max 8700 i HP så gör den 7700 i skada). Denna skada är fast, så till exempel i Battle Arena kan du göra stor skada även om du har trasigt vapen.

Hur lär jag mig ????

Från de stora lila lejon-liknande djuren, Behemot, under räden mot Midgar eller från de balanserande monstrena Jersey i herrgården i Nibelheim. Behemot är bara tillgänglig under räden mot Midgar, så din bästa chans att lära dig denna är så klart att besöka/återbesöka Nibelheim. Problemet med fienden Jersey är att man inte möter den så ofta, i tillägg är fienden faktiskt felprogrammerad så du får absolut inte skada den för då försvinner chansen att den använder denna attack. Du får helt enkelt bara stå där och vänta tills de använder attacken mot dig, se till att ta av alla counter-materior först. Självklart bör du också kanske sätta alla Enemy Skill-materior på en enda person och se till att döda de andra, så att du kan garantera att du lär dig denna skill när den väl används, och du mött rätt fiende. Du kan tyvärr inte manipulera en Jersey. 

OBS! Du måste skadas (förlora HP) av attacken för att få denna skill. Egna tester här visar att man lär sig denna skill även när du bara tar 0 i skada av attacken.

18. Goblin Punch

Gör en fysisk attack mot en fiende. Om fienden har samma level så gör attacken dubbel skada.

Så lär du dig Goblin Punch

Små troll-liknande varelser med boxhandskar – Goblin – som finns på den enda skogsbeklädda ön på kartans nordöstra del. Öppnar du menyn ska det stå “Goblin Island” längst nede till höger, det finns dock flera av dessa så se till att du är på den med skog på. Du måste ha luftskeppet för att kunna komma hit, eller en gyllene Chocobo. Manipulera fienden om du inte orkar vänta på dem att utföra attacken, men de använder den rätt ofta.

Tips: Du får också en Zeio Nut av dessa fiender, och de är en viktig ingrediens för att få en Golden Chocobo.

19. Chocobuckle

En fet chocobo hoppar omkring och slår en fiende för speciell-skada. Denna attack blir starkare desto mer som du flyr från strider, i början är den väldig svag men om du tar dig mödan att fly väldigt många gånger så kan du för en väldigt låg kostnad göra stor skada.

Hur lär man sig Chocobuckle?

Gå till snubben i ladan på Chocobo Farm (den förste personen i ladan som står lite undanskymd ibland). Välj det första alternativet och köp cirka ett par Mimett Greens för 1500 styck. Gå sedan ut till chocobo-spåren direkt utanför Chocobo Farm. Ta på dig en Chocobo Lure materia och när du möter en Chocobo i sällskap med 2 Elfadunk eller 2 Levrikon så ska du kasta en Mimett Green till chocobon och sedan köra enemy-skillen L4 Suicide på chocobon (se ovan). Nu kommer han att kasta Chocobuckle på den som var elak mot han.

Denna förmåga är en av de mest komplicerade att lära sig då den kräver rätt Level på Chocobon du möter, att du har Chocobo Lure, samt minst en Mimett Green, men också att du redan lärt dig en annan Enemy Skill och använder den.

20. L5 Death

Någon som har en level delbar med 5 dör direkt, ej bossar (t.ex. level 50, 35, och 75 är delbar med fem men inte 22). Du får EXP, AP och Gil som vanligt när fiender dör på detta sätt.

Hur lär man sig L5 Death?

De blå-fläckade små nästan fisk-liknande monstrena på vägen ned i Northern Cavern – Parasite. Det kan underlätta att använda Manip. på dem.

Tips: Om du lär dig Enemy Skill Death Force först så kan du säkert veta att du inte dödas av denna attack när du lär dig den.

21. Death Sentence

En fiende får ett tal (60 eller 30) ovanför sitt huvud, detta tal räknas sakta ner till noll och då dör fienden. Fungerar inte på alla fiender eller bossar.

Så får du Death Sentence

De gula spik-prydda fienderna Boundfat som finns på området runt Ancient City ute på världskartan (grå vatten-liknande mark). Dessa fiender dyker också upp om du går in i berget igen som ligger mellan Ancient City och Sleeping Forest (uppe på det som nästan ser ut som en väg av snäckskal). De kan också påträffas i det du kommit dig igenom Sleeping Forest (via Bone Village), du är då på en plats som heter Corel Valley (se i menyn). De kan ej manipuleras, så du måste vänta på attacken.

Du kan också träffa på fienden Sneaky Step i Cave of Gi men den platsen är bara tillgänglig en gång under spelet och kan inte återbesökas.

Tips: Om du lär dig Enemy Skill Death Force först så kan du säkert veta att du inte dödas av denna attack när du lär dig den.

22. Roulette

Det börjar flytta sig en ikon mellan alla i striden (vänner och fiender). Den flyttar sig först fort och medsols, den tappar så fart och när den sen stannar så dör den personen omedelbart. Har man otur dör man själv.

Hur lär man sig Roulette?

De flytande trollkars-liknande snubbarna som kastar kort på dig – Death Dealer – använder mer än gärna denna attack. Ta den högra vägen efter mötet med polarna på vägen ner för Northern Crater, där möter du ofta dem.

Tips: Om du lär dig Enemy Skill Death Force först så kan du säkert veta att du inte dödas av denna attack när du lär dig den.

23. Shadow Flare

En svart eld-liknande flammande klump ger magi-skada på fiende.

Så lär du dig Shadow Flare

Självaste Ultimate Weapon använder denna som kontring när han dör (se egen guide för hur han besegras). Då attacken bara träffar en person, och då den som utdelade det dödande slaget, så kan det vara smart att ha planlagt det lite och ha alla materior på han/hon. Annars är nästa tillfälle att lära dig denna teknik på skiva 3, på vägen ner i Northern Crater där du kan möta på Dragon Zombie. Zombie-drakarna använder denna attack endast motvilligt.

Tips! Du kan också lära dig Enemy Skill Pandora’s Box av Dragon Zombie, men den attacken är extremt speciell så se till att läs all vår information om den först (scrolla ned).

24. Pandora’s Box

Ett stjärnfält med ett frågetecken uppenbarar sig och ger fysisk mot alla fiender, ignorerar allt av försvar/skydd.

Hur lär jag mig Pandora’s Box?

Från benranglet Dragon Zombie på vägen ner för Northern Crater. Ta den högra vägen vid mötet med polarna för en chans att möta dem. Kan ej kontrolleras, du måste vänta tills han kastar den. De använder denna som hämnd när de dödas, men bara om de har tillräckligt med MP.

Varning

Missa inte Pandora’s Box!

Programmeringen bakom Pandora’s Box och fienden Dragon Zombie är speciell. För dig som spelare betyder detta att denna attack kommer endast göra en endaste gång i hela spelet (så länge du inte startar om helt från starten, eller laddar om en sparning från innan attacken utfördes). Du måste alltså se till att lära dig denna skill på alla de materior du önskar när attacken väl görs, du har bara en chans! Om Dragon Zombie skulle ha för lite MP för att kasta attacken så kommer han ändå aldrig kunna kasta den på nytt senare, så du måste verkligen se till att få den första gången (och döda draken snabbt, innan den redan låga MP:n töms). Är MP för lågt så visas ett meddelande i stil med … skill power used up högst uppe på skärmen i striden, händer det måste du alltså ladda om din senaste sparning eller för alltid glömma att lära dig denna skill.

Tips! Du kan också lära dig Shadow Flare av dessa fiender, men spara det tills du lärt dig denna skill först eftersom den är lite speciell i att den kan missas för alltid.


Kronologisk ordning på Enemy Skills

Här har vi en smidig lista med alla förmågorna efter den ordning du stöter på dem i spelet, och ett förslag på ordning att lära sig dem i. Du  så klart ändra fritt i denne ordning, men här är alltså en del av jobben gjord för dig. De fiender och platser som står är inte de enda (scrolla upp och läs detaljerna om varje förmåga) utan den plats och fiende du först kan lära dig den av.

Kan läras närsomhelst:

NamnBeskrivning
Matra MagicCustom Sweeper – efter att ha rymt från Midgar, ute på kartan.
L4 SuicideMu – runt Chocobo Farm (obs – attacken används sällan!).
BetaMidgar Zolom – ormen i träsket vid Chocobo Farm, används då den får låg HP.
Flame ThrowerArchdragon – i Mythril Mine.
White WindZemzelet – i området mellan Junon och Fort Condor. Måste manipuleras.
AqualungHarpy – kör buggyn i leran som omringar Gold Saucer
Frog songTouch me – i skogen runt Gongaga.
Big GuardBeach Plugs – på Gongaga-stranden och Gold Saucer-stränderna. Måste manipuleras.
????Jersey – i Sephiroth’s Herrgård i Nibleheim.
Trine **Materia Keeper – bossen i Nibleheim-grottan (Mt. Nibel).
Death Force *Adamantaimai – på kontinenten där Wutai ligger.
Magic Hammer *Razor weed – i det mörka gräset på den västligaste ön där Wutai ligger.
Death SentenceBoundfat – lite mörkare brun/grå mark ute på världskartan innan Ancient city.
Magic BreathStilva – på isberget Gaea’s Cliff.
ChocobuckleChocobo – nära skogen vid Mideel och vid Chocobo Farm. Läs egen guide för instruktioner.

* Ni kan även ta dessa utan att ha Yuffie i laget.
** Kan helt missas då den endast används av bossar och en fiende på en plats ni bara kan besöka en gång.

Bara på skiva 1 eller 3:

NamnBeskrivning
LaserDeath Claw – skrotupplaget vid Dyne’s hem (skiva 1).
Dark Dragon – Northern Crater (slutet).

Bara på skiva 2 och 3:

NamnBeskrivning
Bad BreathMarlboro – när du klättrar på Gaea’s Cliff. Du kan också möta dessa i Northern Crater om du tar den högra vägen efter gänget delas.
Goblin PunchGoblin – den skogsbeklädda ön långt ute i vattnet åt nordöst (kräver Highwind eller en blå chocobo).

Bara på skiva 3:

NamnBeskrivning
Dragon ForceDark Dragon – i Northern Crater (slutet).
LaserDark Dragon – i Northern Crater (slutet).
L5 DeathParasite – på väg ner i Northern Crater, de första delarna.
Angel’s WhisperPollensalta – i Northern Crater (slutet). Måste manipuleras.
RouletteDeath Dealer – i Northern Crater (slutet).
Pandora’s box **Dragon Zombie – i Northern Crater (slutet) de kör också shadow flare. Ta den högra vägen.

** Används endast en enda gång i hela spelet, se till att inte missa att lära dig den!

Sista chansen i Northern Crater

Det är oväntat många av alla Enemy Skills som du kan lära dig av någon av fienderna i Northern Crater, den allra sista “grottan”. Här är en lista på alla fiender i grottan och vilka förmågor du kan lära dig av dem.

  • Dark Dragon har Dragon Force och Laser.
  • Parasite har L5 Death och Magic Breath.
  • Pollensalta har Angel’s Whisper.
  • Death Dealer har Roulette.
  • Dragon Zombie har Pandora’s Box och Shadow Flare.
  • Malboro har Bad Breath.
  • Christopher har Frog Song.