image/svg+xml Ta mig upp

Kapitel 3 – Midgar, del 3

Midgar – Tågkyrkogården

Det första du ser i tågkyrkogården (förutom tågen) är en sparningspunkt, kanske borde du skynda dig dit.

Efter det ska du gå in i tåget bredvid där du kom upp och följ vagnen till en utgång och en tunna, undersök tunnan för att hitta en Hi-Potion. Gå sedan tillbaka till där du kom ut ur kloakerna och klättra istället upp på samma tågvagn via stegen längst ner på dess ände. Ta den Hi-Potion som ligger här och spring vidare till en fallen metallställning. Spring ner till vänster för den och upp till den tunna som står mellan vagnarna, den innehåller en Echo Screen. Gå sen ner under metallställningen, mellan tågen, och in i tåget till höger. Här ligger en Potion för dig att ta. Ta dig nedåt genom vagnen och ut till höger så står du mitt framför en stege, klättra upp för den. Gå ner för nästa stege och in i tåget en bit upp. Fortsätt genom vagnen och ut, ta en Potion på vägen till nästa bildskärm.

Missa inte

Stjäl Striking Staff

Det finns en fiende i tågkyrkogården som heter Eligor. Han är lite extra svår, men du kan stjäla ett väldigt bra vapen till Aeris från honom – Striking Staff. Det är det bästa vapnet hon kan få på många timmar, så det är värt besväret. Eligor har 300 i HP, och gillar att kasta Sleep och Silence på er. Man möter honom som en vanlig fiende, och han är sällsynt att möta (cirka en gång på 20 strider), så bara håll ut. Om du lyckas stjäla från honom eller ej baseras på tjuvens Dexterity-värde, så bara försök tills du lyckas (det tog mig 15 försök med Tifa) – sen besegra honom. Vissa påstår att det är lättare att stjäla från honom med Cloud, men jag har inte provat detta.

Här till vänster ligger en Potion på andra sidan allt skrot, bortom vagnen som ramlat finns dessutom en tunna med en Ether i. Gå sen upp så ser du två lok till höger och en tågvagn framför dem på sne. Gå in i det första loket (till höger) så körs det framåt en bit. När du hoppat ur det så spring runt det till höger och in i det andra loket som står där. Klättra nu upp för stegen bredvid dig för att få tag på en Hi-Potion. Hoppa sedan över till taket på loket du nyss körde och spring åt vänster så kommer du ner på marken och kan gå till Sector 7:s tågstation – fortsätt förbi den.

Midgar – tillbaka i Sector 7

Innan du springer upp och stormar pelaren så kan det vara värt att prata med den gråhåriga mannen i rött och vitt, han säljer lite bra föremål. Dina HP och MP har automatiskt fyllts upp här, så spring förbi en sparningspunkt och upp för trapporna till pelaren. Aeris har lämnat gänget så det är just nu bara du och Tifa som slår er väg upp.

Högst där uppe ska du prata med Barret. Du får nu chansen att öppna menyn (tryck på -knappen direkt då Barret berättar om denna möjlighet, annars missar du din chans). Fixa till allas utrustning och vapen i menyn, hela er, och när du är redo för att slåss lämnar du menyn helt och tryck på -knappen. Ner på plattformen hoppar Reno från en helikopter.

Bossmöte

Reno

HP 1 000

Attackera pyramiderna fysiskt för att få bort dem. Tifa kan slå pyramider och hela (ha materian All på), Barret eller Cloud kastar Fire, andra anfalla Reno.

Behöver du mer hjälp? Fler tips för att besegra Reno »

Försök hjälpa Tifa att stoppa bomben så startar en längre scen. När alla yrat omkring lite på plattformen i panik så finner till slut Barret en krok på en vajer som ni kan ta er därifrån med. Hoppa upp på Barret och fly från plattformen. Efter en filmsekvens och en liten pratstund på marken så får du åter kontroll över Cloud, och det är bara han i striderna nu. Spring nedåt en bit så hinner Tifa och Barret ifatt dig, så nu är du inte längre ensam. Du kan nu också återvända till lekplatsen ni nyss var i och ta den lilla gula glimrande materian längst till höger som du kanske såg tidigare. Det är en Sense-materia (den läser av fienders svagheter, nuvarande HP, etc, i strid). Fortsätt sen till Aeris hus (du minns nog vart det låg – nedåt genom Sector 6 sen upp via Sector 5 Slum).

Midgar – en ny plan

Prata med Aeris mamma så berättar hon historien om Aeris. När du åter kontrollerar Cloud så ska du springa upp till Aeris rum och prata med Barret. Försök sen lämna rummet så kommer Marlene fram till dig. Efter det kan du gå och vila i rummet du sov i sist, och sen kan du springa ner och lämna huset (lugn, Barret och Tifa kommer följa med dig).

Tips

Köp mer Lightning

Nu är god tid att köpa på dig en, eller kanske rent av två, extra Lightning-materia/or. Du kommer underlätta väldigt många framtida bosstrider om du investerar i dem nu, detta är din enda chans att köpa dem på länge.

Lyssna på förslaget att dra till Wall Market (där du klädde ut Cloud till tjej). Så löp dit och ta dig upp mot Don Corneos hus. Precis innan huset kommer några barn löpa ut till höger. Följ efter dem. Prata med det ena barnet framför den nerklottrade väggen så berättar han att man nu kan ta sig upp till Shinras högkvarter via delarna från den fallna plattformen. Men innan du klättrar upp så ska du gå till vapenaffären i byn (direkt nedanför där du följde efter barnen) och prata med mannen till vänster där inne. Han säljer dig tre stycken Batteries för 300 Gil, du måste köpa alla. Köp dem och återvänd sen till repet på väggen och klättra upp, men du borde nog spara först.

Midgar – Klättra upp från slummen

Till höger när du kommit upp och förbi barnen så ser du en liten box med två stift i. Dessa ska du stoppa dina batterier i, och det finns tre sådana här uppe. För att komma till den så måste du först springa upp för kablarna och runt ner till vänster. Du kommer du runt under kabeln och kan spring till höger och sätta ett batteri i lådan. En flygplanspropeller startar nu, men stoppar snart. Du kan nu gå upp för planet (håll till höger) och hoppa upp på ena propellern och sen till den andra och slutligen hoppa av till plattformen bakom. Från den hoppar du ner på den hängande tågrälsen. Följ tågrälsen till vänster och klättra upp till en till sån låda att sätta ett batteri i. Gör det för att kunna klättra upp på bommen.

Fortsätt klättra så kommer du till en svingande kabel och Cloud säger att han ska hoppa till den. Men gör inte det än utan fortsätt klättra uppåt. Uppe på nästa bildskärm kan du använda ditt tredje och sista batteri för att få en Ether. Klättra sen ner till platsen där du skulle hoppa ifrån. Att träffa riktigt är inte så lätt, men du ska trycka då kabeln svingar emot dig och är på väg att sakta in innan den vänder åt andra hållet, kabeln ska alltså peka mer åt ditt håll än rakt ner. Du har oändligt med försök och Cloud säger om du hoppade för tidigt eller för sent ifall du missar, så att du kan justera ditt hopp till nästa gång.

På andra sidan hoppet så följ bara röret upp till nästa bildskärm. Här följer du röret tills det kommer en sladd ut till vänster, klättra då för den ändå upp. Sen ska du följa sladden ner igen åt höger och ner tillbaka på röret. Fortsätt din klättring uppför röret för att nå ingången till Shinras högkvarter.

Midgar – Shinra HQ

Du kommer nu upp till huvudentrén till Shinras högkvarter. När de frågar hur du vill ta dig in i byggnaden så välj Let’s sneak in, du kan då ändå välja att gå in genom huvudentrén om du vill men det viktiga är att du först får en chans att spara ditt spel. När du sparat väljer du själv om du vill smyga upp för trapporna till vänster, eller om du vill skjuta dig förbi alla vakter inne i entrén rakt framför dig. Båda vägar har sina för- och nackdelar, trapporna är tråkiga och tar väldig tid, medan huvudentrén bjuder på mer motstånd. Vill du göra allt så kan du ta ena vägen upp och så andra ned.

Trapporna?

Tar du trapporna så ska du veta att de är 59 till antalet! Det är många trappor att löpa upp för och det tar en stund, men du möter inga fiender alls där. På vägen upp finner du en Elixir.

Huvudentrén?

Om du går in genom huvudporten så möts du direkt av soldater som vill slåss med dig. Besegra två Grenade Combatant så får du sen röra dig fritt. Du kommer hamna i strider slumpvis i denna byggnad.

Missa inte

Filmsekvenser, och affär

Vänta med hissarna och ta dig istället upp till andra våningen via trapporna i lobbyn, och in genom dörrarna till höger bakom trappan. Här kan du se en reklamfilm (direkt till vänster, prata med mannen först så flyr de) för en av Shinras bilar. I samma rum kan du också handla, bara övertyga tjejen i kassan i mitten. De två lådorna längst bak i rummet kan du inte öppna, än.

Bakom trapporna på första våningen finner du fler vakter, samt hissarna du kan ta för att komma upp. Spring mot vakterna så flyr de så att du kan ta dig in i en av hissarna.

Turtle Paradise

Turtle’s Paradise No. 2

Denna finner du om du tar huvudentré-vägen, och går in bakom den stora Shin-Ra logon (förbi trapporna). På väggen där bak med hissarna dinns det till höger en stor anslagstavla, till höger på den hänger denna. Så finner du alla affischerna.

Väl inne i hissen så aktiveras ett larm som gör att du inte vet på vilken våning du är. Varje gång du öppnar dörrarna (via panelen till vänster om dem) så blir det en strid. Du får hålla på och öppna dörren tills du kommer fram till våning 59. Du kan inte strunta i att öppna dörren, att vänta ut larmet fungerar inte, det enda som tar dig vidare uppöver är det faktum att du öppnar hissdörrarna och slåss. Ibland har man tur och träffar bara på någon rädd kontorsarbetare.

Shinra HQ – Våning 59

Oavsett vilken väg du tog upp så kommer du hit till våning 59. Antingen kommer du ut genom trapphuset, eller ut från en av hissarna. Om du åkte hiss hit så kan du få den Elixir du missat i trapphuset. Uppe i mitten till vänster finns en dörr till trapphuset, du kan övertyga Barret om att du vill in där så kan du ta trapporna ner, men du måste springa hela fyra bildskärmar med trappor och sen upp igen.

Gå till hissarna nere till höger och slåss mot vakterna. De tappar ett nyckelkort till våning 60, och du kommer behöva ett nytt nyckelkort för varje våning från och med nu. Gå in i hissen och välj våning 60 från menyn för att åka upp dit. Prata med bägge kompisarna i hissen för att hissfärden ska ta slut (det är tydligen långt upp till våning 60).

Så fungerar spelet

Gör striderna lättare

I strid så är det smart att fokusera på att få ner antalet fiender först. Se till att alla anfaller samma fiende. Detta gör att du råkar ut för färre attacker, och din chans att överleva ökar. När du blir mer erfaren lär du dig vilka fiender som är starkast, och slår ut dem först. Var inte rädd att använda Limits och magier för att besegra fienderna.