image/svg+xml Ta mig upp

Vanliga problem

Vanliga frågor som dyker upp har sina svar samlade här (så slipper du leta igenom hela guiden efter det).

Gå direkt till:

Hur besegrar jag Adel? XX dör bara hela tiden! Hur skaffar jag Pulse-Ammo till Squalls bästa vapen? Vad är AP för något? Hur får jag Squalls bästa limit? Du tipsar ofta om en magi som heter Meltdown, hur får man den? Vart hittar jag magin Aura? Hur lär jag mina GF nya saker? Vad ska jag göra för att mina gubbar ska få högre HP och göra mer i skada? Hur får jag tag i en GF som jag glömt? Hur funkar “boost” det skrivs om i guiden? Hur skaffar jag Squalls bästa vapen?

Hur besegrar jag Adel? XX dör bara hela tiden!

Det enda tips jag har är att först skaffa Squalls bästa vapen, kolla Vapen sidorna på Lionheart för att se hur du skaffar hans vapen. Sedan ska du skaffa minst 5 Aura och 5 Meltdown (info om dem finns bland våra vanliga frågor).

Gå sedan och möt Adel. Kasta nu Meltdown på henne, en gång. Kasta sedan Aura på Squall och hoppa över hans tur till det att hans Limit Break är redo. Det ser du då en vit pil uppenbarat sig till höger om ordet Attack på menyn i strid. Tryck då in höger och välj där Renzokuken och attackera Adel, inte Rinoa. Med lite tur avslutar Squall denna limit med sin “finish” Lion heart som gör en hel del skada på Adel och dödar henne säkerligen.

Glöm inte heller att kasta Protect och Shell på alla, Regen på Rinoa samt att aldrig kasta nån GF (den skulle bara döda Rinoa). Och så skadar det ju aldrig med några Haste!

Hur skaffar jag Pulse-Ammo till Squalls bästa vapen?

Jo, först så måste du hitta ett annat föremål då Pulse-Ammo egentligen inte finns. Du får bara Pulse-Ammo genom att förvandla ett visst föremål med Ammo-RF. Föremålet Energy Crystal ger 10 Pulse-Ammo.

Börja med att kolla om Ifrit lärt sig förmågan Ammo-RF i GF-menyn. Om han kan den så gå vidare, annars får du se till att skaffa den först.

Nu så ska du ta dig till Esthar, men inte in staden. Utan landa med Ragnarok, eller stanna din bil eller din gubbe, nära en av stadens vägar. Spara ditt spel och gå upp på en av vägarna. Här ska du nu springa runt i väntan på en fiende som heter Elviole som liknar Elvoret, den flygande bossen i Dollet på skiva 1. Denna flygande best ska du nu kasta magin Scan på. Kolla hans level, är den 40 eller över så är det okej. Annars så får du det mycket svårt att få någon Energy Crystal. Om din egen level är under 40 (på Squall) så besegra fiender till det att Squalls level går över 40 (level 45 eller högre rekommenderas).

Nåväl, om allt är som det ska med din level och Elvioles level så är det bara att dunka på med dina saftigaste GF:s. Men för allt i världen kör INTE Mug på honom för då kan du inte få Energy Crystal av honom då han dör. När han väl dör så ska du få en Energy Crystal och du ska ha en till innan det är klart. Detta kanske låter lite lätt men tänk på att Elviole nästan aldrig dyker upp i strid (en chans på 8-16 strider) och han är väldigt stor och stark.

Nu så har du två Energy Crystals, eller andra komplement, i din ägo. Gå nu in i menyn och in på “Abilities”. Välj Ammo-RF bland namnen och leta reda på dina föremål som ska omvandlas i Item-menyn som kommer upp. Välj dina två Energy Crystals så har du helt plötsligt 20 Pulse-Ammo istället. Dessa kan du nu använda för att tillsammans med några andra föremål bygga om Squalls vapen till den bästa modellen.

Vad är AP för något?

AP står för Ability Points och det är något som du får efter varje strid. Svaga fiender ger dig bara ett AP och du får oftast alltid ett lågt antal AP. Vissa fiender ger mer, t.ex. Cactuar ger 20 AP, och majoriteten av bossarna ger många AP. Dessa AP behövs för att dina utrustade GF:s ska lära sig nya förmågor som kan vara mycket bra. Se till att ha stenkoll på dessa förmågor och lär dig så många som möjligt, det underlättar verkligen.

Hur får jag Squalls bästa limit?

Helt enkelt genom att skaffa hans bästa svärd (läs mer på Vapen sidorna där du ska klicka på Lionheart i Squalls tabell). Då du fått det så har du automatiskt också fått hans bästa limit. Varje gång Squall använder sin Limit Break i strid så är det den vanliga, Renzokuken. Men om du har tur så gör han ett speciellt avslut efter den. Och har du tur här med så utför han sin dödliga “finish” Lion heart som kan göra upp emot 200.000 i skada!

Du tipsar ofta om en magi som heter Meltdown, hur får man den?

Detta är en mycket bra magi. Den sänker nämligen en fiendes (eller boss) Vitality-värde till noll! Vitality är det värde som visar på hur stark man är mot fysiska attacker (alltså slag med svärd, piskor etc.). Då detta är sänkt till noll, med hjälp av Meltdown, så kan du göra massor av skada på en fiende som förut var svår.

Meltdown finns lite överallt, men vanligast och lättast att finna magin är ändå ute på kartan. Ta dig mot Trabia Garden och gå norr om denna Garden. Du ska då komma till ett snöfält bakom bergen nära en skog. Det ska även finnas en klotrund Chocobo-skog här. På fälten och i skogen här så kan du möta en fiende som heter Gayla. Har den en level över 40 så kan du Draw:a Meltdowns ifrån honom innan du eliminerar den. Har den inte en level över 40 så har den inte fått nån Meltdown ännu. Panik! Nej, se bara till att Squall får en level på 40 eller mer. Leta sedan reda på Gayla igen och försök att dra några Meltdowns från honom nu istället.

Fler fiender med Meltdown + plats (tips från Candie Westberg)
Bomb (Fire Cavern, Balamb Garden, Centra Ruins)
Elastoid (Centra – Excavation Site, Lunatic Pandora Laboratory)
Gayla (Trabia – Thor Teninsula, Bika Snowfield Forest, Trabia Canyon)
Jumbo Cactuar (Esthar – Cactuar Island)
Trauma (Ultimecia’s Castle – Art Gallery).

Tänk på att olika magier blir tillgängliga beroende på fiendernas level. Så hittar du ingen Meltdown på dem så levla upp eller försök med en annan fiende.

Vart hittar jag magin Aura?

Den finns bara att dra av en fiende och det är bossen Seifer i fjärde och sista mötet med honom i slutet på skiva 3 i Lunatic Pandora. Det är inte ens säkert att han då har tillräckligt hög level så att du kan dra Aura av honom.

Det bästa stället att skaffa Aura på är därför då du får skeppet Ragnarok. Ta och flyg till nån av öarna “Island closest to Hell” eller “Island closest to Heaven”. Kolla den första kartan (ffnet.net-kartan) på Kart sidorna för att se vart de ligger. Landa på en av dig vald ö och rör inte en fena. Spara och gå in i menyn och välj GF. Har du Diablos så välj honom och kolla om du lärt honom “Enc-none” eller “Enc-half”.

Har du inte Diablos? Kolla GF sidorna, klicka på Diablos. Har du inte lärt dig “Enc-half” eller “Enc-none”? Läs frågan nedan om hur man lär sin GF nya förmågor. Om du redan har skaffat “Enc-none” så är det bara att utrusta den förmågan på en av dina gubbar (annars måste du skaffa Diablos och/eller Enc-none först). Gå in i Junction-menyn och välj en av dina gubbar som du spelar med, sätt på denne GF:n Diablos och sedan Diablos förmåga “Enc-none”.

Nu kan du springa runt på dessa livsfarliga öar utan att möta de starka fiender som finns här. Spring längs öns kant och tryck frenetiskt på X (eller den knapp du valt om du valt en annan). Du kommer nu att hela tiden snubbla över osynliga Draw-Points och dem kan du tömma på bland annat magierna Aura, Ultima, Triple, Meteor och Holy. Med andra ord en massa kraftfulla magier.

Då du tömt alla dessa Draw-Points så kan du åka till den andra ön och då den är tom tillbaka till den första. Så här kan du hålla på i alla evighet eftersom dessa Draw-Points fylls på med nya magier efter cirka 10-15 minuter (ibland kortare tid, ibland längre).

Hur lär jag mina GF nya saker?

I spelmenyn så ska du gå in på GF, där ska du välja en valfri GF och trycka på learn. Här finns två sidor med olika förmågor som denna GF kan lära sig. Efter att en GF har lärt sig vissa förmågor så dyker nya upp. När en GF lärt sig alla sina förmågor så är båda sidorna fulla.

Här står det ibland “learned“, då kan denna GF redan den förmågan, och ibland så står det några siffror efter förmågan. Till exempel så kan det stå 0/50 eller 48/70 eller liknande. Den första siffran där står för det antal AP som denna GF fått från de strider då en av de medverkande karaktärerna haft denna GF utrustad och denna ability varit vald. Efter så står det antal AP som behövs för att denna förmåga ska läras. Så markera en förmåga som du inte har lärt dig och gå ut och slå dig fram till de AP som behövs så får du den förmågan. Detta gäller alla dina GF och de måste vara utrustade på nån av dina gubbar som är med i en strid för att de ska kunna få sina AP.

Vad ska jag göra för att mina gubbar ska få högre HP och göra mer i skada?

Se till att utrusta den du ska höja värdena på med en GF, eller flera. Nu så ska du lära denna GF vissa förmågor (läs mer om detta i frågan ovan). Dessa förmågor är HP-J, Str-J, Mag-J, Spd-J, Spr-J, Vit-J, Eva-J och Luck-J. Nu kanske inte denna/dessa GF har alla dessa förmågor men lär dig så många som möjligt av dessa.

Gå in i Junction-menyn och börja lägga magier till värdena på en (eller flera) karaktär(er). Ju starkare magi och ju flera till antal desto större blir ökningen. Kolla på Magi sidorna för att där kunna se vad varje magi gör för dina värden. Siffrorna gäller då du länkar 100 stycken av den magin till ett visst värde. Om du bara har 50 så tar du halva värdet och har du bara 10 så tar du en tiondel av värdet, du förstår nog mönstret.

Hur får jag tag i en GF som jag glömt?

Det beror faktiskt på vilken GF det är som du har missat. Men här följer en lista där jag har skrivit namnet på de bossar som finns i Ultimecia castle som man kan dra en GF, som man missat, av.
Siren – Tri-Point
Carbuncle – Krysta
Leviathan – Trauma
Cerberus – Gargantua
Pandemona – Red Giant
Alexander – Catoblepas
Eden – Tiamat

Som sagt så kan du INTE dra en GF som du redan har men annars går det bra. Om du inte hittar dessa bossar själv så har jag det uppskrivet på Guide sidorna. Klicka dig där fram till skiva 4 del 2 med fortsättning på skiva 4 del 3. De som inte står med på listan ovan kan du få tag på igen, på det sätt som står på GF sidorna.

Hur funkar “boost” det skrivs om i guiden?

Ofta i guiden och på boss-strategierna så skriver jag att du bör ‘boosta’ upp en GF till 160-170 (exempel). Vad är då detta?

Först så ska du se till att den GF du ska använda har lärt sig Boost. Detta kan du se om du går in i GF-menyn och kollar varje GFs abilities. Oftast långt bak i listan så finner du Boost. Skaffa Boost till de GF du vill ska kunna den.

Gå nu i strid och kasta den GFn där. Håll in SELECT för att dölja namn och HP på dina kamrater. Du ser snart en hand med ett pekfinger på en fyrkant. Du ska nu trycka snabbt på fyrkant (släpp inte Select-knappen) tills ett rött kryss börjar blinka, då ska du sluta. När det försvunnit så börja igen. Om du trycker på fyrkant när krysset lyser rött och slutat blinkat så hoppar siffrorna tillbaks till början (75).

Du kan få mellan 75-250 på din boost på alla GF:s. Och siffran står för den procent skada GF:n gör utifrån dess grundskada. 75, som det börjar på, är alltså en minskning av skadan men om du får 250 så har du mer än fördubblat skadan!

Hur skaffar jag Squalls bästa vapen?

Ta en titt på Vapen sidorna och klicka på Lionheart i Squalls vapentabell. Där kan du läsa en utförlig guide om hur du finner alla saker till vapnet samt tidningen som behövs. Sjävlklart står det även om alla andras vapen där.