image/svg+xml Ta mig upp

Tips och trix

Här ska du kunna hitta tips och trix till det mesta i spelet. Allt från enkla nybörjartips till mer avancerade tips för de vana spelarna. Dessa tips/trix är mest nyttiga för dig som spelat en del FFX, om du är helt ny så börja hellre på våra nybörjarhjälp-sidor.

Gå direkt till:

Immun mot Bomber Töm en kista utan att möta fiende Massa Gil Massa AP Tomma Vapen 99 Levels snabbt Massa Power/Speed/Mana/Ability Spheres Maxa dina stats med spheres!

Immun mot Bomber

Lätt – När du möter de där fienderna som är runda bomber, de som exploderar efter tre slag, då ska du kasta Null-Blaze på dig så tar du ingen skada av deras explosion. Inte tar de heller skada av deras attacker.
Inskickat av: Nalle Puh.

Töm en kista utan att möta fiende

Lätt – När det ibland kommer fram kistor i strid så kan du köra Steal för att få dess innehåll. Du löper dock risk för att en fiende ska komma fram ur kistan istället. Speciellt i Omega Ruins. Kör då Mug på kistan så får du föremålet om det finns, finns det inget så går kistan sönder och du behöver inte möta nån fiende!

Massa Gil

Avancerat – I Omega Ruins finns det ibland med kistor i striden. Öppna dem med Steal (ej Mug) så finns chansen att du möter fienden Mimic. Denna fiende är svår i början. Men han ger dig 50.000 Gil! Har du då abilityn Gillionaire på nån av de som är en av de tre som avslutar striden så får du 100.000 Gil!

Massa AP

Avancerat – Vill du gå upp i level? Då ska du se till att låsa upp Master Tonberry eller Great Malboro till Monster Arena. Möt dem där (välj den du enklast kan besegra) och spöa på. En Overkill på Master Tonberry ger vanligt 30.000 AP! Har du sen Double AP eller Triple AP så… Med Double AP och starka gubbar så tar det bara 20-30 minuter för alla dina gubbar att nå 99 Sphere Levels. Använd Gillionaire för att tjäna Gil på striderna istället för att förlora.

Tomma Vapen

Avancerat – Ibland vill man ha vapen eller rustningar med massa tomma platser. Mest vill man ju ha såna med fyra tomma så att man kan bygga sina egna favvovapen! Då är det åter Monster Arena som gäller. Dra dit och möt Master Tonberry, Varuna eller Adamantoise som 1/168 (ungefär en halv procents chans, en på 200) tappar en sköld med fyra tomma platser. Lycka till! Jag har försökt få en i över fem timmar utan lycka… 🙁

Yojimbo på communityn tipsade mig om att istället för att hålla på så här så kan man helt enkelt bege sig till början av Macalania Forest. Där står en köpman, Wantzm och han säljer vapen och utrustning med 4 tomma slots. Det kostar förvisso 100.000 styck men har man mer pengar än tid så…

99 Levels snabbt

Avancerat – Först och främst lås upp Don Tonberry i Monster Arena. Fighta Don Tonberry inne hos snubben I “Monster Arena”. Gubben du levlar med ska ha Overdrive-to-AP abilityn. Auto-Phoenix är bra att ha också, speciellt om du ska nå 99 levels i en enda Battle!. Använd dom två “Gubbarna” som har dödat mest “Fiends” i spelet, och den gubben du vill levla. Försök och fixa så att dom två “Gubbarna” som ska offras är semi-snabba. Få t ex Tidus att kasta Haste på offren dem.

Huvudakligen, ska dom “svaga” gubbarna attakera Don Tonberry. Han kommer att counter attakera, och det kan göra upp mot 99,999 i skada. Var beredd med auto-phoenix eller vanliga Phoenix Down så att gubbarna kommer fort till liv. Fortsätt så tills han slutar med counter-attack, och så döda honom. Om du har dåligt med liv, och inte har några Phoenix Down kvar så använd då Tidus “Flee”. Du behåller alla AP!
Krävs (saker inom parantes krävs ej men kan vara bra):

 • Overdrive-to-AP ability
 • Fånga alla monster i “Cave of the stolen Fayth”
 • Comrade overdrive
 • (2x eller 3x AP abilityn)
 • (Dubbel/Trippel Overdrive Abilityn)
 • (Auto-Phoenix abilityn)

Tipset skrivet av John Andersson.

Massa Power/Speed/Mana/Ability Spheres

Medel – Om du snabbt vill ha många power/speed/mana/ability Spheres ska du göra så här: Kasta en Sphere Distiller på Kottos (Monster Arena, Area Conquest) och besegra honom. Belöningen för detta är för det mesta 40 st (vid overkill) av vald distiller. Ibland får du bara två av den enkla anledningen att du då egentligen skulle ha fått 2 st Dark Matter.
Tipset inskickat av baglady.

Maxa dina stats med spheres!

Avancerat – I Monster Arena efter att du har fått alla fiender så kan du maxa dina stats, detta genom att samla nya spheres och fylla alla tomma platser på Sphere Gridden, eller ersätta sämre/svaga punkter med nya. Här följer alla spheres och vilka fiender du måste besegra för att få dem. Siffran inom parentes visar antal Spheres man får av just den fienden.

 • HP Sphere – IronClad (2st)
 • MP Sphere – Vidatu (2st)
 • Agility Sphere – Fenrir (2st)
 • Accuracy – Hornet (2st)
 • Magic Defence – One-Eye (2st)
 • Magic – Jumbo Flan (2st)
 • Defence – Tanket (2st)
 • Strenght – Juggernaut (2st)
 • Luck – Greater Sphere (2st)
 • Evasion – Pteryx (sällsynt 1st)