image/svg+xml Ta mig upp

Avancerat

Skaffa och använd tekniker

Innan start av en match får man välja markeringar (Mark) där varje spelare kan markera en i motståndarlaget. Du kan använda alla dina spelare till att markera en enda i motståndarlaget. Även din målvakt kan markera, och du kan markera deras.

När man markerat nåt så ser man deras tekniker. De som står i blått är tekniker man kan lära sig, de vita kan man inte lära sig än. Så försök att välja dina markeringar så att så många som möjligt får så många blå-markerade tekniker som möjligt. När du sedan spelar matchen så kan du lära dig dessa tekniker med hjälp av “Copycat”-metoden, mer om det nedan. Om du spelar med anfallstekniken/strategin “Mark Mode” så kommer alla spelarna att följa sina markeringar, det kan vara bra att till exempel i vissa matcher markera motståndarens bästa anfallare med två eller tre av dina gubbar. Man behöver INTE spela i “Mark Mode” för att lära sig tekniker.

Ordet Copycat lyser och blinkar i övre vänstra hörnet närhelst en motståndare använder en teknik som du markerat och kan lära dig. Tryck på  i rätt ögonblick för att lära dig tekniken. Trycker du försent eller tidigt så misslyckas du. Du misslyckas även om den som ska lära sig tekniken har för låg level jämfört med den som utför tekniken. Då du har lärt någon en teknik så kan den först utrustas till nästa match eller halvlek.

Innan en match får du välja tekniker. Då du markerat en av dina spelare så ser du säkerligen några streckade linjer i rutan under namnen. Det är hans “Tech-Slots”, teknik-rutor. För varje rad så kan han utrusta en teknik som han lärt sig. Han kan bara använda de tekniker han utrustar på dessa rutor i striden, inte de andra. Då man går upp i level så kan man få fler rutor upp till maximalt 5. För att sätta en teknik på en ruta så markera en gubbe och tryck på , markera sen en tom teknik-ruta och tryck åter på . En meny kommer upp med flera olika streck samt titlar. Strecken är tekniker gubben kan lära sig med copycat i strid. Titlarna, om det finns några, är namnen på tekniker. Markera en teknik för att se i övre högra hörnet vad den gör. Utrusta en teknik med X-knappen. Bläddra mellan de två sidorna (det finns två sidor med tekniker, byt sida via “Next/Prev”-länken längst ner till höger i menyn. När du är klar med allas teknikval så är det bara att börja spela. Spelet kommer ihåg dina valda tekniker från gång till gång.

För att använda en teknik så måste du ha utrustat den för just denna match. När rätt förutsättning inträffar så kan tekniken användas. Till exempel tekniken “Venom Shot” kan bara användas då man skjuter bollen mot mål. Efter att ha valt “Shoot” med en gubbe som kan den tekniken så kan du välja att använda tekniken “Venom Shot”, samt betala de HP som står efter namnet, eller att skjuta vanligt. Du kanske också har flera olika skjut-tekniker att välja mellan. Då du markerar denna teknik så ser du att ditt SH-värde ökar en aning, tekniken har också andra effekter. Förutom attack-tekniker finns försvars-tekniker (“Wither Tackle” mfl.), pass-tekniker (“Nap Pass” mfl.) samt auto-tekniker (“Super Goolie” mfl.). Auto-teknikerna aktiveras ibland automatiskt, HP betalas då man utrustar tekniken innan matchen, annars är de jämt aktiva. Till exempel så kan vissa tekniker för din målvakt, som “Super Goolie”, aktiveras slumpvis. Andra tekniker som “Anti-Nap” är alltid aktiva (men de funkar bara till en viss procent).

Alla spelare har tre stycken olika “Key-Techniques”. De ska man lära sig i rätt ordning, från vänster till höger, för att låsa upp fler tomma teknik-platser i menyn med alla tekniker. Nu kan man lära sig fler tekniker. Lär spelaren alla hans “Key-Techniques” så kan du ha riktigt skoj!

Värva spelare

Genom att trycka på  då du ska prata med folk så kan det komma upp en ruta med lite Blitzball fakta om denne. Detta funkar dock på långt ifrån alla men på de som kan spela Blitzball funkar det. Trycker du då på  så får du frågan om du vill hyra denna person (om denne är ledig). Väljer du ja så får du välja för antal matcher att skriva kontrakt och sen betala summan. Väljer du nej så händer inget. Om du valde ja så kan du nu välja att spela med den personen i ditt lag i nästa match. Det är väldigt viktigt att värva många bra spelare ganska tidigt i spelet. För då dina ordinarie spelare väl blivit bra och spelat ofta så vill man ogärna byta ut dem trots att en annan kanske är dubbel så stark då den gått upp lika många levels. Blitzball-spelare finns utspridda över hela Spira så försök med  på alla du möter.

Den info du kan se om spelare du vill anlita baseras på vilken “Scout Level” du ligger på. Värva fler folk och vinn samt spela många matcher för att höja din “Scout Level”. På nivå 1 så kan du bara se spelarens namn, eventuellt lag, kostnad samt antal matcher ett eventuellt kontrakt har kvar. Då du nått level 2 så kan du även se spelarens nuvarande level och värden. Nu kan du lätt se om det till exempel är en bra målvakt eller anfallare. Men tänk på att värdena ändras då man går upp level och det finns vissa som är jättebra målvakter i början men är jättebra anfallare i slutet i stället. På level 3 så kan du även se spelarens nu utrustade tekniker. På level 4, sista nivån, kan du se alla spelarens lärda tekniker samt de han/hon eventuellt kan lära sig senare.

Efter att ha spelat en match så kommer alla spelare vars kontrakt gått ut att visas (har ingens kontrakt gått ut så visas inga). Spelarens namn, lag och bild visas och det står att denna spelarens kontrakt har gått ut. Oftast förnyar laget dennes kontrakt direkt och då får du se för hur många matcher. Du får även här se om lagen värvar helt nya spelare. Om nån av dina gubbars kontrakt går ut så förfrågas du om du vill förnya deras eller släppa dem. Vill du förnya kontraktet så välj för antal matcher och betala. Annars lämnar spelaren laget och andra kan värva denne. Spelare som släpps av dig och andra lag kan hyras då man hittar dem ute i världen, ej annars.

Diverse tips

Här kommer lite enkla, men användbara, tips som jag kommit på som borde underlätta för dig då du spelar Blitzball!

 • När man kör Blitzball så kan man vinna jättelätt även om man har ett kasst lag. Gör så här: Led med minst ett mål, få bollen, ställ dig bakom din egen målvakt. Nu ska alla spelare simma runt i cirklar om de inte är för nära dig. Tipset är från DjenixFFX
 • Utrusta bara tekniker du vet är bra och som kommer att användas. Strunta i alla “anti”-tekniker, ha dem bara på målvakten där till exempel “Anti-Nap” är ett måste. Använd bara skott-tekniker på dina anfallare och försvars-tekniker på de andra. De kan även behöva kunna pass-tekniker.
 • Glöm inte att skaffa nya spelare, spela med dem och se om de är bra. Byt bort dina gamla vanliga spelare och missa inte att skriva kontrakt med Wakka för endast 1 Gil per match!
 • Spela många matcher, spela närhelst du kört fast på en boss eller tröttnat på att spela vanligt. Kör då helst Turnering eller Säsong så att dina gubbar får EXP och går upp i levels. Passa runt bollen, använd tekniker, skjut på mål och låt din målis fånga skott för att alla ska få lite EXP efter matchen.
 • Se alltid till att tänka igenom dina val då du markerar folk. Kolla så att det är bra tekniker eller att det är flera olika som du kan lära dig. Kolla så att din och hans/hennes level är ganska lika. Du bör inte heller markera en gubbe med fler än två av dina för bara en i taget kan lära sig en annans teknik.
 • Använd Break för att ta dig förbi så många försvarare som möjligt och skjut sen. Räkna ut så att det lyckas exakt.
 • Chansa lite! Ibland har du tur och kan göra mål i underläge, bryta dig igenom ett starkt försvar eller passa förbi motståndare.
 • Använd inte dina HP i onödan om du har lite. Vet du att ett skott ska misslyckas så kör på Break genom hela högen med försvarare och välj sen “Pass” eller “Dribble” med din anfallare.
 • Använd dina tekniker hela tiden. Speciellt då du skjuter på mål och då dina försvarare är ensamma eller i underläge mot en stark motståndare som är nära mål.
 • Om du har en mycket snabb spelare (Naida, Agency-ägare i Calm Lands, är snabb på hög level) så simma runt med denna ganska nära motståndarens anfallare och försvarare. Sätt på speltekniken “Left Side” eller “Centre Attack” och simma runt tätt följd av ALLA motståndarens spelare. Simma över till din planhalva och då du är helt fri så passa till en av dina anfallare. Denne är då fri och kan lätt göra mål!
 • Använd rätt formation/läge. Om motståndaren anfaller så välj direkt “Right Side” eller annan försvars-formation. Om du anfaller så välj gärna “Left Side” eller annan attack-formation. Akta dig dock för kontringar!
 • Tänk på att då du trycker  så får motståndarna simma i cirka en halv sekund medan du står helt still innan spelet fryses och du får upp menyn.
 • Missa inte att fylla alla dina tech-slots samt att lära dig nya tekniker.
 • Mellan varje halvlek så är det inte bara du som får byta tekniker, motståndaren får också det så tänk på det då du sätter dina Mark:s. Kolla igenom deras tekniker en gång till, kanske de har utrustat en sjukt bra teknik du vill ha!
 • Om du leder i slutet av en match så passa upp bollen nära ditt mål, helst då bollen nyss kastats ut, så kommer motståndarna förhoppningsvis inte försöka ta den på nån minut. Börjar de jaga dig så passa bort bollen. Men detta är ett bra tips om du leder mot en svår motståndare.