image/svg+xml Ta mig upp

Hemligheter

Final Fantasy X är fyllt av hemligheter, här har vi dem alla. Vi har dessutom ännu mer än det som står på denna sida, vi har tre hemliga Aeons – Yojimbo, Magus Sisters, och Anima – och så har du så klart en mängd roliga minispel, och Dark Aeons att pröva besegra.

Hemligheter på kartan

Då du har luftskeppet och får flyga det så prata med Cid så får du upp en kartskärm med olika val. Välj “Search” så får du fritt flytta runt en pilmarkör på kartan. I nedre vänstra hörnet ser du X, Y och Z-koordinaten för den platsen. Y står för höjd över havet och det behöver vi inte bry oss om. Men X (höger – vänster) samt Y (upp – ner) är viktiga. Flytta runt markören och tryck på X-knappen för att leta där, hittas inget så händer inget. Om du hittar nåt så kommer en ruta upp och platsen finns sen att välja i “List”-menyn för att flyga till. Du kan bara flytta runt och bombardera X-knappen eller använda dig av våra koordinat (de är ungefärliga, prova runt lite. De förstnämda koordinaten brukar stämma):

XYPlats
11-1657-63Baaj Temple (där spelet börjar i Spira. Lulus bästa vapen samt Anima finns här!)
12-1641-45Sanubia Sands (Tidus vapen Ascalon finns här, den har abilityn “Double AP”!!!)
29-3273-76Besaid Falls (Dragoon Lance till Kimahri hittas i skattkistan.)
33-3655-60Mi’ihen Ruins (Rikkus vapen Sonar har vi här.)
39-4356-60Battle Site (Lulus Phantom Bangle finns här, den absorberar 3 olika element!)
69-7533-38Omega Ruins (bästa samlarplatsen i spelet, många Lv. 4 Key Spheres, samt Ultima och Omega Weapon!)

Lösenord till luftskeppet

Runt om i världen hittar man konstiga samlingar bokstäver då man läser texten på små blåa runda ljusa stenar. Till exempel i Sanubia Desert eller Kilika Woods. Meddelandena tyder man så att man översätter dem från Al Bhed till vanligt språk. Sen tar man två av meddelandena och sätter ihop alla de STORA bokstäverna. Sen försöker man forma ett ord utav dem. Det är allt jag vet om hur man tyder dem, om de små bokstäverna spelar roll vet jag inte. Här har du i alla fall alla hemliga lösenord (prata med Cid och i kartmenyn välj “Input” och skriv in dem med STORA bokstäver):

GODHAND – Du landar nere vid den där Save Pointen i Mushroom Rock Road du säkerligen sett förut. Spring till slutet här så finner du Rikkus bästa vapen.

VICTORIOUS – Klättra upp för trädstammen i ruinerna i Besaid och ta Rikkus rustning Victorious som nollar tre olika element!

MURASAME – Ytterligare en plats i Besaid ruinerna. Här hittas Aurons Murasame som har abilityn “One MP Cost”!

Hemliga platser

Remiem Temple

Dra till Calm Lands och hoppa upp på en chocobo. Rid till sydöstra hörnet där man kommer till Calm Lands för första gången. Undersök den gula fjädern på marken så hoppar chocobon över stupet. Spring vidare till fots så hittar du detta tempel där du kan skaffa Cloudy Mirror, Magus Sisters och Moon Sigil genom att spöa alla dina Aeons i strid!

Cavern of the Stolen Fayth

Även den är här i Calm Lands. Lämna Calm Lands via nordöstra utgången och spring över första bron men under den andra. Spring mot grottan i övre vänstra hörnet så är du där. Här får du Yojimbo, Rusty Sword och mycket annat!

Cloudy Mirror och Celestial Mirror

Dra till Remiem Temple i Calm Lands (läs ovan). Spring till höger runt templet och prata med chocobon för att börja racet. Det gäller att du hinner först ner till bottnen (sök dig neråt och innåt, konerna är inte viktiga). Detta race är alltid lätt så försök igen om du skulle misslyckas. Där nere får du Cloudy Mirror. Men detta Item är värdelöst, om inte…

Dra nu till Macalania Woods, stick till den södra delen (South) och prata med mamman vid Save Pointen. Hon berättar att hennes make är borta. Stick till höger tills du kommer till “Macalania Woods-Campsite”. Här ska du prata med mannen till höger så sticker han till sin fru och son. Spring tillbaka till modern och prata med dem så är nu sonen borta. Spring upp för den skinande kristall-lika vägen vid Save Pointen (den syns ej på kartan fören du står på den). Följ den till första vägskälet och sväng där uppåt så står pojken där (innan stod en vakt i vägen). Prata med honom så byts din gamla spegel ut till en Celestial Mirror. Med denna spegel kan du nu komma åt allas bästa vapen, “Legendary Weapons”, utan spegeln går det inte.

När du sen återvänder hit så kan du välja en karaktärs bästa vapen som du vill förbättra. Offra motsvarande Crest för att få “Double Overdrive” abilityn. Offra sen motsvarande Sigil för att ta bort “No AP” samt ge tre nya abilitys som till exempel “Break Damage Limit” som gör att man kan passera 9999-gränsen i skada!!!

Alla Al Bhed-böcker (plus lathund)

I spelet finns språket Al Bhed som talas av folket Al Bhed. De är tekniskt lagda och bland annat Rin, Cid och Rikku hör till dem. Språket är väldigt simpelt uppbyggt. Man har bara bytt ut en bokstav mot en annan, vokal mot vokal (a,o,e etc.) och konsonant mot konsonant (b,c,m,t etc.). Då man läst en bok och lärt sig en bokstav så ser man denna bokstav i sin rätta form märkt med rosa då nån talar Al Bhed. Ju fler böcker desto mer förstår man. Men som sagt är språket lätt uppbyggt så har man typ runt 10 böcker så lär man sig väldigt lätt flera nya bokstäver, för hand, genom att gissa och tolka de bokstäver som visas då nån talar Al Bhed. På detta sätt kan du få reda på vad säker 10 bokstäver till betyder utan att hitta en enda bok. Men det tar tid att tolka för de visas ju inte i rosa fören du har boken.

Runt om i världen finns också små ställen där du kan söka igenom ditt minneskort efter Al Bhed böcker. På detta sätt kan du lära dig Al Bhed tidigt i spelet om du redan har en sparning med alla böcker!

Här listar jag alla “Al Bhed Primer vol.” och deras nummer samt vart de finns. Nummer ett lär ut den Al Bhed:ska motsvarigheten till vårat “A”, den andra boken lär ut “B”, sen “C” och så vidare i bokstavsordning.

OBS! Markera bokens nummer med muspekaren för att få se i länkfältet vilken bokstav som är vad!

I – Ombord på “Al Bhed Salvage Ship”
II – Besaid Village, i “Crusaders” hus
III – S.S. Liki-Motorrummet, längst in
IV – Kilika-Tavern
V – S.S. Winno-Bryggan (där de styr, på golvet)
VI – Luca Stadium-Basement B
VII – Luca Theater-Reception
VIII – Mi’ihen Highroad, du får den automatiskt av Rin
IX – Mi’ihen Highroad-New road North
X – Mushroom Rock Road-Precipice
XI – Djose Highroad
XII – Moonflow-North Wharf
XIII – Guadosalam-House
XIV – Thunder Plains-Agency, du får den av Rin om du säger att det går bra med Al Bhed. Annars finner du den i Sanubia Desert-East.
XV – Macalania Woods-Lake Road
XVI – Lake Macalania-Agency, utanför
XVII – Sanubia Desert-Central, i en ruin vid västra utgången.
XVIII – Sanubia Desert-Central, nära en skylt vid östra utgången.
XIX – Al Bhed Home (ENDA chansen att ta den)
XX – Al Bhed Home-Living Quarters, sovbarrackerna (ENDA chansen att ta den)
XXI – Al Bhed Home-Main Corridor (ENDA chansen att ta den)
XXII – Bevelle Temple-Priests’ Passage, tas direkt efter att ni stormat Bevelle och flytt med Yuna. Ligger dold på golvet innan templet.
XXIII – Calm Lands-Central, i den nordvästra delen vid kanten.
XXIV – Remiem Temple, på vänster sida utanför, nära chocobon.
XXV – Calm Lands, inuti Cavern of the Stolen Fayth.
XXVI – Omega Ruins, vid vänstra facklan vid den stora öppna platsen med fyra kistor.

Se alla filmer, hör all musik!

I Luca så finns det en teater. Ta dig till Luca med luftskeppet och spring ner från Save Pointen, ta av första uppåt vid den fontän-liknande saken i mitten. Spring vidare uppåt så kommer du in i teatern. Fortsätt upp åt höger och prata med gubben till höger om filmer och gubben till vänster om musik. Du får bestämma ett antal (filmer eller musik) du vill spela in i speciell Spheres. Antingen tar du alla direkt eller några åt gången, välj själv. Varje film kostar 5000 Gil att spela in, och varje låt 2000 Gil. Filmerna är alla de FMVs du sett i spelet och låtarna den musik som spelas i spelet.

Då du spelat in lite musik eller några filmer så kan du prata med tjejen i receptionen bakom gubbarna för att ta dig till “Main Hall”, där inne kan du nu välja att lyssna på musiken och kolla på filmerna, hur många gånger du vill, gratis! Se verkligen till att skaffa ALLA filmer och låtar, det är verkligen värt det, och egentligen är det inte så dyrt med typ 350.000 Gil 😉