image/svg+xml Ta mig upp

Floating Continent

När kapitel 6 i guiden avslutas så har Kefka med urtida magi lyckats slita loss ett helt stycke land från jorden. Det svävar i luften och du kan komma dit med luftskeppet genom att gå ombord det och sedan när du ska ta ratten igen så får du frågan om att åka till den svävande kontinenten.

Att gå ombord denna svävande landmassan är ett vägskäl i spelet. Den värld som du spelat i fram till nu är känt som World of Balance, du kommer aldrig återse denna värld. Så, vad är det bör vara förberedd innan Floating Continent och vad borde du ordna nu innan det för alltid är försent?

Missa ej

 • Du har en chans att få Mog redan nu (men han kan också fås senare), men han behövs också om du ska lära honom alla danser, så …
 • Water Rondo är en dans till Mog, den kan endast läras i World of Balance genom att återbesöka vattnet via Crescent Mountain i The Veldt (hoppa ner i vattnet, här lär du dig den med Mog). Det jobbiga nu är att ta dig tillbaka till Black Jack från Nikeah.
 • Om du möter monster i strid någonstans så kommer de kunna dyka upp på The Veldt så att Gau kan lära sig fler Rage. Det kan vara smart att slåss lite här och där för att samla fler fiender. Men du ska kunna möta alla i World of Ruin.
 • Öppnade sig källardörren i militärbasen vid sidan av porten till Esper-världen? Då borde du tömma den.
 • Töm alla grottor på kistor, till exempel kanske du glömde några i starten eller i grottan där du nyss övertalade alla Espers att sluta slåss (berget vid Thamasa), eller om nåt blev glömt i Magitek Factory i Vector.
 • Skaffa de två sista Espers som finns på denna värld, de är Zoneseek och Golem (de köps på auktionerna i Jidoor). Du kan dock få dem senare också, men det är väl fint att kunna börja använda dem redan nu?
 • Det finns också en unik liten scen i Thamasa om du har Strago med dig. Till höger om Innet, högst uppe till vänster i stan, står en gubbe klädd i rött, det är Stragos gamla rival. De bråkar lite och pratar om en sjunken ö (detta är en sidequest senare i spelet).

Så, av störst värde här (förutom innehållet i eventuella kistor du glömt) så är det just Mog och hans Water Rondo-dans eftersom den är omöjlig att lära sig i World of Ruin.

Förberedelser

Okej, du har fixat allt du måste, eller bestämt dig för att skippa det, vad borde du göra innan du kliver ombord Floating Continent? Vad för lag borde du ha, vilka levels, vapen, magier, items, och annat är smart att ha med sig?

Välj ditt lag

Du får välja ett lag på tre (plats fyra fylls av Shadow när du kommer upp på ön).

De du väljer i ditt lag borde ha en level närmare 28 för att det inte ska bli för svårt med strider och bossar. Som tur var går du fort upp i level här uppe, och det finns en plats där du kan hoppa tillbaks till ditt skepp, så är du för svag så kan du pröva levla här uppe.

 • Ha ej Celes i team
 • Efter Floating Continent kommer du använda Celes, Locke och Terra mycket, så glöm inte bort alla dem.
 • På ön kommer du få Murasame som är ett bra vapen till Cyan, samt Beret som är en utrustning till Relm. Kanske den information kan hjälpa dig bestämma dig.
 • Jag tyckte mest de med gratis (ingen MP-kostnad) starka attacker, eller attacker mot alla, så som Edgar, Cyan och Sabin, var de som räddade mig mest, speciellt mot de vanliga fienderna (som är väldigt starka här).
 • Jag valde Terra, Locke och Sabin, men du väljer själv. 

Andra förberedelser

 • Du kommer spela med Shadow, fint att ha bra saker till han så som Shuriken (dock ej Assasins Dagger, den kommer vara totalt värdelös mot alla fiender!)
 • Köp Phoenix Down (20+ är inte dumt) och Tent (10+ är inte dumt), de finns i nästan vilken by somhelst.
 • Black Belt + Genji Glove-kombon är väldigt bra, t.ex. på Shadow.
 • Lär dig magierna Osmose samt se till att du har Phantom då hans  attack är bra, men även magien Vanish funkar.

Floating Continent

Detta är några tips som kompletterar Anders Hektors guide för Floating Continent. Dessa tips handlar mer om förberedelser och olika tips, till exempel konkreta fiendetips.

Viktigt att veta om Floating Continent är att blå kristaller är kistor, och att den andra kistan är en svår “monster-in-a-box”.

I övrigt har jag dessa tips som du borde ta med dig:

 • Efter en stund kan du hoppa ner till ditt luftskepp (efter andra Save Pointen), detta gör att du faktiskt kan återvända från ön så länge du inte går längre.
 • Du tjänar mängder av EXP och AP här uppe, passa på att lära dig alla magier. Var också smart och byt till en Esper som ger bra bonusar precis innan du levlar upp en karaktär (se på statusskärmen). Bismarck ger +2 på Str, bland annat. Använd denna taktik för att snabbare göra dina starkaste starkare (Terra på magi, Sabin på strength, och så vidare).
 • Spara ofta, hela med Cure, när du går tom för MP så kör du Osmose för att suga MP från fienderna (du kan lära dig den av bland annat Shiva och Zoneseek).

Fiender

Fienderna på ön är nästan som små bossar i sig, så här har jag samlat små tips på hur du besegrar dem. De kommer bada dig i EXP och AP. Ta dig gärna tid att samla nära en Save Point med flera Tent redo.

 • Behemoth är svag mot is – Blizzara funkar bra, hög level på Terra med Trance kan slå ut honom med en enda!
 • Apocalyphta(?) kör Osmose på denna så dör de! Samtidigt får du 100-200 MP.
 • Dragon är svag mot blixt – Thundara är bra. Men han blåser bort er fort med “snort” så skynda dig.
 • Ninja tål en del, men starka attacker är bra. Tar de Vanish på sig själva funkar Sabins olika Blitzer för att få de fram igen, annars vanliga magier. Tappar ibland Fuma Shuriken, som är extremt bra för Shadow (använd dem på bossen som kommer).

Bossar

Se i guiden för Floating Continent för de bossar som kommer i början när du angriper ön.

Bossmöte

AtmaWeapon

HP 24 000Svagheter IngaStark mot Absorberar Poison

Atma Weapon (eller Ultima Weapon) är den stora bossen på platformen, jag hade level 35 eller 38. Var sjukt lätt då Fuma Shuriken gjorde nästan 2-4k i skada. Starka magier var bra, och allas bästa tekniker. Du kan så klart angripa bossen vid lägre level.

Behöver du mer hjälp? Fler tips för att besegra AtmaWeapon »

Fly ön

Efter detta kommer Cecil in i gruppen istället för Shadow. Fly platsen inom 5 min. Följ vägen, snabba på med strider men du har ganska god tid för du ska inte så långt.

Shadow

Detta är beskrivet i guiden, men du kan faktiskt för alltid förlora Shadow här om du inte aktivt väntar på honom precis innan ni hoppar av ön.

Du får två alternativ när du nått kanten av ön, Jump eller Wait. Välj Wait och vänta (bara stå still där du står, gör ingenting) tills det bara är några få sekunder kvar (brukar vara runt 4-5 sekunder bara) av klockan (var inte rädd, detta är meningen), då kommer Shadow farandes och ni flyr tillsammans  med skeppet innan tiden tar slut.

Annat

Lista på kistor? För evigt lost är Kazekiri från No. 128. I Tzen ska man kunna köpa en Esper sägs det, och Ultima Weapon (i grottan mot esper-världen, dock är grottan redan borta nu …).