image/svg+xml Ta mig upp

Kapitel 1

Inledningen

Spelet börjar med ett par panorerande bilder som förklarar lite om Magi-kriget och hur människan tekniskt spolades 1000 år bakåt i tiden och samtidigt glömde bort allt om den mytomspunna kraften, magi. När nästa scen börjar kommer tre stycken Magitech-rustningar in på skärmen, två soldater och en flicka med grönt hår som skiljer sig ganska mycket från de andra.

De pratar lite om en Esper, och ger sig sedan av mot själva staden. Lägg märke till den här scenen, det är en av de mest kända scenerna någonsin från ett RPG. Super Nes’ specialare ”Super FX” sliter för fullt och allt ackompanjeras av Nobuo Uematsu’s magiska ”Terra”.

De tre rustningarna kommer så småningom fram till staden Narshe, men de blir inte så väl mottagna. Det visar sig nämligen att de tre tillhör Imperiet, och blir genast överfallna av några lokala soldater. Använd attacken ”Fire beam” så borde de vara borta rätt snabbt. Nu är du i kontroll över de tre soldaterna. Fortsätt gå uppåt och klara av de lätta fienderna efter hand. Skulle du få dåligt med HP på någon, så använd en Potion, eller ”Heal force” under strid.

Efter ett tag kommer du fram till en gruva. Till höger finns ett skimrande blått ljus, det visar att här kan du spara. Gör så, och fortsätt framåt. Inne i grottan kan du stöta på fiender lite närsomhelst, men så kommer det att vara i resten av spelet också, så det är bäst att vänja sig. Om du känner dig lite osäker nu så kan du ju gå runt inne i grottan och bygga upp din level. När du vill fortsätta, hela alla och gå uppåt och in i öppningen du ser. En vakt visar sig och blir förskräckt, men han vågar inte strida själv utan bussar sitt husdjur på er, bered dig på spelets allra första boss – en stor snigel visar sig, och dina karaktärer börjar prata.

Bossmöte

Whelk

HP 1 600

Whelk är enkel om du håller flickan levande, låt henne använda ”Tek Missile” så gör hon runt 400 i skada varje runda. Vad gäller de andra, kan du använda vad som helst utom ”Bolt Beam”. Kom också ihåg att du ska slå på själva snigeln, och inte på skalet. När den kryper in i sitt skal, ska du låta Vicks och Wedge hela, och kör sedan på igen när huvudet kommer fram.

Behöver du mer hjälp? Fler tips för att besegra Whelk »

Hoppas att du lade märke till musiken. Nåväl, du befinner dig fortfarande inne i grottan, och flickan närmar sig ett fruset monster. Detta är alltså den beryktade Espern, och du sugs in i en strids-vy igen. Denna gång mot Espern, men lugn, du ska inte slåss mot honom. En dialog utspelar sig, flickan verkar dras mot Espern och någon sorts reaktion bildas. Vicks och Wedge flyger ut ur scenen och bara flickan är kvar. Men allt blir mörkt.

Narshe

Flickan vaknar upp i en säng, och en okänd man kommer fram mot henne. Hon minns inte alls vad som hänt först, men mannen friskar upp hennes minne. Han frågar henne efter hennes namn.

Ny karaktär!

Namnge person: TerraLäs allt om Terra

Efter att han fått reda på hennes namn, blir Arvis (mannen) förvånad. Han har aldrig hört någon återhämta sig så fort från en slavkrona. Utanför hörs skrik och det bultar på dörren. Arvis får reda på att Terra är en soldat i Imperiet, men eftersom Terra inte minns någonting om det bestämmer han sig för att hjälpa henne. Han visar dig dörren ut, och du lämnar huset.

Gå till vänster och när du kommer till gruvorna, gå in i dem. Här kan du spara, gör det. Längst upp finns det en ”Phoenix Down”, plocka upp den och fortsätt framåt. Plocka med dig ”Sleeping Bag”. Efter ett tag rusar ett par vakter in i grottan och tränger in Terra i en hörna. Golvet ger efter och hon ramlar ner.

När hon når botten får hon en flashback och minns hur imperiet utnyttjat henne. En mysterisk man vid namn Kefka har just placerat slavkronan på Terras huvud och sätter henne i en Magitek-rustning. Hon bränner lätt ner ett par soldater med hjälp av hennes fruktansvärda förmåga. Efter det får vi se hur kejsaren planerar att ta över hela världen med hjälp av våld, och hans folk jublar. Lägg märke till vilka som är där, förutom Kejsaren och Kefka. Terra somnar nu in.

Tillbaka i Arvis hus. En man springer in och pratar snabbt med honom, och blir helt chockad över vad han har att säga.

Ny karaktär!

Namnge person: Lockeläs allt om Locke

Locke upplyser mannen om att han inte är en tjuv, utan en prisjägare. Arvis tycker att han ska leta reda på Terra, men Locke vägrar. Men deras stad är för svag för att ta sig an imperiet helt ensam, och enda utvägen är om de allierar sig med rebellerna, ”the Returners”. Det skulle också vara ett stort plus om Locke kunde övertala Terra att hjälpa dem. Hon var ju trots allt inte medveten om vad hon gjorde. Tillslut går Locke med på det, och han sätter av efter henne. Han ska hitta henne och föra henne till Figaro, för att rådgöra med kungen där. Tillbaka till Terra. Locke rusar in i grottan, och vad får han se, om inte imperietrupper som närmar sig Terra! Han inser att han inte kan ta sig an allihop på en gång, och förbereder en flykt. Men vänta! In kommer mooglerna. De ska nog kunna hjälpa honom.

Nu har du fyra grupper av olika mooglar, och du ska skydda Terra. I en av grupperna finns Locke. Ett tips är att hitta gruppen som ”Mog” finns i och ta hans rustningar, de kan du ju använda själv senare. Hursomhelst kan du byta mellan grupperna genom att trycka på (eller ”Y” om du har en SNES). Placera ut din trupper så att de täcker upp all ingångar, och vänta in fienden. Var extra aggressiv med Mog’s grupp, så att han kan lära sig dansen ”Dusk Requiem”. När alla fienderna är avklarade, hela hans grupp och gå ner till ledaren.

Bossmöte

Marshal & Lobo x 3

HP 420

Grundidén är att du ska klara av Lobo:arna innan du dödar Marshal. Attackera med de övriga mooglarna och låt Mog dansa på Marshal

Behöver du mer hjälp? Fler tips för att besegra Marshal & Lobo x 3 »

Efteråt tackar Locke sina små vänner för hjälpen, och han bär vidare på Terra till utsidan av gruvorna. Lägg märke till spaken han använder, den blir viktig senare. Terra vaknar, men kan fortfarande inte komma ihåg någonting alls. Locke övertygar henne om att han ska ta hand om henne.

Om du är total nybörjare, kanske du borde gå in i nybörjarhuset och lära dig en del nyttiga saker där. Du kan också fylla på HP och MP på samma ställe. Det är ingen idé att gå in i staden igen, imperiets trupper kommer att stoppa dig. Så dra söderut, till Figaro. Gå nu rakt söderut och efter skogen ska du ta till vänster, där du kommer att se en stor öken. Figaro finns i mitten av den. Här är ett bra level-up ställe. När du känner dig klar, gå bara in i slottet.