image/svg+xml Ta mig upp

Utvecklarna

Hironobu Sakaguchi

Roll: Gud (Final Fantasy-seriens skapare)

Hironobu Sakaguchi skapade denna serie då han skulle avgå från (då) Square. Han hade tidigare gjort bilspel och dylikt åt företaget. Men strax innan hade Enix släppt superhiten Dragon Quest till NES och Sega hade släppt Phantasy Star till Master System. Så Sakaguchi intresserade sig för rollspel och ville som sitt sista spel skapa ett sådant, sin sista fantasi – Final Fantasy. Men han slutade inte utan har fortsatt med serien sen dess. Nu har han dock lämnat Square Enix för att börja på en egen spelserie som ska bli bättre än Final Fantasy. Hans nya företag heter Mist Walker. Det enda han gjort med Final Fantasy XII är att godkänna Matsunos grundidé för spelet.

Yasumi Matsuno

Roll: Producent (Producer)

Han som gör spelet heter Yasumi Matsuno. Han älskar FFXI, därför kommer man få se flera drag av det spelet i FFXII. Redan nu vet vi att man kan se stora svärd och sköldar på karaktärerna under strid, och kanske även annars med. Vilka fler drag vi kan få se vet vi ännu inte. Han har varit producent och skrivit för Vagrant Story, Final Fantasy Tactics, FF Tactics Advance, Tactics Ogre och Ogre Battle. Rätt mycket strategi med andra ord.

Han är ganska ung och har aldrig utvecklat PS2-spel förut, ändå får han axla Square Enix kommande mästerverk helt utan Herr Sakaguchis hjälp. Det sägs att Herr Matsuna haft idén till spelet och format den i sitt huvud under 10 år! Politik och krig ska prägla spelet. Politik är ett vanligt tema för Herr Matsuna men denna gång ska det tas steget längre. Motsättningar politiskt och inom religion leder till krig, allt detta hör till spelets nyckeltema. Världen är inte heller så utvecklad som våran värld är. Mänskliga rättigheter är inget man tar för givet. Så man kan kanske vänta sig oskyldiga som slängs i fängelse för att de tycker och tänker olika, eller att de avrättas på gatan. Det mest skrämmande med detta är flera hundratals miljoner lever under sådana förhållanden nu i vår tid, varje dag!

Hideo Minaba

Roll: Grafisk stil (Art Director)

Hideo Minaba utformar hur allt ska se ut, städer, byar etc. Har jobbat på SE sen 1992 och med spel som FFV, FFVI, FFIX, FFT, FFTA och Super Mario RPG. Han har inspirerats mycket av den arabiska världen under spelet. Därav palmer, öken, klädstil och värmen. Vi lovas dock stor variation på alla platserna i spelet. Akihiko Yoshida jobbar nu med karaktärsdesignen istället för herr Nomura och herr Amano (herr Amano har dock gjort loggan till spelet, som vanligt). Han är inte direkt ny i branchen, har även jobbat med herr Matsuna förut.

Hitoshi Sakimoto

Roll: Musiker (Soundtrack)

Om ni spelat Final Fantasy Tactics, Vagrant Story eller Breath of Fire 5 så har ni hört Hitoshi Sakimotos musik. Det är pampig musik som ger intryck av medeltid och storslagna strider. Han har dock fått order om att göra gladare musik till detta spel. Nobuo Uematsu kommer bara att göra titelmelodin till spelet. Ledmotivet ska ge intryck av kärlek och det sägs att ledmotivet blev så starkt att det påverkade spelets story och känsla.

Nobuo Uematsu

Roll: Assisterande musiker (Ansvarig för ledmotivet)

Nobuo Uematsu är numera en legend. Han har gjort all musik till alla Final Fantasy-spel fram till och med del nummer 10. Han driver nu en egen musikstudio där han gör musik till olika spel. Till Final Fantasy XII återvänder han lite snabbt för att skapa spelets ledmotiv.

Isamu Kamikokuryou

Roll: Bakgrunder (Background Art Director)

Han har jobbat med FFX tidigare.

Jun Akiyama

Roll: Projektledare (Production Supervisor)

Han har jobbat med flera spel från Square Enix: FFT, FFVII, Vagrant Story och Kingdom Hearts.

Akihiko Yoshida

Roll: 3D-karta & Karaktärsdesign (3D Map Director & Character Designer)

Akihiko har jobbat med FFT, Vagrant Story, Ogre Battle, Tactics Ogre, med flera.

Några till

Hiroshi Minagawa
3D-modellerare (Graphics & Character Model)
Specialist på realtids förändringar.

Hiroyuki Itou
Stridsregissör (Battle Director)
Regisserade FFIX, samt medverkar till FFVIII, FFVI, FFIV och FFT.

Hela teamet samlat