image/svg+xml Ta mig upp

Guiden – del 4

Leviathans fall

Efter att ha lämnat gravkammaren bakom dig så får du luta dig tillbaka och bara titta en stund. Men plötsligt bryts lugnet av att Vossler attackerar dig. När du visat honom vem som bestämmer så serveras du ytterligare scener och filmsekvenser.

När du åter får styra din karaktär så är du i Rabanastre. Ta dig direkt norrut till Montblanc för belöningar för de bossar du besegrat. Sen kan du ta första Moogling och teleportera dig till den södra utgången mot Giza Plains. Är du inte nöjd med din utrustning, Technicks eller Magicks så passa på att samla in lite Gil, t.ex. genom Hunts. När du är redo så börjar den långa resan mot Garif-byn.

Det regnar i Giza Plains

Det regnar nu i Giza Plains, och det är nya fiender där. Spring söderut över fälten så når du till slut Ozmone Plain. Där ska du springa sydväst för att nå den lilla byn Jahara. Du kan spara först innan du pratar med den ena vakten vid bron. Du hittar en Elder upp för en kulle till vänster, han står vid en man som sitter. Nästa Elder står vid en hage nedanför samma kulle. Fortsätt sen norrut och prata med Supinelu vid bron så släpper han er vidare. Där ska du prata med vakterna så får du prata med deras chef. Efter den scenen kommer Larsa att vara med som gäst i ert gäng.

När ni ska lämna byn så erbjuds ni att gratis få låna en Chocobo, så varför inte prova! Rid Chocobon österut så avbryts ni snart av en scen. Ni kan nu spara och gå in i Golmore Jungle. Här kryllar det av fiender som gör statusattacker, så se till att kunna bota Petrify, Blind, Sleep, med mera.

Prata med träden

I djungeln ta första åt vänster, och sedan första trappan ner åt höger. Detta tar er till en urna med en karta i. Spring nu åt öst till nästa område, där ni ska fortsätta vägen åt öst. Ni stöter då på ett magiskt nät som blockerar er väg. Efter en scen så befinner ni er i Eruyt Village. Passa på att handla, och spara. Spring framåt, och ta sen den första trappan upp så långt du bara kan. Där uppe ska du korsa en bro för att få veta mer om den du söker.

Lämna nu byn och djungeln, ut tillbaka till Ozmone Plains. Ge en Potion till vakten som ligger ner vid bergsväggen, och prata sen med honom igen för att få låna hans Chocobo. Rid den ut från detta lilla område. Här ute ska du ta några steg längs den vänstra väggen för att se två små träd och högt gräs, här kan Chocobon springa in. Fortsätt där längs den vänstra väggen så når du snart ingången till Henne Mines. Gå av Chocobon och gå in. Förbered dig på spelets hittills svåraste plats!

Henne Mines

Gå fram och ner på rälsen. Gå åt höger och följ dess vänstra vägg så träffar du snart på en knapp, tryck på den. Spring nu vidare så ser du att vägen delar sig, ta av åt höger. På nästa ställe finns en knapp, om du trycker på den så kommer du att attackeras av 4-6 starka Jelly-monster. Du kan fly från dem. De nyöppnade gångarna leder alla till en urna med en karta i, och över åtta ilskna fladdermöss som med lätthet slår ut alla dina kamrater. Så mitt tips är att helt strunta i knappen, spring istället åt höger direkt.

Du är nu i ett tämligen stort grottområde. Spring igenom det åt öster så kommer du snart tillbaks till rälsen. Följ den åt vänster så delar sig snart vägen, ta den vänstra vägen. Här står en T-Rex och trampar, och han är bara en “vanlig” fiende. Är dina gubbar snabba och starka så kan ni ganska lätt ta honom, men försök ta ut fladdermössen först. Du kan så klart även fly och springa runt monstret.

Efter monstret fortsätt framåt och spring sen upp åt höger. Följ där korridorerna, vissa delar är låste, då är det bara att ta den andra vägen. På en plats tidigt till höger finns två kistor, men båda är monster. Efter korridorerna är du åter i ett trångt utrymme med fyra portar och en knapp. Denna knapp kommer att få hela åtta Jellys att falla från himlen och de kommer med lätthet att ha ihjäl er alla. Så fly för allt i världen genom den nyöppnade gången.

Följ gången så kommer du snart ut till stället där dinosaurierna höll till. Spring åt höger och samma väg du tog förut. Nu har nya grindar öppnats i korridorerna här och detta kommer att leda dig till en välbehövlig Save Point. Men först en liten scen, sen kan du spara. Gå nu vidare för att få möte en riktigt fet boss – Tiamat.

Djupare in i skogen

Nu är du åter i Eryut Village. Handla på dig det som du har dåligt av och lämna sen byn. Spring åt öster och rakt igenom det magiska nätet. Fortsätt åt öst så snubblar ni snart över en Save Point.

Ta nu den norra vägen och möte en oerhört irriterande Elder Wyrm. Den älskar att kasta en mängd status-attacker på er. När du väl lyckats sänka den så spring tillbaka och spara, eventuellt handla på dig lite saker som tagit slut. Fortsätt sen österut tills du når snön i Paramina Rift. Den norra skogsvägen vaktas av en ganska tuff Diresaur, undvik eller roffa åt dig lite extra EXP.

I de snöiga bergen ska du springa österut längs den nordligaste leden. Om du letar dig söderut så får du vara beredd på hårdare motstånd. Du får på vägen chansen att spara. Spring nordöst så når du snart Mt. Bur-Omisace. Här kan du äntligen handla och spara. Av absolut största intresse är nog ändå Golden Amulets för 4500 Gil. Dessa fördubblar intjänade LP. Du måste låsa upp Accessories 8-licensen för den.

Gå norrut mot folkmassan och ta av åt öster och in genom en stor port. Där inne ska du springa österut tills du når en hög trappa nästan vid slutet. Spring upp för den och in genom porten. Ta dig fram till slutet av gången här för att få se en väldigt lång scen.