image/svg+xml Ta mig upp

Guiden – del 2

Det kungliga palatset i Rabanastre

Spelet frågar dig extra noga om du vill gå in här, du har inte mycket till val så gå in. Där uppe finner du en urna som innehåller en karta. Du kan även spara här. Gå sen vidare till nästa rum.

OBS!
Direkt då du kommer ut så ser du två kistor (i kartans sydöstra hörn). Öppna absolut inte dem! Om du gör det så kan du nämligen aldrig få spelets bästa vapen – Zodiac Spear.

Spring här norrut till trappan för att få se en liten scen med vakterna. Försök att gå till trappan så kommer en Seeq (gulbrun och gris-liknande) att prata med dig. Prata med honom och tryck sen på FYRKANT-knappen för att ropa på vakten. Spring direkt rakt fram till sidan av trappan, men håll dig på avstånd från vakten. När vakten närmat sig Seeq:en mer så kan du smita upp för trappan, annars är det bara att försöka igen.

Smyga omkring

Väl uppe så befinner du dig i ett virrvarr av korridorer som bevakas av vakter. En bild på sigillet du letar efter visas på skärmen, och det är inte Eagle-sigillet på matten en bit fram. Det finns bara ett till sigill i korridorerna, och det är det du är ute efter – Lion-sigillet.

Men FYRKANT-knappen så ropar du på vakterna. Detta är som ett litet pussel för du ska flytta runt på vakterna så att du kan komma åt Lion-sigillet. Skulle en vakt upptäcka dig så börjar du om vid början av detta område, så det är inte så farligt.

Så, börja från början och ta första gången åt höger. Den viker av åt vänster, följ den. Då den tar slut så ser du en lång gång som löper från höger till vänster. Du ser kanske också att framför dig finns en liten trappa som det står en vakt på. Han kan inte se dig om du bara går längs med väggen i den långa korridoren.

Börja med att ropa (med FYRKANT-knappen) på vakterna till vänster. Vakten på trappan är tydligen döv för han bryr sig inte, detsamma gäller alla andra vakter ståendes på de små trapporna i denna långa korridor.

När vakterna du visslade på börjar gå emot dig så spring tillbaka och runt i korridorerna tills du kommer bakom dem. Gå då åt vänster i den långa korridoren, ända till den sista korridoren ner åt vänster. Vissla på vakten och spring tillbaka till den föregående korridoren, vissla även här på de tre vakterna.

Spring nu tillbaka till början och ta nu korridoren år väster där de tre vakterna tidigare stod. Här på golvet finns Lion-sigillet på en matta. Använd din Crescent Stone för att tända ett grönt sken bakom en vägg. Vänd dig om, spring åt höger och sen direkt åt vänster så befinner du dig i den norra delen av den västligaste korridoren (enligt kartan). Undersök den väggen (du ser att det lyser bakom) för att komma vidare.

Djupare in i slottet

Spring hela vägen i korridoren, följ väggen du har till vänster om dig tills den tar slut. Där i slutet finns en knapp, tryck på den. Gå sen till väggen som ser ut som två stora gulddörrar. Undersök dem för att komma vidare.

Du är nu inne i skattkammaren och kommer att stöta på två välbekanta ansikten, i alla fall om du kollat på många FFXII-bilder tidigare. När scenen med dem är slut så ska du springa upp för alla trapporna och ta dörren högst där uppe.

Tillbaks till kloakerna

Efter ytterligare en scen så kommer Fran och Balthier gå med i ditt Party. Börja med att spara, men spara helst inte över filen med sparningen innan du gick in i slottet. För det kommer dröja innan du kan handla igen.

Efter att ha sparat så gå ner för trapporna så kommer Balthier att förklara Gambit-systemet för dig. Ett tips är att direkt gå in och aktivera Gambits på Vaan och sätta hans första Gambit till att attackera den närmsta fienden. På detta sätt slipper du trycka på X-knappen hela tiden för att attackera nya fiender.

Fortsätt fram i kloaken. I nästa område så ta till vänster, där står en urna med en karta i. Följ sedan kartan, du ska springa tillbaks hem till Lowtown. Det blir en riktigt lång väg med många fiender. Var försiktig med att springa rakt in i en grupp fiender, ta dem en och en om det går. Speciellt Gigatoads blir jobbiga om de är flera och samtidigt får hjälp av fladdermöss.

Du når ganska snart ett område med en Save Point. Spring där ner för trapporna och besegra vakterna som attackerar er och det välbekanta ansiktet Amalia. Hon kommer efter detta att gå med i ert party, men bara som gäst. Hon är extra bra eftersom hon kastar Phoenix Down på alla som dör. Efter att Amalia har gått med er så kan du gärna gå tillbaka och spara, om du vill, för i nästa rum så kommer ett gäng svåra fiender.

I nästa rum vid vattenutsläppen kommer fyra Flans att attackera er. Efter att ha besegrat dem så följ kartan vidare genom kloakerna. Efter ett tag kommer du till ett rum format som en halvmåne, i mitten finns fyra igenrostade (och därmed helt värdelösa) spakar och en Save Point. Spara och gå sen in genom dörren.

Här hinner dyker den andra riktiga bossen (Flans är ju faktiskt bara vanliga fiender, om än lite för starka för dig just nu). Denna boss heter Firemane och är en brinnande häst.

Fängelsehålan

Efter att ha besegrat den bossen så visas en lång scen som placerar er i fängelsehålan. Du kan springa till en Save Point och spara en bit bort. Gå sen vidare in i mörkret, trots varningarna. Här kommer du att attackeras av tre stycken Seeqs – Daguza, Galeedo, och Gwitch.

På nästa ställe finns en Save Point och ett litet rum till höger. Här inne hittar ni alla era saker.

OBS!
Direkt då du fått dina grejer så ser du tre kistor i rummet. Öppna absolut inte dem! Om du gör det så kan du nämligen aldrig få spelets bästa vapen – Zodiac Spear.

Fortsätt sedan vidare i den korta korridoren så kommer en dörr att stängas bakom er. Det är en mängd vakter här. Besegra dem alla för att få en lång Chain som ger mycket bra föremål. I norra mitten av området (se kartan) finns utgången. Några soldater kommer att öppna dörren så att ni kan springa in efter dem.

Underjorden

Nere på tågrälsen så kommer Basch att gå med er som gäst. Gå ner för trappan och spara. Längst ner sitter en Bangaa, han ger er en Tube Fuse. Han säljer dessutom vapen och diverse annat, så som Magick och Gambits. Så passa på att sälja allt ditt Loot (utom Teleport Stones) och köp på dig bättre utrustning. Gå sen upp för trapporna och sätt in säkringen i mittpelaren. Gå sedan ner och dra i spaken bredvid försäljaren för att öppna grinden.

Nu ska du ta dig genom underjorden, men Mimics ställer till för dig genom att suga i sig elektricitet. Så fort en Mimic börjar med detta så kommer ett meddelande upp på skärmen om det, kollar du sen kartan så markeras platsen där Mimic:en är ut. Skynda dig dit och besegra Mimic:en (Magick:en Blizzard fungerar mycket bra) för att återfå strömmen. Går strömmen under 50% så kommer Zombies att kommer titt som tätt, går strömmen under 30% så kommer spöken att göra livet surt för er. Så skynda dig alltid att besegra alla Mimics som suger i sig ström, övriga fiender får vänta.

Du ska ta dig ända till ett område som heter “OP Sector 37” (se kartan). Där uppe finns en spak som öppnar en stor grind som blockerar tågrälsen söderut. Efter att ha aktiverat den så kan ni fortsätta genom tunnlarna. En bit ner så stöter ni på en Save Point.

Vill du bygga upp dina gubbar så är ett mycket bra sätt att hålla dig nära en Save Point och sen se till att strömmen går ner under 50%. Då kommer en mängd Zombies fram hela tiden, de ger lätta LP, EXP och Loot.

I nästa område finns en liten underjordisk sjö till höger. Du ska upp för backen till vänster. I nästa område finns en till Save Point. Se till att spara innan du fortsätter. För där möter du bossen Mimic Queen. Efter att ha besegrat henne så kommer ni äntligen ut i friska luften och kan lugnt spara spelet vid Save Pointen precis framför er.