image/svg+xml Ta mig upp

Guiden – del 6

Kör mot Feywood-skogen

Dr. Cid är ute efter fler Espers, ni måste sätta efter honom. Vägen dit går genom snåriga skogar. Men först hamnar ni i en lugn hamnstad där ni kan passa på att handla, sälja Loot, samt kanske samla lite på fälten utanför staden. I slutet av staden finns en Teleport-kristall. Har du inga “Teleport Stones” så säljer försäljaren på Chocobon sådana. Mellan träden bakom dig finns en kista med 5040 Gil i, missa inte den. När du är redo så teleportera dig till Golmore Jungle.

Söderut i djungeln finns ingången till Feywood, se kartan för hjälp med att ta dig genom den snåriga skogen. När du kommit in i Feywood så märker du nog att eran “battle map” är brusig igen, så den har ni ingen hjälp av här. Det första området i skogen ska du ta dig ut ur via sydost. Följ sen den vänstra väggen så hittar du en urna med en karta i. Fortsätt söderut så når du en välbehövlig Save Point. Gå sen söderut mot dimman för en scen. Efter scenen kan du gå in genom dimman och möta den oerhört irriterande bossen Rafflesia.

När du äntligen står segrande i den striden så spring tillbaks och spara. Fortsätt sen söderut från stället där bossen var. I nästa område så hittar ni bakom det första stora trädet en urn med en speciell karta som visar alla hemliga områden i skogen. Fortsätt söderut för att komma till detta hemliga område.

Här finns ett flertal små speciellt utformade små stentempel. Om du tar upp kartan med SELECT-knappen så visas de som stjärn-liknande objekt. Gå in i den första och kolla om golvet lyser vitt, om det inte gör det så gå till nästa “tempel” tills du finner ett med ett lysande golv. När du funnit ett sådant så ställ dig i mitten på det och tryck på X-knappen. Välj att undersöka denna “Glyph” och använd sen kameran för att se dig runt i templet. När du ser en illusion av en skog vid någon utgång så ta upp kartan och titta efter vilket tempel du då tittar mot. Spring sen mot det. Skulle du hamna i strid på vägen så gör det inget om du tappar bort dig eftersom du tittat på den stora kartan och sett vilket tempel du skulle till. I nästa tempel gör du samma sak som förut och tar dig till ett tredje tempel. Här väntar två stora och starka Behemoths på dig. Försök att ta dem en i taget, om någon får Berserk (blir röd) så koncentrera all er kraft på den. Undersök sen golvet i detta tempel och följ skogen till nästa område.

Här kommer ett till likadant pussel. Så leta upp ett tempel med ett lysande golv och följ illusionen av skogen till det tredje templet där tre Behemoths väntar på dig. Följ illusionen ut ur det sista templet så kommer du till Gate Gigas. För att komma in här så måste du åkalla en summon, till exempel Belias, och sen undersöka dörren.

The Ancient City of Giruvegan

Inne i den gömda staden så ska du springa längs med den långa bron. Efter en stund stöter du på en efterlängtad Save Point.

Spring nu fram till en Way Stone som står i slutet av den långa plattformen. Rör vid den så teleporteras ni till ett område med en boss. Spring fram för att möta bossen Deadalus. När du besegrat honom så kommer en ny Way Stone fram. Men du kanske bör spara innan du fortsätter med att undersöka Way Stone:n. Spring nu ner för den södra trappan förbi några Behemoths som ska sänkas. Många fler sådana kommer du att möta här, samt andra likvärdiga fiender, så ta det lugnt och håll koll på ditt HP! Plattformen du kommer ner till har en speciell sten som kallas “Avrio Gate Stone”. Rör den för att en dörr en bit bort ska öppnas. Spring nu ner till söder och fortsätt åt det hållet. Du hamnar snart bredvid en till sten – Chthes Gate Stone, den vaktas av två Mythril Golems. Besegra dem (håll dig på avstånd och ta en och en för de har ganska dålig räckvidd) och rör sen stenen. Spring nu upp för en ramp, sedan ner norrut för en ramp, ta av åt vänster och fortsätt ner där ända till slutet där ytterligare två Golems väntar. Den kant av plattformen som är mellan dem (den södra kanten) är egentligen en osynlig gång neråt. Så gå bara rakt ut i luften så kommer golvet att visa sig. Följ den gröna gången neråt.

Här nere så finns det tre portar och tre tillhörande stenar att låsa upp dem från. Men det är bara en av dem som behövs för att komma vidare: Tychi Gate Stone. De andra två öppnar vägar till kistor (som här ser ut som svävande kristaller). Leta upp dem får du göra på eget bevåg. Tychi Gate Stone finns längst ner, förbi de andra två Gate-stenarna. Först kommer du att stöta på själva porten längst där nere. Gå då upp för plattformen bredvid och följ sen vägen så kommer du tillslut till dess Gate Stone. Rör den och återvänd sedan till den nu försvunna porten och fortsätt. Gå ut i luften så kommer en plattform igen och strax en kort scen.

Här nere så öppna dörren för att se en efterlängtad Save Point. Ta den andra dörren ut ur rummet och ta första smala gången upp till vänster. Följ nu kanten på den högra sidan så ser du snart att räcket är borta. Gå ut där så kommer en grön gång fram. Följ den hela vägen ut mot kristallen så får du en arg Tyrant mot dig. När han är besegrad gör du bäst i att återvända och spara innan du rör den nya Way Stone:n som dykt upp.

Kristallens inre

Du är nu inne i kristallens inre, och er Battle Map (uppe i högra hörnet) har försvunnit. Om du trycker på SELECT-knappen så visar det sig också att den kartan är lite mysko, det är nämligen bara en teckning på kristallen. Istället får du noga följa våra anvisningar här i guiden.

Vänd dig och titta mot den gröna porten – Scorpio. Ta det vänstra hålet i räcket om porten. När du springer ut där så kommer en grön plattform fram. Spring ner så finner du en kista, men den har en fälla runt sig så använd Float-magin för att kunna ta innehållet utan fara. I övrigt finns det bara ett annat hål i räcket här, spring ner där. Väl där nere så ta det enda hålet ner åt höger. Använd den Way Stone du finner för att komma till ett ställe där du ser tre hål i räcket. Ta det längst till vänster. Besegra två Golems och rör Cancer Gate Stone. Spring upp igen och ta hålet längst till höger. Fortsätt rakt fram genom ett till hål och ner där. Här finns en till Way Stone, nämligen Way Stone V. Rör den så kommer du till ett ställe med en port och två hål. Ta det högra av de två hålen. Där nere tar du sen den enda öppningen åt höger. Gå ner där för att möta två Golems, rör sen Pisces Gate Stone. Återvänd till stället där du såg porten (direkt efter teleporteringen med Way Stone V) och spring ner genom hålet där porten var. Ta här Way Stone III för att få se en scen. Gå fram genom ett hål och ner där. Spara och ta sen Way Stone I för att komma ut. Framför dig finns en port – Bulwark Minas – som du ska öppna för att få möte din nästa Esper – Shemhazai, the Whisperer.

Efter striden så lämna rummet via porten Bulwark Aeon. Gå ner till en Way Stone, läs vad som står och rör den sen för en lång scen där Treaty-Blade fås. När allt är färdigt så står du vid en Way Stone igen. Läs på den och rör den sen för att komma till utgången av hela Giruvegan. Spring ut till Save Point:en, spara här och teleportera er sen till The Port of Balfonheim.

Nu kan du passa på att ta det lite lugnt för en stund. Sälj överblivet Loot, uppgradera utrustning och vapen, gå runt på dina License Boards, fullfölj lite Hunts, samla Loot och EXP, etc. Nästa del i spelet tar er allt närmare slutet, och kommer att ställa er på prov vad gäller fiender och bossar. Så gå vidare väl förbered med magier och items!

När du är redo så spring till början av staden (dess västra del) och prata med “Manse Watch” som släpper in er till Reddas hus. Efter en scen så kommer Reddas att gå med er som gäst. Om du vill slutföra lite hunts så är detta ett av de bästa tillfällena du får i hela spelet, ni är ju fyra starka karaktärer i laget nu! Med Reddas så dra till Aerodome (se karta) och spara. Till vänster här inne finns en disk, prata här med kvinnan som det står “Private Airship” över. Säg att du vill flyga med Strahl och välj sen Ridorana Cataract på kartan (ute i havet till höger).