image/svg+xml Ta mig upp

Guiden – del 1

Äventyret börjar

Så, här börjar vårt äventyr med en färd ut i Final Fantasy XII:s värld Ivalice. Upplev detta äventyr med oss så hjälper vi er på vägen.

Du börjar med att styra Reks. Gå igenom grunderna som Basch lär dig. Detta kommer att introducera dig för hur man styr kameran, styr din karaktär, och pratar med folk. Du får även lära dig öppna dörrar. När du öppnat din första dörr så kastas du rakt ut i din första strid!

Lyssna på Basch. Tryck på X-knappen för att ta fram stridsmenyn, välj sedan en fiende som är i närheten. Du kommer nu att automatiskt anfalla denna tills den dör. Tryck då på X-knappen igen för att anfalla nästa fiende, annars kommer du bara att stå där och ta emot stryk. Börjar dina HP att sjunka lågt så tryck på X-knappen, välj Items, och sen Potion för att hela dig själv med 100 HP.

Direkt efter att soldaten har fallit så dyker den första bossen upp.

Boss: Air Cutter RemoraHP: 666

Efter bossen så kommer tre soldater ner för trapporna. Besegra dem och gå in i slottet. Följ Basch och ta gärna hjälp av kartan med SELECT-knappen. På den visas det alltid vart du är och vart du ska! Du kan även zooma in och ut, se vart du varit, Se vilka affärer som finns, Save Points, osv. Väldigt behändigt!

Save Point

Följ Basch upp i ett trapphus så stöter ni strax på en Save Point. Passa nu på att spara spelet. Se helst till att ha flera lediga platser som du kan använda så att du inte råkar spara på ett ställe du inte kan komma ut ifrån och det visar sig att du måste ut, t.ex. för att köpa mer Potions. Som tur var så varnar FFXII dig om du är på ett sådant ställe och tänker spara.

Efter att ha sparat så fortsätt upp för trapporna och besegra allt motstånd. Glöm inte att efter att en fiende besegrats så måste du åter trycka på X-knappen och välja nästa att attackera! Och för allt i världen, håll ett öga – eller två – på din HP och använd Potions när det behövs. Fortsätt nu bara genom korridorerna på egen hand, det klarar du.

Vaan

Nu får du spela Vaan. Han är i kloakerna med sin kompis Kytes och jagar råttor. Besegra de tre som attackerar dig.
På kartan så har en plats markerats med ett kryss, här finns Migelo, och dit ska du nu. Migelo är en skum typ, vet inte riktigt vad han liknar men han är blå. Efter att ha pratat med honom så har du fått ett litet ärende att springa. Du ska till Sandsea som är en bar norrut i staden. Kolla kartan för att se vart.

Hunts

Inne på Sandsea så ska du kolla till höger. Där finns en anslagstavla. Prata med mannen framför den, han heter Tomaj. Detta kommer att starta upp en så kallad Hunt. Dessa går ut på att jaga en viss fiende och sen få belöning för det. Din första fiende är Rogue Tomato, inte svår alls. Tomaj förklarar systemet närmare, och han introducerar dig för License Board.

Nu ska du lämna staden. Spring tillbaks till Migelos ställe men gå ut genom öppningen mitt emot honom. Här svänger du direkt åt vänster och ner för trapporna för att komma ut ur staden. Här finns en Save Point, självfallet bör du passa på att spara för där ute finns många fiender. Efter att ha sparat så ska du springa ut i Dalmasca Estersand.

Dalmasca Estersand

Det är bara att springa rakt fram så kommer du ut på en liten klippa i sanden, där står Rogue Tomato vid några träd. Han är en enkel match. Attackera honom tills han flyr, då får du springa ner efter honom och avsluta jobbet. Efter det så kan du återvända till porten till staden där du ska prata med Kytes.

Vaan ska nu besöka Old Dalan, en man som bor nere i Lowtown – stadens slum (där Vaan också bor). Ta den närmsta trappan ner till Lowtown (kolla kartan). Där ska du springa söderut ända till slutet för att komma till stället där Old Dalan bor.

OBS!
Framför Old Dalans ställe finns en korg/urna man kan öppna, som en kista. Men öppna den absolut inte! Om du gör det så kan du nämligen aldrig få spelets bästa vapen – Zodiac Spear. Det finns flera sådana “kistor” du absolut inte får öppna, men vi kommer att säga till vilka dessa är då det är dags.

Giza Plains

Prata med Old Dalan så berättar han om sin Crescent Stone, som så klart behöver en Sunstone – som du måste hämta. Så ta och lämna staden. Men om du inte redan gjort det så ta en titt förbi Tomaj i Sandsea för att få din belöning för att du fångade Rogue Tomato! Efter det så kan du lämna staden via den södra porten.

Ute på Giza Plains så ska du bara springa rakt söderut så hamnar du väldigt snart i Nomad Village. Ta till höger här efter en hydda så träffar du på Masyua, hon står vid en stor svart kristall. Lyssna på hennes förslag och ge dig av sydväst ut ur byn. Penelo kommer att göra dig sällskap från och med nu. Passa gärna på att spara först innan ni lämnar byn.

Shadestone + Dark Crystal = Sunstone

I det område du är nu så ska du springa söder så kommer du till linjen med lysande prickar som tar dig till nästa del av området. Där ska du springa åt sydost för att komma till ett väldigt litet område. Där sitter Jinn framför en mörk kristall, och du kan spara här med.

Efter att ha pratat med Jinn så ska du leta upp tre av fyra mörka kristaller. Följ hans tips att kolla horisonten, eller använd kartan. När du laddat upp din Shadestone så att den blir en Sunstone så hamnar ni automatiskt hos Jinn.

Kloakerna

Nu kan ni återvända till Old Dalan. Den snabbaste vägen dit är att ta porten till höger då du är på väg mot huvudingången till staden. Du är då precis bredvid Old Dalans ställe, men glöm inte bort att du inte får öppna kistan utanför hans ställe!

Old Galan ger dig sin Crescent Stone. Du ska nu springa norrut till ingången till Garamsythe Waterway, där kommer Kytes att hjälpa dig ner i kloakerna. Kloakerna är lite av en labyrint, så börja med att spara till vänster.

Fortsätt upp för den lilla trappan, spring runt åt höger och följ gången så långt du kan. Spring där runt åt vänster och fortsätt så långt du kan. Efter en hel del irrande och många kloakråttor så ska du vara vid trapporna upp till slottet. Om du har gått vilse så kan jag säga att trapporna finns precis norr om nedgången till kloaken.