image/svg+xml Ta mig upp

Vanliga FF9-ord

Här förklarar jag vanliga ord och termer som ofta används i spelet, och i guiderna, som är viktiga att känna till.

ATB

Står för “Active Time Battle” och är ett välkänt begrepp inom Final Fantasy- spelen. Det har funnits med sedan länge i spelets historia och är ett sätt att bestämma vems tur det är i en strid. Det är helt enkelt en mätare som börjar på noll och går stadigt upp till max. Då får man attacker, eller gör nån annan handling. Då man gjort sin handling så går mätaren ner på noll och börjar om igen. Även fienderna har sådana mätare, fast de kan du inte se.

Hur snabbt dessa mätare fylls beror på hur högt ditt “Speed” är. Kolla på Status skärmen i FF9-menyn i spelet för att se hur mycket dina gubbar har i Speed. Din mätares hastighet kan även påverkas av magier, negativt och positivt. Mer om det kan du läsa på Status-sidorna.

Kontra

Betyder ungefär gensvar. I detta fall är det ett gensvar på att man blivit attackerad i strid. Gensvaret kan vara en attack eller en magi som kastas automatiskt.

ATE

Står för “Active Time Event” och det betyder ungefär “Aktiv tidshändelse”. Detta är nåt nytt för Final Fantasy IX och dyker upp som en blinkande text nere i skärmens vänstra hörn. Du ska då trycka på Select-knappen för att få fram en liten meny med ett eller flera val. Välj ett av dem för att se en kort sekvens av en avlägsen händelse. Du behöver inte se på dem utan de är mest där för att göra ett kort avbrott i spelandet. Men blinkar den lilla texten i skärmens kant grått så måste du se sekvensen.