image/svg+xml Ta mig upp

Chocobos

Ända sedan det allra första Final Fantasy-spelena till gamla hederliga Nintendo 8-bit (NES) så har en viss gul fågel hängt med. (den dök upp första gången i FF3). Den går förvisso oftast på sina ben och används som transportmedel i Final Fantasys värld, precis som vi använder hästar. Dessa gula varelser kallas för Chocobos och i detta spel kan du komma åt en massa gömda saker och hemligheter genom att utveckla din Chocobo.

På denna sida ska jag steg-för-steg hjälpa dig att skaffa en Chocobo, hitta skatter och komma till hemliga platser. Letar du efter en full översikt på alla Chocograph-platser i världen? Den infon, med beskrivningar och karta, bor på en helt egen sida.

Chocobo-Quest

Chocoboquesten är ett trevligt avbrott till spelet och ett tillfälle att skaffa bra saker till dina gubbar.

När du först kommer in i Chocobo Forest får du prata med Mene, en Moogle (Mog) som står brevid ingången.

Mene ger dig en Gysahl Green. Ge dig ut och leta reda på en Chocobo genom att gå in i Item-menyn och använda en Gysahl Green när du står på Chocobospår (man ser dem tydligt på marken). När du fått en Chocobo ska du återvända till Chocobo Forest och prata med Mene. Han berättar att du kan spela Chocobo: Hot & Cold vilket är ett spel som liknar Fågel, Fisk eller Mittemellan. Läs igenom instruktionerna (spelet går ut på att hitta nergrävda skatter). och betala 60 gil för att få spela i 60 sekunder. Sedan är det bara att springa runt i skogen och gräva. Beroende på vad Choco (din Chocobo) säger vet du om du är nära en skatt. Chocos meddelande betyder:

  • Kweh = Ingen skatt i närheten
  • Kweh!? = Du är ganska nära en skatt
  • Kwehhh!? = Du är väldigt nära en skatt
  • K-KWEHHH!!! = Du har hittat skatten

När du hittat en skatt måste du gräva upp den. Du får en viss poäng för den och sedan är det bara att jaga vidare. Om du gräver upp 4 stycken föremål innan tiden tar slut så kommer du att få gräva i ytterligare 10 sekunder och dina poäng fördubblas nu. Gräver du upp ytterligare 4 skatter så får du återigen 10 extra sekunder på dig, men ingen extrapoäng. Bara dubbla som senast.

Poängen kan bytas in mot olika föremål (av vilka endast det dyraste, Robe Of Lords, egentligen är något att ha).

Ibland så står det att “Choco’s Beak” (hans näbb) har blivit starkare, vilket innebär att Choco gräver med mer “gräv”-poäng varje gång han gräver (förvirrande? lugn när man kört spelet ett par gånger klarnar allt).

Chocographs

Chocographs är det som man letar efter. De innehåller en beskrivning på en plats på världskartan, vilken i sin tur har en nergrävd skatt. Vissa av platserna ger Choco en ny förmåga (såsom att springa i vatten, flyga m.m) medans andra har sällsynta föremål.

Jag rekommederar att man gräver upp så många Chocographs som man kan hitta (Mene säger till när du hittat alla) innan man ger sig ut på jakt efter nergrävda skatter.

Om du inte kan hitta fler Chocographs och har grävt upp alla skatter du kan på en plats så är det dags att gå framåt i spelet. Man kan också när man gräver hitta några av de 6 Chocograph Pieces som finns gömda.

Chocograph Pieces

Tillsammans leder dessa till platsen där Choco lär sig att flyga och även till Chocobo Sky Garden. Mer om det senare.

Chocobos Lagoon

Chocobos Lagoon ligger längst ner på kartan. När man har fått tag på Reef-abilityn till Choco kan man springa dit (det går, det är bara en väldigt lång väg).

När du först kommer hit får du spela Chocobo Hot & Cold som vanligt med undantaget att du bara har 30s på dig. Återigen är det bara att langa fram plånbörsen och betala. Här hittar du ytterligare Chocographs samt Chocographpieces. En skillnad är också att allt är värt dubbelt så mycket poäng som i Chocobo Forest.

Leta reda på alla Chocographer och ge dig ut på skattjakt (själv fick jag gå vidare i spelet innan jag kunde hitta alla Chocographs). Det är i Chocobos Lagoon som man hittar Chocographen som leder till förmågan SEA, vilken gör att Choco kan simma i djupt (mörkblått vatten). Nu kan du spela Chocobo Hot & Cold på hela området i Chocobos Lagoon och du får 60s på dig. För att få den röda Mountain Chocobon ska du tillbaka till Chocobo Forest och gräva.

Om du har hitta alla 6 Chocographpieces är det dags att ge sig av mot Chocobos Air Garden, för att göra det ska du åka till platsen där du får AIR abilityn och lära Choco att flyga.

Chocobos Air Garden

För att komma till Chocobos Air Garden behöver du veta var den finns. Flyg runt och leta på världskartan, när du ser en skugga på marken (en mörk fläck) skadu flyga så högt du kan och ge Choco en Dead Pepper genom att öppna menyn. Här finns de sista Chocographerna och allt är värt 3 gånger så mycket poäng. Det finns även en Eidolongrav här, spara först och återvänd hit för att undersöka den, säg att du vill göra det trots Menes varningar och förbered dig på att möta Ozma, en specialboss som är fruktansvärt svår (jag har inte klarat honom hittills).

Chocobos Paradise

När Choco fått “Sky”-förmågan ska du flyga längst upp till vänster på kartan, där finns en liten ö. Landa och ställ Choco över sprickorna i berget och mata honom med en Dead Pepper så slår han hål i bergväggen. Hålet leder till Chocobo’s Paradise där du får träffa Fat Chocobo i egen hög person. Han berättar att det finns fler gömda skatter än de som du hittat nergrävda. Dessa skatter kan hittas genom att du ställer Choco på platserna och ger honom en Dead Pepper. När du kommit till Disc 4 gör du bäst i att återvända till Shimmering Islands forna position och använda en Dead Pepper. Detta kommer att få Choco att dyka och återvända till ytan med Ultima Weapon, vilket är Zidanes starkaste vapen.

Återställ ditt partys HP

När du hittat alla Chocographs och nergrävda skatter kan du återvända till Chocobo’s Paradise och utmana Fat Chocobo på ett parti Tetra Master. Varje gång du gör detta berättar han om en strand (du behöver inte spela mot honom, det räcker med att utmana honom).

Besök alla stränder han pratar om med Choco och tryck på -knappen vid varje strand. Du kommer att höra ett litet ljud varje gång och då du gjort så på alla stränder han nämner så står det att du blivit helad.

Nu kan du hela dig själv genom att gå till vilken strand som helst och trycka på -knappen!


Denna sida är helt skriven utav: Linus Vikström.
Chocograph-tabellen (designad av Bobby Westberg) ifylld med info av: William Björklund.
Chocograph-bilden skapad och texten editerad och omskriven i HTML av: Bobby Westberg.