Versioner

Final Fantasy IV har många år på nacken. Det släpptes till SNES (Super Nintendo) i Japan 1991. Senare samma år korsade det havet till Nordamerika. Och här börjar förvirringen med alla versioner och namn.

Varför “Final Fantasy II”?

Final Fantasy IV var det fjärde spelet i Japan. Men i Nordamerika hade man aldrig fått varken Final Fantasy II eller Final Fantasy III (bägge släppta till NES – Nintendo 8-bit). Så man startade på sin egen räkning. Man döpte om Final Fantasy IV till Final Fantasy II. Förvirrande va?

Utöver det så är det inga stora skillnader mellan de spelen.

Final Fantasy Anthology/Chronicles

Men så, med PlayStation så släpps en ny utgåva av spelet i Nordamerika och för första gången också i Europa (vi fick aldrig FFIV till SNES). I 2001 respektive 2002 får dessa kontinenter denna nyutgåva (Japan fick den redan 1997!).  I Nordamerika släpptes spelet tillsammans med Chrono Trigger och köptes som ett enda spel – kallat Final Fantasy Chronicles. I Europa så kallade de detta paket för Final Fantasy Anthology istället, och det kom då med FFV inkluderat istället. Förvirrande nog finns också ett FF Anthology i Nordamerika, men då med FFV och FFVI istället.

Ännu mer förvirrad? Härligt! =)

Turligt nog var alla dessa versioner nästan en identisk kopia av originalet till SNES. Både grafiskt och story-mässigt.

Se några bilder på originalet.

Remake till Nintendo 3DS

Men inte nog med alla dessa olika namn. Vi har flera andra mindre releaser till mindre system och även mobil. Men den största andra versionen av spelet är då man 2007 vill fira 20-årsjubileet av det allra första Final Fantasy-spelets första release i Japan. För då gör de en total remake. Man behåller storyn och all dialog, lägger till lite småsaker som “klipptes” bort till SNES, och så gör man om all grafik till 3D! Dessutom ger man för första gången alla karaktärerna egna röster. Denna remake kom ut till Nintendo 3DS.

Om du aldrig spelat Final Fantasy IV så ska sägas att det är ett av de mest uppskattade Final Fantasy-spelen någonsin! Fantastiska karaktärer i en underbar historia. Så se till att få tag på i vartfall versionen till Nintendo 3DS!

Se några bilder på remaken.