Guide

Guiden är skriven av Webmaster. Varje gång du stöter på en boss så står dennes namn tillsammans med HP, behöver du mer hjälp än så, så kan du klicka på bossens namn för att få fram en mer fullständig strategi. Inget av handlingen avslöjas i denna guide, den berättar bara vart du ska gå. Den berättar inte heller hur du tar dig genom olika grottor, det får du lista ut själv.

Guide genom FF4

Efter att ha sett början av spelet så kommer du att kunna börja styra din gubbe, Cecil, inne i slottet utanför kungens rum. Gå åt vänster och ut genom dörren. Gå sen upp genom den smala gången så kommer Cid att komma ner och hälsa på dig. Fortsätt upp genom dörren framför dig, inte den Cid kom igenom. Gå ner där så kommer Rosa. Fortsätt tills du kommer till ditt rum där du ska lägga dig i sängen och sova.

Efter detta är du och din kamrat Kain ute på kartan och kan spara för första gången. Gå åt nordväst och in mellan bergen. Gå in i grottan, Mist Cave. I grottans slut finns Mist Dragon.

Boss: Mist DragonHP: 450

Gå in i staden Mist. Efter historien där så ska du fortsätta upp lite åt öst genom öknen till en stad, Kaipo, vid en liten sjö. Där låter du Rydia vila. Gå till stadens övre högra hus så hittar du Rosa. Hon behöver Sand Ruby för att bli av med sin öken feber.

Lämna staden och gå norrut. In i grottan vari du snart stöter på Tellah som behöver er hjälp. Gå genom grottan tills ni kommer ut på kartan igen. Där bör du spara och sen fortsätta. Följ nästa grotta så möter du en boss i slutet, Octomamm.

Boss: OctomammHP: 2 350

Gå genom vattenfallet och fortsätt ut på kartan och upp till slottet. Gå högst upp i slottet så träffar du en ny kamrat, Edward. Men Tellah drar. Då ni lämnat slottet så får ni åka Edwards svävare som kan åka över alla små stenar i vattnet. Åk åt öst för att komma till Antlion grottan. Gå igenom grottan för att i slutet möta Antlion.

Boss: AntlionHP: 1 100

Återvänd till Kaipo och till huset med Rosa. Rosa blir nu frisk och ni kan ta er därifrån. Edward får slåss mot en fiende på natten. Nästa dag ska du åka till Mt. Hobs där ni i slutet träffar på Yang och får hjälpa till att besegra en boss.

Boss: Mom BombHP: 1 100

Ni tar er till Fabul slott. Efter alla händelser där så kommer ni snart att få ta båten från stället vidare mot Baron. Efter några händelser så är Cecil ensam på en ö. Gå in i första staden, Mysidia, och in till huset längst in i staden. Prata med mannen i mitten så får två magiker, Polom och Porom, följa dig till Mount Ordeals. Innan du nått slutet på berget så träffar du Tellah. Mot slutet av berget så kommer bossarna.

Boss: MilonHP: 3 500
Boss: Milon ZHP: 3 523
Boss: Dark KnightHP: 4 000

Tellah återfår minnet och kommer nu ihåg alla sina magier (typ alla i spelet) samt magin Meteo. Lämna berget och återvänd till Mysidia. Prata med mannen i huset så öppnas ett stängt hus i stadens nordöstra hörn. Gå in där så kommer du till Baron. Gå till baren och prata med Yang och spöa dem.

Boss: YangHP: 620

Vila efter detta och gå till stadens vänstra hörn och lås upp dörren i vattnet. Gå igenom grottan tills dess slut. Uppe vid slottet så gå runt åt vänster och ta första dörren till höger inne på borggården. Fortsätt mot kungens rum så kommer…

Boss: BaiganHP: 4 500

Fortsätt upp i slottet och prata med kungen.

Boss: CagnazzoHP: 5 400

Efter detta så kommer ni att träffa Cid och ni kan äntligen flyga med luftskeppet. Flyg nordväst till en stad omringad av skog. Landa precis utanför staden och gå in i slottet. Töm slottet på skatter och utrusta alla med icke-metaliska rustningar och vapen. Med andra ord Leather och liknande. I slottet träffar du också på Edward som ger er ett föremål. Gå sen ut på kartan och in i staden. Köp inte passet i puben utan handla rustningar och vapen och utrusta er väl. Glöm inte bra Items heller.

Lämna staden till fots och gå rakt upp tills du når en lite rund skog. Detta är Chocobo Village. Prata med en Svart (Mörkblå) Chocobo så får du flyga den ute på kartan. Flyg österut så når du snart en enskild ö med skog och berg på. Landa där och gå in i grottan. Detta är Magnetic Cavern. Om du bär metall av nåt slag på dig så kan du inte röra dig i strid.

Utrusta gärna Cecil med både och pilar, eller låt honom hela alla under strid. Tellah får kasta magier och de andra slåss. När du tagit dig igenom denna stora grotta så får du möta bossen Dark Elf.

Boss: Dark Elf & Dark DragonHP: 2 390 / 3 930

Dra efter detta till Troia Castle och prata med de i tronrummet. Sen ska du ut och upp i ditt skepp. Ni kommer till ett torn fast du är på bottnen. Ta dig hela vägen upp till tornets topp, Tower of Zot.

Boss: Sandy, Cindy & Mindy (Magus Sisters)HP: 2 600 / 4 600 / 3 000

Efter striden så fortsätt vidare. Efter scenerna som utspelas så ska du då du räddat Rosa utrusta laget med bra saker innan du fortsätter.

Boss: ValvalisHP: 8 700

Efter detta så kommer ni att vara tillbaks i Baron där Kain ger dig föremålet Magma som ska ta er ner i underjorden i sökandet efter de fyra mörka kristallerna. Så när du väl får flyga igen ska du flyga rakt söderut till en stad, Agart, vid ett berg på en liten ö. Gå in i staden och fram till första byggnaden rakt fram uppe på en kulle. Där inne finns en brunn som du ska slänga ner Magma i. Lämna staden och flyg över hålet i berget och tryck på X-knappen för att åka ner.

Några scener utspelas här nere och när ni väl återfår kontrollen har ni landat vid ett slott. Gå in i slottet, Dwarven Castle, och prata med kungen. (PS. Här kanske ni känner igen frasen “Rally-Ho” från FFIX och staden Conde Petie!) Ni snackar med kungen och efter en stund…

Boss: CalbrinaHP: 5 400
Boss: GolbezHP: 2 301

Prata med kungen igen för info om vad ni ska göra. Leta igenom hela slottet och handla sen. Nere i källaren finns en Fat Chocobo där man kan lämna och hämta prylar (som man tidigare lämnat vid en annan Fat Chocobo, det finns en sådan uppe i Chocobo Village vid Troia). För att få fram Fat Chocobo behövs dock lite Gysahl Greens, de finns i krukorna till höger. När du är klar så prata med mannen vid bokhyllan till vänster om Fat Chocobo. Han öppnar en lönndörr och via den kan du komma ut bakom slottet. Fortsätt upp åt vänster på kartan så når du snart Tower of Babil.

Detta torn är fyllt av många bra vapen och rustningar så sök igenom tornet ordentligt. Du kommer också att gå upp många levels då du letar skatter. Men hela dig ofta och spara då du kan, rymm i värsta fall från striderna. På våning åtta så träffar du på Rubicant, Golbez underhuggare, och doktor Lugae.

Boss: Dr. Lugae & BalnabHP: 5 000 / 4 900
Boss: Balnab ZHP: 4 600
Boss: LugaborgHP: 9 400

Efter striden får ni Tower Key som öppnar det låsta rummet på våning fem. Gå in där och spöa vakterna. Efter en heroisk insats så ska ni springa ner till första våningen igen (pust o stön). På vägen ut så är det lite på håren men ni flyr från underjorden och grottan ner dit stängs för alltid.

Flyg till Baron och gå och snacka med gubbarna i blått till höger ute på slottets borggård. De fixar en krok till luftskeppet så att ni kan lyfta upp och flyga runt med Edwards Hover Carft. Så leta upp den och flyg sen norrut från Troia till en ö där Tower of Babil sticker upp ur marken. Landa vid slottet och gå in.

Detta är Eblan Castle, det är tomt på folk men fullt av skatter och inga fiender (bara i vissa kistor)! Sök igenom slottet och gå sen ut till din Hover Craft. Åk över stenarna till Cave of Eblan.

Gå igenom grottan så kommer du snart till en liten by i grottan. Handla och vila. Efter att ha pratat med lite folk så får ni veta att deras prins ska gå iväg och döda Rubicant. Så spring vidare i grottan så träffar ni på Rubicant med en man i slutet. Han heter Edge och slår er följe. Gå vidare så kommer ni in i Tower of Babil igen (usch) där ni ska ta er ner till nedersta våningen.

Boss: K. Eblan & Q. EblanHP: 60 000 / 60 000
Boss: RubicantHP: 34 000

Gå in i rummet ovan och fortsätt till ett nytt skepp, Falcon. Dra till dvärgarna och prata med kungen så får ni “Necklace” för att komma in i Sealed Cave. Gå ner i slottets källare och in i rummet där och kolla igenom sängarna för att hitta Cid. Han fixar så att skeppet kan flyga över Magma, Lava. Flyg söderut och följ bergsväggen åt väster tills du når en liten stad, Tomra. Här bör du bunkra på dig saker (till exempel har det varit svårt att få tag på Life, Hi-Potion och Tent på länge). Lämna staden och flyg åt nordväst och gå in i grottan.

Att tänka på innan du fortsätter. Om du inte har Float och Wall (Rosa level 35 respektive 36) så borde du gå igenom grottan till dess att du kommit till kristall rummet. Då borde du ha lärt dig Float och Wall, samla annars ihop till det. Lämna kristallrummet UTAN att ta kristallen. Dra till Cave of Summons och skaffa Levia och Asura i slutet. För du behöver kasta Float på alla på varje våning i grottan dit och sen Wall på bossarna där. OBS! Kasta Float på alla samtidigt genom att trycka vänster i menyn så kostar det ändå bara 8 MP för alla istället för 8 MP per styck. I Land of Summons finner du drottningen och kungen i botten av biblioteket.

Boss: AsuraHP: 31 005
Boss: LeviathanHP: 51 000

Prata med kungen bredvid drottningen efter att du har spöat henne.

Återvänd till Sealed Cave och gå till slutet om du redan gått dit. Om du redan kan Wall och Float så behöver du inte gå genom grottan först utan direkt dra till Land of Summons.

Använd Necklace på dörren i Sealed Cave och gå in. Typ alla dörrar här är TrapDoor som du måste besegra för att få komma in i låsta rum. I slutet av grottan så får du möta bossen EvilWall.

Boss: EvilWallHP: 28 000

Kör sen Warp, eller gå ut, så följer en scen vid utgången. Flyg till Dwarven Castle och prata med kungen. Flyg sen ert modifierade flygskepp till nordöstra hörnet där en svart fläck ska finnas mellan en massa berg. Tryck på X-knappen för att komma upp till ytan. Åk direkt till Mysidia så följer ytterligare några scener vartefter du ska gå in i det nya luftskeppet. Använd den övre spaken i luftskeppet för att flyga runt där du är, och kristallen för att flyga mellan månen och jorden. Fat Chocobo finns här och du kan sova gratis.

Flyg upp till månen och landa så nära “Lunar Path” (kolla kartorna) som möjligt. Om du vill så kan du ta dig till Bahamut Cave för att skaffa Summon Bahamut, men det är svårt fast nästan ett måste förr eller senare. Som sagt gå genom Lunar Path så kommer du ut på en annan plats. Håll på så och gå frammåt tills du kommer in i Crystal Palace. Prata med mannen i mitten, FuSoYa, och hela dig till höger och vänster om honom. Återvänd sen till skeppet och flyg ner till jorden.

En lång scen spelas upp och efter det så ska du ta dig igenom stället du hamnat på. Efter första Save Point:en så kommer en lång smal gång, på den väntar några du känner igen.

Boss: ElementsHP: 16 000 per styck

Efter detta så bör du kuta tillbaks och spara och sen fortsätta vidare.

Boss: CPU (+ Defender & Attacker)HP: 30 000 / 3 000

Efter detta så kan du fritt utforska världen innan sista striden. Mitt tips är att du gör det, skaffar diverse Summons och går upp en massa levels, för det är med dessa krigare du kommer fightas tillsammans med i sista striden så de måste vara starka. Att ha som jag (levels: Kain 44, Cecil 42, Rosa 40, Edge 38 & Rydia 38) är inte direkt lätt, men så kom jag till slutet på under 17 timmar. Samla helst upp er så att Rosa kan Holy och Life2, Rydia bör kunna alla Level 3 magier samt Bahamut, och alla över level 50 (3000 HP).

Då du känner dig redo så återvänd till Crystal Palace och gå till plattan i mitten av kristall-rummet. Grottan ni kommer till är stor, först 7 våningar och sen ytterligare 5 våningar i slutet, och innehåller många skatter och många svåra fiender. Det finns också speciella vapen här för alla gubbarna men de vaktas av mycket starka fiender, mini-bossar. I slutet av grottan så finner du sista bossen och HP/MP fylls till max!

Boss: ZeromusHP: 115 000

Lycka till!