image/svg+xml Ta mig upp

Hemligheter

Det finns mängder av hemligheter i FFIV, här beskriver jag kort dem alla.

Developer Room

I Dwarven Castle finns ett gömt rum som utvecklarna lagt in. Du får inget speciellt för det men det kan vara kul att ha besökt det och pratat med alla som gjorde spelet. Gå till rummet med en vapen och rustningsbutik. Mellan butikerna är det en liten gång, och i slutet av den är det en dold dörr i väggen. Gå in där så kommer du till en bar. Väggen till höger i baren kan du gå igenom, följ gången och ta trappan ned så är du framme i utvecklarnas hemliga rum.

Hemliga summons (svaga)

Det finns fyra fiender (eller grupper av fiender) i spelet som kan tappa föremål (sällsynt) efter en strid, och dessa föremål kan lära Rydia en ny summon (Call). Du kan alltså hitta fyra extra summons. Tyvärr är de ganska dåliga, men den som ska ha allt måste ju jobba lite extra.

Imp – Slåss mot Imps utanför Baron (på vägen till Mist-grottan).

Mage – Slåss mot Mages i Magnetic Cave (utanför Troia, där du slogs mot Dark Elf).

Bomb – Slåss mot 2 Grenades och 2 Ballons samtidigt i strid så kan de av och till tappa ett föremål som lär dig denna summon. Du finner dem i Mt Hobs.

Cocat – Slåss mot Cocatrice (fågeln), flera platser.

Eidolon-grottan och Feymarch

Det finns en grotta i underjorden som är lätt att missa, och den leder också till en by där alla Eidolons (summons) bor. Det var här Rydia hamnade efter hon kastades av båten i början av spelet. Du måste ha det uppgraderade luftskeppet som kan flyga över lava för att nå denna ö.

Du finner grottan i sydvästra hörnet på underjorden, leta efter en liten ö med en grotta på (finns flera, men bara en nere i detta område). Går du in här så måste du kunna magin Float med Rosa (hon lär sig den runt level 36, så det är bara att samla om du inte har den). Kasta Float på alla så skadas du inte när du går på elden. Ta dig så genom grottan så når du snart denna hemliga byn. Här finner du bland annat två summons – Levia och Asura, samt det åtråvärda föremålet Rat’s Tail som är nyckeln till Cecils bästa vapen Excalibur.

Tips: Efter att du väl hittat denna hemliga by första gången så kan du fort komma hit genom att prata med personen som står vid ingången av grottan.

Få Leviathan och Asura

Följ beskrivningen ovan för att komma till Eidolon-byn. På våningen där själva staden är, där alla affärer finns, så finns det uppe till vänster ett hus som är ett bibliotek. Gå in där och ned i källaren så träffar du på två personer sittandes på en varsin tron. Mannen förnekar att han är kung, men om du pratar med drottningen – Asura – och besegrar henne i strid, så kan du prata med mannen igen och utmana honom – Leviathan. Du får Asura respektive Leviathan som call/summons efter dessa två strider. De är lite svåra så se till att samla och spara innan, och utrusta dig gott!

Få Sylph

Sylph är ännu en gömd summon, som finns i slutet av en grotta. Denna grotta ligger också i underjorden och kan bara nås när ditt skepp kan flyga över lava. I övre vänstra hörnet av kartan hittar du grottan. Också här krävs att du kan kasta Float på alla, annars kommer de att skadas av det giftiga golvet. Denna grotta är en labyrint, men när du väl hittat fram till ett hus så har du kommit rätt. Det kryllar av kistor på vägen. I huset finner du ett bekant ansikte, och flera feer. Prata med den bekanta mannen i sängen. Åk så upp till ytan och till Fabul och besök Yangs fru i det västra tornet (våning 3). Hon ger dig en Frying Pan (en stekpanna). Ta denna tillbaka till där alla feerna var i underjorden. Använd stekpannan på personen i sängen. Detta gör att du lär dig Sylph.

Få Yangs Knife

Efter att ha fått summon Sylph (och stekpannan strax före det) så kan du återvända till Fabul och Yangs fru i det västra tornet (våning 3). Hon kommer då att byta stekpannan mot en kniv – Knife. Denna kan Edge kasta för att göra 9999 i skada, så spara den till sista bossen!

Få Excalibur

För att få Excalibur behöver du ta dig till Eidolon Cave och till Feymarch, här finns en kista med Rat’s Tail i. Du ska så återvända till överflatan och åka tillbaka till ditt andra skepp och svävaren (står säkert nede vid Eblan). Ta dessa två till mitten av alla öar som är mellan Fabul och Mysidia, landa där du ser en liten by – Mythril. Här ska du ta din svävare över stenarna till en grotta. Där inne bor en man som samlar på svansar. Ger du han Rat’s Tail så får du Adamant av han, ett sällsynt material. Åk nu ner till underjorden igen och till sydöstra hörnet där smeden bor. Ge han materialet så börjar han omedelbart jobba på något. Efter ditt första besök på månen så är vapnet färdigt, Excalibur till Cecil!

Få Odin

Efter att ha besegrat Eidolon-kungen så kan du få Odin. Ta dig till slottet i Baron och gå till det östra tornet. Ta dig ned i källaren här så når du fram till ett tronrum. Här utmanas du av Odin. Klarar du av att besegra han (Thundaga, Flare, etc funkar bra) så får du honom som summon till Rydia.

Få Bahamut

För att få Bahamut måste du hitta honom och besegra han i strid. Han bor uppe i en hemlig grotta på månen, så du måste ha tillgång till den först. Och han kommer inte vilja slåss mot dig om du inte besegrat Eidolon-kungen (Leviathan, se ovan).

Mer info kommer …

Få Adamant Armor

Kommer…