image/svg+xml Ta mig upp

Historia

Det allra första Final Fantasy-spelet. De som skapade detta är de som fortfarande är några av de viktigaste personerna bakom de första 10 FF-spelen, några till och med delvis aktiva idag.

Inte FF1

Spelet hette inte FF1, utan bara FF, för man tänkte aldrig på en uppföljare. Men spelet blev populärt så en tvåa kom, resten är historia.

På FFU använder vi dock konsekvent namnet “FF1” för att referera till spelet, eftersom det vore förvirrande annars när vi använder “Final Fantasy” till att prata om hela spelserien.

Nintendo Entertainment System

Originalet släpptes först till Nintendo 8-bit (NES) i Japan 1987. I japan är maskinen (NES) mer känd under namnet Famicon. Grafiken och musiken var med dagens mått mätt simpel, men på den tiden var spelet banbrytande.

Wonderswan-remake

Över 15 år senare, 2003, har man piffat upp grafiken och musiken. Allt är fortfarande i söta små pixlar, men nu med många fler färger och detaljer. Spelet släpptes igen till en bärbar konsoll i japan (WonderSwan Color). Ett år efter det så beslutade sig japanerna för en Playstation-version i Japan. Ett paket med FF1 och FF2, med nya FMV-sekvenser och med WonderSwans uppdaterade grafik och ljud. Den 14 Mars 2003 kom detta paket till Sverige.

Det är denna version hela denna guide baserar sig på, även om vi prövar inkludera notater om när versionerna skiljer sig åt.

Advance-remake

Denna remake, kallad Dawn of Souls, kommer i 2004 till Game Boy Advance. Den använder FF Origins-versionen som bas, men tar bort alla FMV-filmerna, i utbyte får vi en mängd nya grottor att utforska och nya bossar att besegra. Denna version gör om magi-systemet till ett mer bekant MP-baserat system, man kan nu spara spelet även i grottor, Phoenix Down introduceras, och många andra saker för att göra spelet lättare och mer tillgängligt för en modern publik.

20-årsjubileum (PSP-remake)

Ännu ett jubileum, ännu en remake, nu till Playstation Portable. I 2007 tar man utgångspunkten i den version som tidigare släpptes till Game Boy Advance, men man lyfter grafiken ännu mer. Musiken behålls i stort sett oförändrad.

Några år senare använder man denna version för att få ut spelet till mobiler – iPhone och Android. Bägge versionerna ser ganska lika ut, men saknar vissa saker från PSP-versionen (så som FMV-filmerna), och Android-versionerna saknar alla extra grottorna.

Lexikon

Vi har samlat en stor översikt på alla olika ord och vad som ändrats mellan de olika versionerna. Ganska nyttigt att läsa för dig som spelar en annan version än Playstation-version, och lärorikt så klart. Viktig FF-historia.