image/svg+xml Ta mig upp

Sista delen

Efter att du bevisat din styrka till Bahamut har du nu mycket starkare och bättre jobb/klasser.

Karavanen

Flyg nu först västerut så når du en liten öken. Norr om denna öken finns en liten ökendel och en skog. Landa i öknen (ja det går faktiskt, men bara här) och gå runt så ska du hitta en karavan. Här ska du köpa Bottled Faerie för 40.000 Gil – gör det.

Gaia

Flyg sen åt nordväst så når du bergsstaden Gaia. Gå upp åt vänster och sen åt höger i denna stad så ska du komma till en liten sjö. Använd ditt nyköpta föremål där så får du Oxyale. Återvänd till öknen och staden Onlak åt öster.

Onlak

I Onlak ska du gå åt höger så ned förbi magiaffärerna och så vidare åt höger, längst ut, för att se en flicka vid en brygga. Prata med henne och ta tunnan ner under vattnet (nu när du har Oxyale kan du andas under vattnet).

Sunken Shrine

Under ytan, i Sunken Shrine, ska du göra två saker. Dels hitta en sten som lär dig ett nytt språk, samt aktivera den tredje kristallen: vattenkristallen.

Rosetta Stone

Gå först upp till höger, i området här finns en trappa som tar dig uppåt. På denna våning är trappan vidare längst ned till höger, men du måste gå runt lite för att komma dit. Om du orkar så väntar tre riktigt bra skatter i de olika rummen på denna våning.

På nästa våning finns stenen. Denna våning ligger högst uppe i templet och är byggd upp av ett rutnät med rum (känns bekant ja) på fyra gånger fyra rum. Stenen ligger i en kista i rummet högst upp till höger, men för att nå det måste du gå upp till vänster. Så gå först upp åt vänster, passera det fjärde rummet på dess högra sida så ska du nå en smal liten gång du kan följa åt vänster. Detta tar dig över till andra sidan – högersidan – av våning (ja, väldigt overkligt), det rum du ser här ska du in i.

Töm rummet på skatter så får med dig Rosetta Stone.

Återvänd till våningen där du började din undervattensresa.

Vattenkristallen

Gå nu högst upp till vänster för en trappa som går ned istället. På denna våning finner du nästa trappa uppe till vänster. Den tar dig ned till sista våningen. Här väntar bossen, men du måste gå helt uppe till vänster, genom ett stort öde rum. Väl framme vid det lilla rummet med kristallen möter du Kraken.

Bossmöte

Kraken

HP 1 600Svagheter BoltStark mot Fire

Haste, Lamp, Cure4 kommer väl till pass i denna strid.

Behöver du mer hjälp? Fler tips för att besegra Kraken »

Nu är det bara en kristall kvar att befria, luftens kristall.

Luftens kristall

Innan vi ger oss ut efter den fjärde kristallen ska vi ordna några andra saker först – Bell och Warp Cube. Börja med att lämna Sunken Shrine (ta teleporten bakom kristallen).

Warp Cube

Först ut är Warp Cube, för den ligger dold i Waterfall Cavern som är precis vid sidan av Onlak. Gå ned lite på kartan tills du kan komma ut i vattnet till vänster. Du ska hoppa in i din kanot automatiskt och kunna styra uppför floden tills du når en vattenfall – Waterfall Cavern ligger dolt här inne.

Denna grotta är ganska stor, men bara en våning, och full med återvändsgränder. Rummet du ska till ligger längst nede till vänster, men du måste gå upp lite först för att kunna komma dit. I rummet finns en mängd kistor, samt en stenjätte som ger er Warp Cube.

Lämna grottan.

Bell och Lufenia

Nästa del att lösa innan du ger dig ut efter luftkristallen är att finna en klocka – Bell.

Ta dig tillbaka till luftskeppet och flyg till Melmond. Här ska du finna och prata med Dr. Unne (han står i det övre högra hörnet). Han lär er ett nytt språk (så länge du fick med dig Rosetta Stone i Sunken Shrine).

Flyg nu till Gaia och sen åt söder, landa innan skogen och fortsätt till fots genom skogen. Ni når staden Lufenia, prata med alla invånare så får ni Bell.

Tower of Mirage

Med Bell och Warp Cube är du redo att ta dig vidare i spelet.

Återvänd till luftskeppet och flyg till den gigantiska öknen i öst. Du kan inte landa i den, men i dess nedersta högra hörn är det massa gräs att parkera luftskeppet en stund. Till fots ska du så ta dig in i tornet i mitten – Tower of Mirage. Men är du redo? Detta blir den största och kanske svåraste “grottan” hitills. Warp2-magin kan vara smart att ha för att snabbt komma ut för att sätta upp ett tält och spara.

På första våningen kan du ta första dörren och gå direkt till vänster och ut dörren där, du når nu trappan upp. På andra våningen ska du finna trappan nästan överst i mitten, men du måste gå runt den cirkliga gången först. På tredje och sista våningen i tornet ska du in i rummet i mitten, dörren är längst ned. Där inne finns en teleporter som tar dig upp i det flygande fortet / luftslottet.

Flying Fortress

I luftslottet har vi hela fem våningar. Du minns väl att jag varnade dig för att detta ställe var gigantiskt? Gömt i denna luftbyggnad är Adamantite (andra våningen, rummet nede till vänster). På sista våningen finns också en superboss – Warmech – som kan dyka upp som en väldigt sällsynt slumpad strid, en utmaning för de tuffaste.

Våning 1 – 3

Teleportrar tar dig vidare nu, inte trappar. Den första teleportern ligger rakt uppåt på första våningen, nästa har du rätt ned (men glöm inte Adamantite i rummet nede till vänster), tredje teleportern har du till vänster och så ned lite. Innan du går dit kanske du ska kolla in den gigantiska runda kristallen i mitten av plattformen här, den visar vart sista bossen gömmer sig!

Våning 4 – Labyrinten

Fjärde och näst sista våningen är en labyrint byggd upp runt ett slags rutnät. Om du ser på där du kom upp så ser det nästan ut som ett plus-tecken, med hål i marken i varje hörn. Om du går upp till mitten av nästa plus-tecken, och så upp ännu en gång, och så två gånger åt vänster, så kommer du till en teleporter som tar dig vidare.

Våning 5 – Korridoren

Detta är sista korridoren, följ den för att nå kristallen och bossen. Det är på denna våning Warmech kan dyka upp (en chans på 64) istället för en vanlig strid.

Bossmöte

Tiamat

HP 2 000Stark mot Fire, Bolt, Ice

Också i denna strid är Haste väldigt viktig. Och att hela sig förstås. NulBolt hjälper mot hans starka Bolt-magier som kastas på er alla.

Behöver du mer hjälp? Fler tips för att besegra Tiamat »

Lämna stället med hjälp av teleportern bakom kristallen.

Sista förberedelser

Fick du med dig Adamantite från luftslottet? Flyg då till Mt. Duergar (grottan med dvärgarna) och prata med dvärgen högst upp i grottan så ger han dig svärdet Excalibur.

Flyg sen till den första grottan du var in i och spöade Garland i början av spelet. Se dock till att spara, köp på dig alla magier och bästa grejer du kan få tag i, detta är slutet!

Sista grottan

Gå till kristallen i grottan och undersök den så skickas du vidare till en annan plats. Denna grotta är stor med en massa våningar. När du når en platta i golvet så använd Lute (som du fick av Sarah precis i början av spelet) så kommer en stege fram.

Gå ner för stegen och fortsätt. På varje våning får du navigera dig fram till vägen till nästa våning, och precis där i slutet möter du en av kristallens väktare, på nytt. Denna gång är de lite starkare.

Bossmöte

Lich (2:a)

HP 1 000Svagheter Fire, DiaStark mot Ice

Ingen speciell teknik

Behöver du mer hjälp? Fler tips för att besegra Lich (2:a) »

Gå till nästa våning. I slutet av den väntar nästa boss.

Bossmöte

Kary (2:a)

HP 1 400

Ingen speciell teknik

Behöver du mer hjälp? Fler tips för att besegra Kary (2:a) »

Gå till nästa våning. I slutet av den väntar nästa boss – ännu en repris.

Bossmöte

Kraken (2:a)

HP 1 800Svagheter BoltStark mot Fire

Ingen speciell teknik

Behöver du mer hjälp? Fler tips för att besegra Kraken (2:a) »

Gå till nästa våning. I slutet av den väntar den sista element-bossen.

Bossmöte

Tiamat (2:a)

HP 2 200Stark mot Fire, Bolt, Ice

Ingen speciell teknik

Behöver du mer hjälp? Fler tips för att besegra Tiamat (2:a) »

Du har nu tagit dig igenom alla våningar och står på slutet. Möt sista bossen!

Bossmöte

Chaos

HP 4 000Svagheter IngentingStark mot Fire, Bolt, Ice

Är du på en level runt 40-50 och har Masamune så lär du göra över 1000 HP i skada per slag om du har Haste. Så kasta Haste, Cure4 och kör på.

Behöver du mer hjälp? Fler tips för att besegra Chaos »

Spelet är nu slut, så sätt dig ner och njut av slutet – du har räddat världen.

“New Game”

Du kan nu spara spelet och få fortsätta från början på samma sparning för att fortsätta samla bilder, fiender och en massa sånt. Dina levels är dock nere på ett och alla saker är borta så det blir inte lättare.

Slut på guiden - tack för att du läste!