Guide

Denna guide förutsätter att du spelar på svårighetsgraden “Easy” (lätt) och att du kör Playstation-versionen av spelet. Spelar du NES-versionen (originalet) så läs först på “Retro”-sidan om vad som är nytt/annorlunda i denna remake. Vissa element kan också ha lagts till/tagits bort gällande storyn. Originalet är också mycket svårare. Dina karaktärer ska helst vara två “Warriors” (du kan även byta ut en “Warrior” mot en “Theif”, “Red Mage” eller “Black Belt” om du vill), en “Black Mage” och en “White Mage”. Jag spelade med två “Warriors” då jag skrev guiden. Guiden berättar inte vart skatter finns, hur du kommer till varje plats, hur du kommer ut ur grottor, när du ska spara, etc.

Börja med att gå in i staden och prata med första vakten så förs du till kungen. När han är klar så lämna slottet (Castle Cornelia) och gå in i staden. Handla Items, Magier, Vapen och Utrustning. Lämna sedan staden och gå nordväst tills du når en ruin. Detta är Temple of Chaos, upp i mitten här finns första bossen, Garland.

Garland (106 HP)
Garland är mycket lätt, förutsatt att du köpt vapen och rustningar innan. Kasta Dia1 med din White Mage samt slå med dina andra gubbar. Fire1 sitter inte helt fel.

Efter striden så återvänder du till slottet där du får Key Item Lute. En bro byggs nu till andra stranden norr om slottet. Passera bron och se introt. Efter detta så gå åt öst tills du når en liten stad, Pravoka. Gå in i staden, handla det du har råd med och gå sen till stadens nordvästra hörn. Här står några busar, prata med den i mitten så får du strida mot nio pirater.

Pirate x 9 (6 HP)
Enkelt match, det är bara att låta alla slå dem. Har dina magiker hyffsade vapen och level så kan även de spöa några.

Du får nu en båt av piraten. Lämna staden och ta båten, åk sydväst så når du snart en hamn. Stig ur båten och vandra söderut. Du når snabbt staden Elfland med tillhörande Elven Castle. I staden finns Lv 3 och Lv 4 magier samt bra Vapen och Utrustning. Mest Gil får du genom att spöa Ogres utanför staden (195 Gil styck). Köp på dig så att du blir stark och glöm inte ett gäng (runt 20) Antidotes. I slottet finns prinsen som är sjuk och behöver medicin.

Lämna staden och vandra västerut och sedan upp i skogen mellan bergen. Sök dig västerut och sedan söderut när det är möjligt. På tippen av kartans södra udde finns ett hål. Hoppa ner här för att komma till Marsh Cave. Gå nedåt i grottan för att komma till nästa våning. Här ska du gå sydöst för att nå nästa trappa. Denna våning har många rum, de är uppbyggda efter ett rutnät på 4 x 4 rum. Gå höger till det andra rummet, gå sen ner till det tredje rummet. Gå in och fram till kistan.

Piscodemon x 4 (84 HP)
Antalet man möter är slumpartat från 3-5 eller nåt sånt. Dessa är mycket enkla, Fire2 och vanliga slag sitter bra. Hela dig ofta med Cure1 eller Cure2.

Du får nu Key Item Crown ur kistan. Lämna grottan och vandra norrut tills du når en ruin. Gå in i ruin och in i mittersta rummet. Prata med mannen på tronen.

Astos (168 HP)
Även denna strid är enkel, det är bara att utdela några slag och kasta starka magier.

Du får Crystal Eye efter mödan. Återvänd till ditt skepp och segla upp till Cornelia Castle men runt slottet och under bron. Leta upp hamnen och stig av. Gå norrut till Matoya’s Cave. Matoya byter Jolt Tonic mot din Crystal Eye. Efter det så ska du återvända till Elven Castle och prata med prinsen. Han ger dig Key Item Mystic Key. Du kan nu låsa upp alla låsta dörrar du stött på i grottor och slott. Gör det först om du vill, innan du fortsätter.

Ta dig till Castle Cornelia och lås upp dörrarna där så får du Nitro Powder. Gå till båten och segla åt väster och aningen åt norr. Där ska en hamn finnas där du kan gå i land. Gå sydväst så når du snart en grotta, Mt. Duergar, där en massa dvärgar bor. Gå längst söderut i denna grotta och prata med dvärgen där så spränger han upp ett hål i marken. Du kan nu segla ut på det stora havet ute på kartan. Lämna grottan och segla igenom hålet. Segla västerut så når du snart staden Melmond.

Här ska du handla på dig det som kan behövas och sen bege dig västerut och sedan söderut. Leta dig ner mellan bergen så kommer du till grottan Terra Cavern. På första våningen så gå åt sydöst för att nå första trappan. På nästa ska du åter gå åt sydväst för att komma till sista trappan. På denna våning kan du möta Cockatrice-fråglar som kan göra dig till sten, så bär mig dig runt 10 Gold Needle eller fly. Vandra sen kort åt höger, sen upp, vänster och sist ner så ska du vara nästan där du kom upp till våningen. Du ska stå vid ett rum, där inne väntar en boss.

Vampire (156 HP)
Vid det här laget har du nog starka vapen och hög level (runt 15 minst förhoppningsvis) så två slag borde räcka. Annars funkar Fire2 och Dia3 bra.

Av bossen får du Key Item Star Ruby. Lämna grottan och gå nu nordväst så finns en till grotta. Detta är Titan’s Tunnel. Prata med stenjätten så får han Star Ruby av dig och du kan fortsätta genom tunneln. Gå söderut på andra sidan så kommer du till nästa grotta. Där finns en vis man som ger dig Earth Rod. Återvänd nu till Terra Cavern. Gå till stället där du spöade Vampire och fortsätt till en sten där du ska använda Earth Rod. Gå ner där och gå sedan nordväst till nästa våning. Gå västerut så möter du snart bossen.

Lich (1400 HP)
Dela ut slag, kasta Haste på dina starkaste gubbar, se till att hela dig om det är så. Denna strid är inte svår alls.

Gå på teleporten så hamnar du utanför grottan. Återvänd till Melmond och köp det som kan behövas. Ta sen din båt och åk sydöst och följ strandkanten runt hela den stora första ön med Elven Castle. Efter ett tag når du en hamn på öns östra udde, gå av här. Gå åt väster så når du Crescent Lake. Handla på dig allt gott och gå sen bakom magiaffärerna och åt höger så hittar du tolv visa män. En av dem ger dig en kanot.

Lämna staden och gå ner i vattnet så hoppar du direkt i kanoten. Paddla igenom vattenlabyrinten så når du snart en öppning åt väst. I mitten finns en vulkan, Mt. Gulg. Gå in där och gå åt väster till nästa våning. Gå sen bara västerut för att nå nästa våning. Gå sen åt öst för att gå ner ytterligare en våning. Gå nu sydväst för nästa våning. Gå sydöst för näst sista våningen. Gå sen söderut för sista våningen. Sista våningen är stor, bossen och kristallen finns åt sydväst.

Kary (1200 HP)
Denna boss är lite svårare än de andra. Men Haste, Ice Brand och lite helning gör susen. Matchen är över efter några rundor.

Lämna berget via teleporten och återvänd till staden och till ditt skepp. Nu ska du skaffa ett roligt luftskepp! Åk med båten norrut så ska du komma åt en liten å som du ska följa. I slutet finns en grotta, Ice Cavern, och den ska du in i. Ta dig genom grottan så hittar du snart ett rum med två kistor, en sten och en massa sprickor i golvet. Ta kistorna och gå på en spricka. Ta dig vidare genom grottan så får du snart chansen att falla genom ytterligare ett hål, då landar du vid stenen. Möt:

Evil Eye (162 HP)
Enkel som bara den, ett eller två svärdhugg dödar denna enkla boss/fiende.

Efter detta kan du ta stenen och leta dig ut från grottan. Återvänd till din båt, åk söderut förbi Crescents hamn. Där finner du snart en å men mark runt och en öken. Gå till öknen och använd Levistone för att få luftskeppet. Ta det och flyg nordväst till en massa små öar på den norra kontinenten. Det är en massa hål i dem, flyg österut så ska du hitta ett tempel, Citadel of Trials. Fortsätt åt öster så ska du hitta någonstans att landa. Gå sen till Citadel of Trials. Prata med mannen där och fortsätt till nordvästra hörnet och sätt dig i tronen. Vandra genom en massa teleportrar så kommer du till slut till en boss.

Zombie Dragon (??? HP)
Enkelt även här, bara några slag så är han/de döda.

Ta kistan för att få Rat Tail och sätt dig i tronen. Återvänd till skeppet och flyg till öarna med hål i, i mitten av den norra delen av kartan. I ett av dessa hittar du Bahamut, han är snäll. Visa Rat Tail för honom så går alla dina gubbar upp i klass och kan använda bättre magier och rustningar.

Flyg nu först västerut så når du en liten öken. Norr om denna öken finns en liten ökendel och en skog. Landa i öknen (ja det går faktiskt, men bara här) och gå runt så ska du hitta en karavan. Här ska du köpa Bottled Faerie för 40.000 Gil. Flyg sen åt nordväst så når du bergsstaden Gaia. Gå upp åt vänster och sen åt höger i denna stad så ska du komma till en liten sjö. Använd ditt nyköpta Item där så får du Oxyale. Återvänd till öknen och staden Onlak åt öster.

I Onlak ska du gå åt höger, längst ut, för att se en flicka vid en brygga. Prata med henne och ta tunnan ner under vattnet. Gå först åt nordöst och vidare upp en bit. Töm hela våningen på skatter så borde du få med dig Rosetta Stone som ligger i ett nordöstligt rum. Gå sen ner till första våningen och åt vänster. Leta dig ner till sista våningen och möt vattenbossen.

Kraken (1600 HP)
En aningen svårare boss men ändå enkel. Använd Haste, Lamp och Cure4. Efter några rundor så ska han vara besegrad.

Nu är det bara en kristall kvar att befria, Luftens kristall. Lämna vattengrottan och flyg till Melmond och prata med Dr. Unne i övre högra hörnet. Han lär er ett nytt språk. Flyg nu till Gaia och sen åt söder, landa innan skogen och fortsätt till fots. Ni når staden Lufenia, prata med alla invånare så får ni Bell. Flyg nu österut till Onlak igen men ta kanoten genom ån norrut. Du åker in i ett vattenfall där flera kistor finns västerut, i en av dem finns Warp Cube. Återvänd till skeppet och flyg till den gigantiska öknen åt öst. Landa och gå dit och in i tornet i mitten. Vandra upp i tornet så kommer du på översta våningen att nå det sista elementet i ett luftslott. Gömt i detta “slott” finns en Adamantine, försök hitta den. Sista våningen är en labyrint, gå upp förbi två “hål” i marken, gå sen åt vänster förbi ytterligare två. Där finner du vägen till Tiamat.

Tiamat (2000 HP)
Samma taktik här, Haste på dina krigare och hela dem då det behövs.

Lämna stället och återvänd ner till jorden med alla kristallerna. Flyg till grottan med dvärgarna och prata med dvärgen högst upp i grottan så ger han dig svärdet Excalibur. Flyg sen till den första grottan du var in i och spöade Garland i början av spelet. Se dock till att spara, köp på dig alla magier och bästa grejer du kan få tag i, detta är slutet!

Gå till kristallen i grottan och undersök den så skickas du vidare till en annan plats. Denna grotta är stor med en massa våningar. När du når en platta i golvet så använd Lute så kommer en stege fram. Gå ner och fortsätt så kommer du i slutet av varje våning möta en av element-ondingarna igen. I slutet möter du sista bossen!

Lich (1000 HP)
Haste, Cure4, inte alls direkt svår, men svårare än vid första mötet.

Kary (1400 HP)
Haste, Cure4, inte alls direkt svår, men svårare än vid första mötet.

Kraken (1800 HP)
Haste, Cure4, inte alls direkt svår, men svårare än vid första mötet.

Tiamat (2200 HP)
Haste, Cure4, inte alls direkt svår, men svårare än vid första mötet.

Chaos (4000 HP)
Den svåraste bossen i spelet men ändå enkel. Är du på en level runt 40-50 och har Masamune så lär du göra över 1000 HP i skada per slag om du har Haste. Så kasta Haste, Cure4 och kör på. Denna strid är över efter några slag, grattis!

Spelet är nu slut, kolla slutet och spara sen spelet så kan du starta från början och fortsätta samla bilder, fiender och en massa sånt. Dina levels är dock nere på ett och alla saker är borta.

Navigation: