image/svg+xml Ta mig upp

Värdefulla Tips

Här har vi tips för nybörjare och veteraner, förhoppningsvis kan alla lära sig nåt här.

Oändligt med Gil!

Om du lägger ner lite tid kan du få ca 100 000 Gil på 15-20 minuter. Det hela handlar om att man i Chapter 1 åker till Macalania Woods (till affären på väg till templet som inte finns kvar) och gör uppdraget så att O’aka följer med dig upp i skeppet (ställer sig vid Barkeep). Sedan köper du en massa saker av honom och säljer till Barkeep tills hans skuld är borta (han är skyldig till Al-Bhed). När man har betalat av hans skuld så börjar han sälja alla sina items jättebilligt. En Hi-potion kostar 50 Gil och du kan sälja den till Barkeep för 125 Gil. Så du köper helt enkelt 99 Hi-potions hos O’aka som du sedan säljer till Barkeep. Du tjänar ca 7500 Gil per gång om jag inte minns fel.

Tipset inskickat av: Nickelus

Läs instruktionsboken

Läs instruktionsboken till spelet! Där står information om hur man slåss, vad som är vad, hur man sparar, hur man botar olika statusförändringar (som t.ex. Poison).

Magiska svagheter

Alla magier har sina svagheter. Water (vatten) tål inte Thunder (blixt) eller tvärtom. Samma gäller Fire (eld) och Ice (is). Du kan också, till exempel, med Fire-magier, och attacker, hela en fiende som är av elementet Fire. Så håll utkik, oftast kan man direkt se på en fiende vilket element de tillhör. Alla fiender tillhör dock inget element.

Lär dig nya Abilities

Se till att lära dig nya abilities hela tiden. Gå inte runt i en Dressphere på Master hela tiden. Prova alla nya Dresspheres du får. Försök konsentrera dig på en Dressphere per tjej så att inte alla tränar på samma.

AP – Ability Points

I strid får man AP, en per besegrad fiende och två om denna var Oversoul. Du får även en AP per gång du använder ett kommande som ej är “Attack”. T.ex. Item, Magier osv. Det du gör måste dock ha en verkan. En magi som inte träffar, eller ett item som inte helar, ger inga AP. Så antingen ser du till att möta många enkla fiender eller en stor som du kan använda många abilities på. När du fått tillräckligt med AP för en ability så lär du dig den abilityn och kan använda den direkt i striden!

Chain-attacker

I strid har du säkert ofta sett “Chains”. Om du attackerar en fiende innan denne rest sig från den förra attacken så bildas en chain, de börjar på ett. Ju fler du får i rad desto mer i skada gör nästa träff. Så se till att försöka anfalla med alla tre tjejerna samtidigt, eller ännu bättre gör “Trigger Happy” med en Gunner och låt de andra två anfalla vanligt efter det!

Spara ofta

Spara ofta! Detta kan man inte nog understryka. Att dö på en fiende eller boss och tvingas spela om är inte kul, oavsett om det är 5 minuter eller 55 minuter det handlar om. Se gärna till att använda flera sparningar utifall du ångrar dig med nåt!

Utforska spelet

Innan du går på ett “Hotspot”-uppdrag så besök gärna alla andra platser. Där kan du få bra items, accessories, Garment Grids och kanske även Dresspheres. I listan där du väljer platser så kan du längst ner se hur starka fienderna är på platsen jämfört med din level. Tre stjärnor är medel, fem är extremt starka och en stjärna är enkla fiender.

Samla levels

Att samla är tråkigt, men ibland måste man det. Om du mött en svår boss så passar det alltid bra att samla lite. Gå till en Save Point och spring runt den eller i närheten av den. Använd Save Pointen för att hela dig efter varje strid, och spara ofta, speciellt om fienderna är svåra. Om du har accessoriet “Lure Bracer” (möter fiender oftare) så kan du snabba upp samlandet avsevärt.

Använd Scan

Använd Scan för att upptäcka fiendernas svagheter. En Gun Mage har denna ability och den tar knappt nån tid att utföra. Du får då redan på HP, MP, svagheter, vad den är immun mot och mycket mer. När du vet dess svagheter så attackera då på det viset.

Sälj överflöd

Sälj dina accessories när du får för många, du kommer aldrig behöva fler än tre av varje. Du kan även sälja sämre när du får bättre. T.ex. om du har två som ger HP +40% och en som ger HP +60% så behöver du inga som bara ger +20%. Vissa accessories behöver man bara ett av, som till exempel “Lure Bracer” och “Charm Bangle”.

Magier istället för Items

Använd magier istället för items eftersom MP lätt återfås. Ska du hela eller återuppliva nån så använd magier i menyn eller i strid. Om du är White Mage till yrke så kanske du behöver dina MP, men då passar en Ether väl då och då, samt frekventa Save Point-besök.