image/svg+xml Ta mig upp

Grunderna / Kom igång

Grundläggande

I kapitel 5 så kan man först spela Blitzball, och det är inte alls som i FFX. Nej nu är du bara manager och får bara träna och se på när de spelar. Men det var inte så mycket spel i FFX:s Blitzball heller, man mest styrde och valde i menyer. Men för många är detta Blitzball en besvikelse, jag ser dock positivt på att Blitzball nu går mycket snabbare att spela.

Prata med tjejen vid disken i Luca Stadium och välj att spela Blitz Ball. Du börjar i en meny med flera val, de är: Train, Play Blitzball, Scout och Tutorial. Jag föreslår att du först börjar med Tutorial för att lära dig hur allt funkar. Om du spelat Blitz Ball i FFX så bör du ändå kolla reglerna då en del saker förändrats.

Högst upp i högra hörnet ser du de poäng, Command Points, du samlat in. Du kan inte ha hur många som helst. Du får fler poäng genom att spela matcher, även om du förlorar. Börja med att välja Train så kommer du till en ny meny med en massa krångel. Det du ser är alla dina spelare samt hur de är placerade på spelplanen. De översta är forwards (de som attackerar och gör mål), efter det kommer mittfältarna och sist försvaret. Bakom försvaret finns målvakten. Jag kan säga att de spelarna man börjar med suger, jag har spelat i flera timmar och den enda jag behöll var Paine. Du kan välja att träna de övriga men målvakten är ruskigt dålig.

Scout

Att byta spelare gör du i föregående meny, välj Scout. Där måste du betala 10 poäng för att samla info om lediga spelare. Du kan göra detta flera gånger då det finns 6-8 spelare på varje Scout nivå (5 nivåer). Scout:a de du vill ha och betala deras 10-spels kontrakt (efter tre matcher så måste du betala igen). Om du får för många spelare så kan du välja Release Player i menyn innan och sen välja nån att sparka. Du kan ha mellan 8 till 12 spelare i ditt lag, dock bara 8 på plan (målvakten medräknad).

Träna

När du fixat ett fräschare lag så kan du gå till Train-menyn igen. Här kan du välja “Formation” för att välja laguppställning samt vart alla ska spela nånstans. Du kan även välja “Play Style” där du har några olika taktiker att välja på. Du har även valet “Practise” men det är värdelöst just nu eftersom spelarna inte vet vad de ska träna på. Du kan träna alla spelare du har, även de som “sitter på bänken”. Välj en spelare och tryck X så kommer en meny upp med flera namn. För varje namn förklaras det vad de gör, oftast höjer de ett av spelarens attribut, men sänker ett annat. Välj ett av dem med X-knappen och tryck sen upp eller ner för att tilldela 0-9 Command Points till träning. Enkelt kan man säga att detta är sannolikheten på om de kommer höja värdet eller ej: ta antal Command Points du tilldelat och multiplicera med 10 så har du procent-chansen. När du valt att träna dina spelare (du behöver ej träna alla eller träna dem lika) så välj “Practise” så kommer fler siffror upp. Där ser du om personen ökat (röda siffror) sina attribut eller sänkt (blåa) dem. När du bläddrat igenom alla spelare så har du tränat klart och kan träna igen eller sätta ut nya poäng.

Spela

Att spela en match ger som förut tre alternativ: “Spira League”, “Tournament” och “Exhibition Match”. Spira League är Blitzball-ligan, du spelar 10 matcher (en för varje gång du väljer Spira League). Varje vinst ger 3 poäng i ligan, varje oavgjord match ger 1 poäng och förlust ger inga poäng i ligan (ej samma som Command Points). Den som har flest poäng efter 10 matcher vinner. Oftast vinner Al Bhed Psychs alla matcher, och Kilika Beasts förlorar alla sina. Det tråkiga är att när du spelar en match så måste du titta på de andra lagens två matcher, förvisso snabbspolas de på knappt en minut men det är ändå irriterande.

Efter Spira League har du Tournament som är en enkel turnering i tre steg där man vinner guld, silver och brons. Både här och i Spira League så får man pris om man kommer trea, två eller etta, samt om man gör flest mål. Sist har du Exhibition Match där du inte vinner nåt, förutom Command Points, men kan välja vem du vill möta. Det självklara valet är Kilika Beasts eftersom de är enklast att besegra.

När du spelar en match så får du först välja vilken typ av kamera du ska använda. Det första valet, “Default”, visar hela spelplanen uppifrån och alla spelare representeras av pilar (du spelar alltid som de röda på den högra sidan). Men när det blir bråk om bollen eller då nån ska göra mål så zoomar kameran in och du kan se alal spelare fullt ut, samt deras värden. Då du bara ser pilar så går tiden väldigt snabbt, när det är inzommat så tickar de 5 minutrarna på som vanligt (man spelar dock bara en halvlek nu till skillnad från två i FFX). Det andra kameraläget är “Overhead map” där man alltid ser pilarna och tiden går fort, jag föredrar denna. Men default har sina fördelar eftersom man kan bättre se vad ens spelare är bra och dåliga på, samt detsamma på motståndarens spelare. Det sista kameraläget, “Visual”, visar allt i normaltid. Du ser hur spelarna simmar, passar, tacklas och skjuter. Kameran zoomar aldrig ut här. Detta alternativ är självklart snyggast men det tar också mest tid.

Under matcherna är det bara att titta på, du kan inte göra nåt. Du kan förvisso öka Adrenalinnivån hos spelarna upp till 10 steg. Detta gör att de spelar avsevärt bättre då det gäller men de ådrar sig väldigt snabbt skador. och när matchen är över så är de flesta helt slutkörda och behöver vila. Adrenalinnivån kan du sätta i system att bara använda när det blir närbilder, till exempel vid skott på mål och tacklingar, för att slippa allt för många skadade spelare.