image/svg+xml Ta mig upp

Versioner

1992: SNES

Final Fantasy V är ett på många sätt unikt Final Fantasy. Det släpptes till Super Nintendo (SNES) redan 1992, men bara i Japan. Det kom aldrig till västvärlden då Squaresoft på den tiden tyckte att spelet var allt för svårt för oss. Detta irriterade så klart många fans och det påbörjades egna översättningar av spelet, och detta har lett till att guider så som FFU har varit extra svåra att skriva – allt har flera olika namn.

2002: FF Anthology (Playstation)

När sedan spelet väl nådde våra länder i väst så var det på Playstation i form av Final Fantasy Anthology år 2002 tillsammans med Final Fantasy IV – första gången dessa spel kom till Europa! Nu kunde vi äntligen spela FFV så som det var tänkt, med en korrekt översättning. Det är denna översättning, och inte SNES-versionens inofficiella översättningar, vi i stor del skrivit denna sajt baserad på.

2013: Mobil, med mera

I 2013 släpps spelet till Android och iPhone (och det finns sedan två år tillbaka även på Playstation Network). Två år senare kommer det också till PC via Steam. Anthology-versionen behöll original-grafiken, medan mobilversionerna och Steam-versionen fick en lite annan grafik där man ökat antal färger och detaljerna (tyvärr till många fans bestörtning).Tillsammans med den nya grafiken kom också en ny översättning, tillsammans med andra små finesser, så som troféer, auto-strider, auto-save, med mera.

På grund av alla översättningar och olika versioner är därför många ord/namn/titlar blandade i denna guide, vi har prövat ange alla olika namn så att du kan finna dig fram oavsett version av spelet.