image/svg+xml Ta mig upp

Besegra Omega

Omega

Level: 119 – HP: 55 530 – MP: 60 700 – Gil: 50 000 – Exp: 0 – ABP: 100

Omega är en av de svåraste utmaningarna i spelet, till och med värre än sista bossen. Du finner honom ganska lätt i sista grottan (“The Rift”) – han är en mekanisk liten sak som går runt i en grotta i den tredje delen (efter öknen och maskinrummet).

Trots sin ringa storlek är Omega väldigt stark och anfaller som en galning, och många av attackerna dödar dig med en gång, inte ens ett förlåt får du. Räkna med att bli ganska frustrerad. Men Omega har en svaghet mot Lightning-skada, detta ska vi utnyttja i vår strategi.

Omegas attacker

Omega besitter ett gigantiskt batteri med olika attacker, nästan alla kan döda en eller flera på bara en träff. Detta är väldigt frustrerande, men genom att lära sig hans attacker, mönster, och vad man kan göra för att lindra skadorna, så kan man forma en strategi som kanske inte är helt vattentät men som tar bort det värsta.

 • Flame Thrower – eldbaserad skada på en, Blue Magic. Gör allt från bara liten skada (skönt nog), upp till 4000 i skada.
 • Atomic Ray – eldbaserad skada på alla. Gör mycket i skada, vi snackar om 1500 och upp till 5000 per person! Men du kan reflektera den (helar dock Omega).
 • Wave Cannon – verkar göra ganska slumpmässig skada, men gärna upp till 2000 på alla. Och den ger Sap … väldigt irriterande.
 • Earthquake – Denna kommer gärna först efter du kört några rundor mot Omega, men denna är en mardröm, den dödar absolut alla som står på marken. Endast Float (till exempel via Mighty Guard) kan rädda dig.
 • Rainbow Wind – sätter Silence på en person.
 • Maelstrom – sänker HP till 10 eller mindre, men dödar inte. Noterade tyvärr ej ned om den är mot en eller alla.
 • Blaster – paralyserar en person.
 • Search – mot en person. Nästa runda med attacker, som bara träffar en, kommer gå mot denna person. Denna attack är lite kul för den kan reflekteras tillbaka på Omega själv, så att han gör lite självskada en stund.
 • Encircle – denna attack hatar jag, den tar helt enkelt totalt bort en person från striden och ingenting kan få personen tillbaka. Denna attack är alla strategiers största fiende för har du otur försvinner den person du behövde mest. Han kan utföra den upp till två eller fler gånger på en strid, som om det inte redan var en väldigt svår strid.
 • Mustard Bomb – skadar upp till 6000 HP på en person.
 • Rocket Punch – denna irriterande attack är konstigt nog den jag helst önskar att han gör. Den tar 50% av din HP, och sätter Confuse på dig … så länge du inte har skydd mot Confuse så är denna en mardröm.

Inte nog med denna lista, Omega kontrar dessutom varje gång du skadar den. Han kontrar helst med Rocket Punch, men han kryddar detta också med andra attacker som Encircle och Mustard Bomb. Håll i hatten, detta blir tufft!

Thundaga-strategin

Vi ska i denna strategi (för det finns många andra, men denna upplevde jag var enklast att genomföra) fokusera på Omegas svaghet mot Thunder-baserad skada. Kort förklarat går vi för två Spellblade med Rapid Fire och Thundaga, samt två magiker med Dualcast, en helare och en som kör dubbla Thundagas.

Vi ska också se till att skydda oss mot Confuse, samt pröva att reflektera några av hans attacker även om det inte skadar honom så mycket så slipper vi slösa tid på att hela skadan de gör.

Du måste också, tyvärr, ha tur. Massa tur! Alla mina karaktärer var på level 52 och hade flera jobb på Master. Jag dog ändå långt över 30 gånger mot Omega, men det var först de sista 5-10 gångerna jag fått till den strategi som jag skriver här. Och dessa gånger dog jag enbart på grund av otur med Omegas attacker, att han dödade en extra viktig person, eller liknande. Så ge inte upp!

Förberedelser

Mitt val av jobb baserades på att jag ville ha en balanserad blandning av två Spellblades och två som helade. Men eftersom jag hadde Mime och dessa kan ha tre abilities och nästan all utrustning, så valde jag två Mimes. Jag använde också två Freelancers, de kan ha två abilities men massa vapen och utrustning.

Först ska vi sätta upp bra skydd mot jobbiga statuseffekter och element med lite utrustning.

Lamias Tiara skyddar mot Confuse. Ribbon skyddar faktiskt inte mot Confuse så den skippade jag helt. Jag körde också två med Elven Mantle för att kunna ha en chans att undvika attacker ibland. Osäker på om jag tyckte det funkade så bra men hade ingen andra utrustningar som var bra. Jag körde Reflect Ring på en, du måste dock vara försiktig med Mighty Guard och Cure-magier som kan studsa till Omega istället.

Eftersom Omega kör många eldattacker så var Flame Shield ganska bra att ha. Jag slet väldigt med just Confuse från Omega, så därför fick en också slänga på sig en Bone Mail, de gör att du skadas av helande saker men du slipper Confuse.

När det kommer till vapen så gick jag för en Magus Rod på min ena magier, en Mime. Denna skulle fokusera på offensiva magier och då hjälper Magus Rod dig att öka skadan. Jag utrustade också abilityn Dualcast samt Black Magic på full nivå, så att jag kunde ösa på med dubbla Thundaga. Black Robe är inte heller dumt på magikern, den ökar skadan. Min andra Mime blev också magiker, men fokus på helning genom full nivå White Magic samt Blue Magic som kan använda White Wind för att hela trots om ni har reflekt på er. Denne fick också Dualcast, så att den kunde kasta dubbla Arise om nödvändigt.

Dina två Freelancers ska bli “tanks”, de som ska göra mängder av skada med vapen. Vapen som Defender, Enhancer, Excalibur och Great Sword är väldigt bra vapen. Med Dual-wield kan du svinga två svärd per person. De ska också ha ability för Spellblade. De ska så klart använda Thundaga på sina svärd för att göra stor skada. Det sista tricket i rockärmen blir Rapid Fire som låter oss anfalla fyra gånger!

Striden

Som sagt behöver du massor av tur i denna strid. Du måste räkna med att pröva avsluta striden med 1-2 personer döda. Med två Spellblades så kan du undvara en av dem efter den kört en attack eller två, också helaren kan dö lite senare i striden. Fokus är att bomba Omega med Thunder-baserad skada.

Dina Spellblades börjar med att kasta Thundaga spellblade på sig själva. De är nu laddade och redo att släppa lös otrolig skada på Omega med sin Rapid Fire. Det enda som kan stoppa dem är Omegas alla irriterande attacker samt Confuse.

Din svartmagiker ska bara gå igång och jobba direkt med dubbelkastade Thundaga. Du kan också köra Mime på detta med en eller båda av dina Mimes om du inte måste hela. Med Magus Rod och Black Robe, och en svartmagiker på level 51 gjorde jag nästan 5000 i skada per Thundaga, vilket motsvarar nästan 10% av hans HP. Dualcast och en Mime på detta skalar bort nästan halva hans liv!

När din första Spellblade får kört en Rapid Fire, med rätt vapen, så kan du göra runt 5000 – 6000 HP i skada per anfall, ibland ända upp till 8000, och med Rapid Fire blir detta fyra anfall i ett, så vi har du igen extrema mängder HP bort från Omega.

Det låter som detta skulle vara enkelt, med tanke på den enorma mängd alla dina gubbar gör per gång, men Omega kontrar absolut alla dina attacker, och alla hans attacker är livsfarliga. Har du tur och överlever till en andra runda med en eller två spellblades vid liv, eller svartmagikern, så borde du kunna avsluta striden. Lycka till!

Vinst

Grattis, du har besegrat Omega! På mobilversionen och Steam-versionen av spelet så ger detta dig en “achievement” – Mechanical Warrior – som inte så väldigt många lyckats få. Du får också ett föremål – Omega Badge (även på SNES och andra versioner), men det har inget annat syfte än att kunna visas upp som skryt.