image/svg+xml Ta mig upp

Nybörjartips

Har du precis börjat spela FFXV och inte helt fått med dig allt? Det går onekligen väldigt fort i starten och man kastas ut i striderna med en hög av tutorials och små info-boxar som sedan försvinner och så står man där och sliter. Här samlar vi några värdefulla tips till dig för att överleva lite lättare i FFXV!

Elixir är livsviktiga!

Stridssystemet har ändrats markant från alla föregångare. Nu när du får 0 HP så dör du inte, utan din max-HP börjar sakta men säktert krypa nedåt. Ju längre du går runt (haltandes) med 0 HP, ju lägre sjunker din max-HP. När du då kastar Cure eller Potion på dig så fylls din HP upp men begränsas nu av ett mycket lägre max-HP. Detta blir väldigt problematiskt ju längre striden pågår, du kan till slut ha blott en bråkdel av din gamla max-HP kvar.

Elixir och Hi-Elixir återställer din max-HP! De funkar alltså inte som i de gamla spelen, och man ska definitivt inte spara på dem. Sjunker din max-HP så använd Elixir eller Hi-Elixir för att återställa max-HP. Som bonus så fyller dessa också på HPn, så om du haltar omkring med sjunkande max-HP så gör du bäst i att bara kasta en Elixir direkt och skippa Potion.

Få mer Gil

Gil tar fort slut, om man inte gör mängder av “Hunts”, de ger väldigt mycket Gil ganska fort. Men står man med tomma fickor och behöver köpa det där nya coola svärdet, utrustningen, eller annat, så finns ett tips. Gå till valfri butik, och välj “Sell” i menyn. Nu ska du använda axelknapparna på PS4-kontrollen ( eller ) för att komma till en flik som heter “Treasures”. Här kan du få flera hundra Gil, ibland tusen, för småprylar du hittar liggande runt om i världen, och som tappas av alla fiender du besegrar. I FFXV tappar fiender nämligen inte Gil direkt (för det är ju lite overkligt) utan du får av dem tänder, ben, päls, etc, som du så säljer för Gil.

VARNING! Sälj inte allt hur som helst, det visar sig att Cid på Hammerhead har flera små uppdrag till dig där han kan uppgradera till exempel vapen med hjälp av olika föremål. De går att hitta igen, men det blir fort dubbeljobb för dig. Så sälj bara saker om du absolut måste till det att du är färdig med Cids alla uppdrag.

Går det fort? Slå på “Active Mode”

Om du går in i menyn (tryck på den stora tryckplattan i mitten på din PS4-handkontroll) och in på “Options” så kan du gräva dig ner till och aktivera “Wait Mode” för striderna. Detta är inte påslaget från början (i vart fall inte om du spelar spelet på svårighetsgraden “Normal”). Det detta läge gör är att direkt du i strid släpper styrspaken så pausas striden och du kan i lugn och ro sikta dig in på den fiende du önskar. När du lärt dig “Libra” (läser av fienders HP, svagheter, styrkor) i “Ascension”-menyn så kan du också skanna dina fiender i detta läge för att också kunna byta vapen (eller utrusta magier) – allt utan att spelet rullar i bakgrunden. Perfekt när man behöver lite mer tid på sig.