Guide

Denna guide gäller bara på svårighetsgraden easy (på svårare nivå så kan det behövas fler knep mot bossarna) och till PlayStation-remaken av spelet. Om du spelar NES-versionen (originalet) så kan vissa saker ha ändrats som ej tas upp i denna guide. Nåt du direkt kommer märka är att karaktärer, platser, items, magier etc bytt namn.

Ni börjar efter en vacker FMV i staden Altair, rebellernas gömställe efter att Fynn intagits av det onda imperiet Palamecia. Prata med prinsessan Hilda och memorera ordet “Wild Rose”. Köp lite saker i staden (kolla lite på de andra sidorna vi har för att få lite bra tips innan du fortsätter) och lämna sen staden för att bege dig norrut till Gatrea. Handla och gå sen norrut och följ floden runt för att nå Fynn. Undvik vakterna och gå rakt igenom staden och upp på översidan. Följ muren utan att lämna staden. Ner till höger så finns en pub. Prata med ägaren så finner du en lönndörr till höger. Nämn Wild Rose för mannen i sängen så får du en Ring som kan fungera som en världskarta (Ställ in så att du ser kartan vanligt, Globe är knepigt: Meny > Config > Map).

Återvänd till Altair och visa ringen (prata, välj Item) för Hilda och memorera ordet Mythril som du ska nämna för Mindu bredvid. Mindu slår nu er följe och lånar er hennes kanot. Lämna Altair och paddla över floden åt nordöst till staden Paloom. Går du in här så kan du betala första gubben 32 Gil för att åka bit till staden Poft, annars kan du gå dit, gratis. I Pofts pub så hittar du Cid, prata lite med honom för skojs skull (eller betala för att flyga någonstans) lämna sen staden. Gå åt nordväst så kommer du till staden Salamand där du i huset till höger träffar Josef. Nämn Mythril för honom så berättar han om en grotta där detta material finns, men du måste rädda några bybor där.

Gå åt väster längs berget och paddla kanot åt öst i floden. Efter ett tag når du en grotta, Semitt Falls. Gå åt sydväst för nästa plan, sen nordöst och ta vänstra dörren. Sen nordväst, vänstra dörren, och prata med Pavel så har du räddat byborna. Ta dörren till höger för att fortsätta i grottan. Här kan du möta Slime som bara kan skadas av magier, så fly om du inte klarar dem. Fortsätt här åt sydöst för sista våningen. Länsa allt som finns här och ta sen den vänstra dörren norr från trappan.

Sergeant (HP: 140)

Försök ha level fyra på dina vapen du använder och på sköldarna. Kasta Blink och Shield på alla med Mindu (marker en kompis och tryck höger för att kasta på alla). Var beredd med Life och veva annars på med vanliga slag.

Ta Mythril ut grottan och återvänd till Altair och visa Mythril för Hilda. Gå sen till gubben, Tobul, i vapenaffären och visa Myhtril så gör han bra vapen och rustningar. Köp lite av det du har råd med och återvänd sen till Poft. Gå åt nordöst till staden Bafsk. I stadens sydvästra hörn finns en soldat som du ska fråga om Dreadnought så visar han en trappa ner i kloaken. Norr i kloaken finns Dark Knight som snart drar. Gå åt öst och ta där inne Pass, ställ dig på teleport för att komma härifrån.

Ta dig till Poft och memorera ordet SunFire av Cid, fråga sen Hilda om detta i Altair. Lär dig sen ordet Goddess’s Bell av kungen i Altair. Dra nu till Salamand och prata om Goddess’s Bell med Josef som nu följer er. Åk till Semitt Falls och undersök övre delen av den högre väggen vid den blå stenen. Här inne hittar ni SnowCraft. Lämna Semitt Falls och efter att ha stigit ur kanoten gå norrut och ut på snön/isen. Åk öst för att nå Snow Cavern.

Gå nu sydväst, sen ner nordöst om dig, sen sydväst igen och sen nordöst. Ta sen sydöst på femte våningen så träffar du på en bäver. Fråga honom om Goddess’s Bell så avslöjar han en lönngång. Gå igenom väggen till höger, gå sydöst och möt där en boss.

Adamantoise (HP: 450)

Låt Josef attacker, se till att hålla honom vid liv. Kasta svartmagier med de andra (Fire, Ice etc) på bossen. Är han för svår så får du försöka att öka dina värden lite innan striden.

Ta sen Goddess’s Bell och lämna stället. Dessvärre anfaller Borghen vid utgången, men han är lite lättare.

Borghen (HP: ?)

Se till att ha fullt liv innan striden. Var beredd på att hela er mycket och anfall annars. Denna strid borde inte vara allt för besvärlig.

Lämna stället och återvänd till Poft. Prata med Cid och betala 400 Gil så flyger han er till Kas’ion. Gå in och använd Goddess’s Bell på den låsta dörren i slottet. Här träffar du Gordon som slår er följe. Masa er igenom det enorma slottet så stöter ni i slutet på en boss (så klart).

Shrieker (HP: 540)

Här är det slag som gäller. Han är rätt jobbig och kör i början 3-4 jobbiga magier på alla innan han går över på slag. Slagen är rätt enkla att undvika om dina gubbar är bra. Hela er mycket och ska ni kasta magier på honom så kasta inte Ice (hur lo

iskt det än vore) då detta helar honom. Kasta gärna Shell på alla i början, försök att ha skaffat Ancient Sword och hugg honom med.

Ta Egil’s Torch och kasta sen magin Warp för att komma ut på kartan. Gå in och använd facklan på elden. Lämna slottet igen och gå söderut till en kal fläck i skogen så får du möta en Chocobo! Prata med den så kan du rida den, går du av så flyger den tillbaks till skogen. Rid söderut genom öknen så når du snart Dreadnought:en i Palamecia. Men se först till att ha massor av Hi-Potions! Gå sen in där och visa Pass för vakten.

Gå ner åt Nordöst. Sedan åt sydväst där du finner Hilda och Cid. Prata med Cid så drar de. Gå sen upp igen till första våningen och gå där åt sydöst. Sen åt nordväst på nästa våning för att komma ännu längre. Gå upp i mitten, sen nästa trapp åt väster. På nästa våning gå åt mitten och använd Sunfire på motorn.

Återvänd till Altair och prata med gordon och memorera Dragoon och Wind Drake. Gå sen till kungens rum. Gå sen till Paloom där första kvinnan i staden gratis tar er till Deist.

Pirates x 8 (HP: ?)

Vanliga slag räcker lätt för denna enkla match.

Segla sydöst till in ganska stor ö nära snödelen av världen. Prata med pojken och hans mamma i Deist. Gå norr till en grotta där du ska ta nordöstra trappan för att hitta Pendant. Återvänd till Deist och fråga draken om Wind Drake så får du Dragon Egg. Återvänd till grottan åt norr och gå nu istället åt sydöst. Gå sen igenom grottan (undvik bron som är trasig!). Längre ner är det klokt att samla upp hög HP på fienderna Howler. De kastar svag eldmagi på alla. Detta ska dock ej göras om du har lite helningssaker med dig. I slutet av grottan ta den tredje dörren (näst sista).

Chimera x 1-4 (HP: 640)

Denna boss kan vara svår. Mitt tips är att är du klen så spara i Memo File innan bossen och starta om tills du bara möter en eller två stycken. Använd alla starka vapen du hittat, Life, Cure och liknande. Allas HP bör vara minst 400.

Lägg sen ner ägget i sjön, kör Warp och återvänd till Altair. Men ett smart drag är dock att samla högre HP och liknande nu. Lär alla minst en attackmagi och använd den i strid så att alla har den på Level 2, eller högre. Du får då också mycket hög MP samtidigt. Hela dig och spara ofta, en stad finns åt väst. När du är klar kan du återvända till Altair och prata med Hilda.

Lamia Queen (HP: 1290)

I denna strid ska du se till att ta bort allas vapen (ja det är sant) men inte på en av dem. Den med mest HP (oftast Gus) ska ha ett vapen och en sköld. Ställ denne i främre raden (med Formation i menyn), de andra i den bakre. De andra får inte ha vapen på sig, möjligen sköldar. Den längst fram bör ha runt 800 HP, de andra över 400-600. Låt den längst fram slå på med vanliga slag ända tills bossen kastar Blink på sig själv. Kör då magier. De andra får kasta sina starkaste magier mot bossen. Dock behöver den främre krigaren lite Blink, Sheild och Cure på sig då och då. Denna strid är svår men det handlar mest om att följa denna taktik och att ha starka magier (samt mycket HP såklart).

Dra sen till Palamecia i öknen.

Behemoth (HP: ?)

Det är bara att slå på. Efter förra bossen så borde detta gå ganska enkelt, glöm dock inte att utrusta alla era vapen först. Skulle Gordon dö så är det ingen förlust, återuppliva honom om du vill.

Här ska du nu undersöka grinden för att fly. I mitten av nästa våning hittar du prinsessan. Lämna sedan Palamecia och ta dig direkt till Castle Fynn. Slottet är inte så stort så det är bara att knalla raka vägen upp och spöa bossen.

Gottos (HP: 2000)

Här räcker det med vanliga slag. Striden är rätt enkelt men han kan dock skada er rätt rejält. Har du dåligt med HP eller inte hinner hela i tid så kan denna boss ställa till trubbel.

Prata med Hilda och Gordon och memorera alla deras nyckelord. Gå sen upp i rummets högra hörn och undersök så ska du kunna säga Hildas lösenord till väggen. Du kan då gå igenom den och ner i slottets källare. På näst sista våningen (B4) så finns ett Blood Sword. Det är värdelöst nu men mycket effektivt mot sista bossen, så spara det! I slutet så finns sex dörrar, ta den näst sista och White Mask som finns där inne.

Ta nu ditt skepp och slå upp kartan. Leta upp den allra minsta ön mitt ute i havet, dit ska du nu, det är Tropical Island, hem för Black Mask. Längst nere i botten på denna ö (det finns även en liten by här men den är inte direkt intressant) så stöter du på en enkel match för att få masken.

Big/Dual? Horn (HP: 1140)

Såna här har du säkert redan slaktat ett antal av utanför Mysidia (om du varit där). Vanliga slak ska räcka, passa dig dock för stor skada är att vänta!

Ta den svarta masken och dra till Mysidia. Här bör du kolla in magiaffären med snordyra Holy, 20.000. I mitten av stan, ute i sjön, finns en trappa. Gå ner där och använd den vita masken på statyn. Lämna sedan staden och gå till berget i öster. På första våningen finns en kopia av Firion som hindrar er. Placera den svarta maken på honom så försvinner han. I grottans nordvästra hörn på sista våningen så finns ett rum med tre kistor, i en finns Crystal Rod. Kör sen Warp ut ur grottan.

Ta dig till din båt och åk norr om Mysidia och in mot ön omringad av berg i havet. På den nya platsen så gå tills en man stoppar er, visa då Crystal Rod för honom. Fortsätt till slutet av stället så stoppar en boss er.

Barrel Worm (HP: 2000)

Denna strid är som de flesta av de senaste. Slå på som vanligt men var noga med att hela er om skadan blir för stor.

Efter detta så bör du förbereda dig ordentligt med items, magier, vapen etc. Glöm inte Ether! För nu ska du använda Crystal Rod på Mysidia Tower för att komma in. Framför dig väntar 10 stora våningar men flera bossar!

Fire Gigas (HP: 1800)

En boss som är enkel om du har så mycket Ice-utrustning som möjligt. Här är det slag och magier som gäller, det du är bäst på.

Ice Gigas (HP: 2000)

Samma som för Fire Gigas, men här bör ni vara utrustade med alla Fire-saker för optimalt skydd och skada.

Bolt Gigas (HP: 2500)

Denna boss är annorlunda, och svårare. Han kan skada er med 1000-1500 per slag, era slag kan göra 0! Hela massor, kasta gärna sheild eller/och Blink. De som lyckas göra skada får fortsätta så, andra får kasta starka magier.

I sista rummet finns fem kristaller, sätt en Memo File här. De fyra yttre kristallerna ökar slumpvis stat för slumpvis karaktär. Är du inte nöjd så ladda om. Efter detta så ta mittenkristallen så får du världens kraftigaste magi: Ultima! Lämna sen platsen.

Angående Ultima så har du nu två val. Det finns bara en sådan magi, och du bör snarast börja träna upp den. Du kan redan nu ge den till den i ditt lag som har bäst på Intelligence (svart magi) och börja träna direkt. Eller vänta tills du ska till en plats kallad “Jade Passage” och då ge magin till din nyaste medlem (som är extremt stark som magiker). Du väljer själv, kan du så lämna en extra sparning här ifall du ångrar dig senare!

Återvänd till Fynn och gå till Spegelrummet som ligger någonn våning upp åt vänster. Använd där din Pendant och gå sen ut till cyklonen utanför staden (bunkra upp med bra Items!). Leta dig upp till toppen av cyklonen så kommer två grupper av vakter att stoppa dig innan du slutligen står öga mot öga med den grymme kejsaren.

Emperor (HP: 1290)

Han vaktas av ett antal fiender men du kan nog rätt enkelt slå ut dem. Eller så kan du kasta lite magier på honom, eller både och, samtidigt. Han är extremt klen och dör enkelt.

Efter detta så ska du prata med Cid som är i Pavels hus i Fynn. Gå sen till Paroom och ta Cids skepp. Flyg till slottet Palamecia och landa ovanpå det. Tryck dig ända upp till slutet av slottet och prata med mannen där. Flyg sen till Mysidia och därifrån österut och en aning norrut. Du ska i slutet på en udde se en ny grotta, lila ska den vara.

Detta är sista chansen för allt, efter detta är det bara Warp som kan ta dig tillbaks till världen. Jag föreslår att du har 4-5000 HP på Gus och Firion. Att du ha starka magier (Holy, Flare och Ultima) på hög level. Att du har 10-20 Elixir samt resten Ether, inga Hi-Potions! Om du inte är såhär starkt så spara och gå ändå in, du kommer snabbt gå upp i level. När saker börjar ta slut så kör Warp, åk till ett Inn och spara. På detta sätt så lär du dig grottorna, hittar nya saker och går upp i dina stats!

Efter att ha gått flera våningar här så kommer en teleporter som tar dig in i slottet Pandeamonium. Här ska du åter plöja dig förbi högar med starka fiender och det lär vara tufft. Högst upp på slottets tak så möter du då äntligen sista bossen.

Emperor (10 000 HP)

Oj då, denna boss står emot alla magier (utom attackmagier som Fire etc) och helas av flera andra som till exempel Swap. Du bör ha spelets bästa vapen och utrustning, du kan nu använda Blood Sword om du har nåt/några med din starkaste gubbe. Magier om Flare, Holy och Ultima bör ligga över level 10 för att orsaka stor skada. De som inte kastar magier får slåss, någon bör hela (helst med Cure level 16) alla. Alla bör ha 1-2 Elixir utrustade för de behövs då HP eller MP går i botten. Tänk på att attackmagier går före helning, använd helst Elixir. Kejsarens attacker är många, de flesta är inte så farliga: Flare 500-1000 på en gubbe, Starfall 200-500 på alla osv. Han kastar också många statusattacker på er. Farligast är dock hans slag, de kan göra allt från 1000 till 5000 i skada, och 60% av den skadan helar hans HP!!! Så därför är sköldar ett måste, starka sköldar, gärna på hög level, för då slipper ni skadan + hans helning. Era vapenfärdigheter för era vapentyper bör också ligga på topp.

Masamune finns i detta slott, det bör Firion ha. Excalibur får du av mamman i Deist om du nämner Dragoon för henne, detta svärd ska Leon ha. För övrigt tappar drakarna massor av Dragon-utrustning. De är bra. Även Ribbon är smart att ha.

Spelet är nu slut, kolla slutet och spara sen spelet så kan du starta från början och fortsätta samla bilder, fiender och en massa sånt. Dina levels är dock nere på ett och alla saker är borta.