image/svg+xml Ta mig upp

Så fungerar spelet

Final Fantasy XI är ett MMORPG (Massively Multiplayer Online Role Playing Game) vilket betyder att det är ett RPG-spel som spelas online med en mängd andra spelare från världen över. Man kan inte spela spelet offline, så man måste ha en internetuppkoppling, och man måste betala en månadsavgift för att få spela.

När man startar spelet så får man skapa en helt egen karaktär. Man väljer då bland annat ras, kön, utseende och jobb. Till en början är jobben man får välja mellan rätt få. Men med tiden öppnas nya jobb upp, och man får möjligheten att välja ett extrajobb och därmed ha två jobb samtidigt.

I spelet så kan man göra allehanda saker för att gå upp i level och tjäna Gil. I början kan det gå lite trögt. Det som erbjuds är allt från minispel som att fiska, till att besegra fiender, till att klara olika uppdrag. Uppdrag får man av allehanda människor i städerna, de är oftast ganska enkla men leder till att du får fler och bättre uppdrag. De bästa uppdragen är de man får av sin hemstad då man spelat ett tag. De innebär stora risker, men ger stora belöningar.

Man springer fritt omkring i världen – över slätter, berg och genom städer. Hela tiden har du full kontroll över kameran. Du kan också hela tiden se fienderna omkring dig och välja om du ska anfalla dem eller smita förbi.

För att starta en strid så ska man låsa sitt sikte på en fiende (TAB-tangenten på datorn) och sen välja kommandot “Attack”. Du kan fritt springa omkring i striden, t.ex. springa runt fienden och anfalla bakifrån. Du kan också slåss mot flera fiender samtidigt. Det finns även val som “Magic” för magier och “Ability” för att använda de förmågor man lärt sig via de yrken man har.

Skulle en strid vara för svår så kan man alltid välja “Disengage”. Då slutar man attackera fienden och kan fly i valfri riktning. Men se upp – fienden kommer att försöka springa ikapp dig. Du kan även ropa på hjälp med “Call for help”. Andra spelare i närheten hör då ditt rop på hjälp och oftast kommer någon för att rädda dig.