Enemy Skills

För att få en Enemy Skill så måste någon/några av dina gubbar vara utrustade med en Enemy Skill command materia och sedan få den magi han vill lära sig kastad på sig för att absorbera den. Du får inte rymma från den striden, blåsas iväg, eller dö, utan ni måste vinna striden för att behålla magin (detta gäller alltså trots om det står att någon lärt sig denna Enemy Skill i striden).

Om du utrustar en person med fler än en Enemy Skill-materia, så kan alla materior lära sig en attack samtidigt om personen som bär materiorna får attacken mot sig (så länge ingen av materiorna kan den från förut). Tyvärr är det så att om en av dina materior redan kan attacken, men inte de andra, på samma person så lär du dig inte attacken. Så se till att ta av den materia(or) som redan kan en Enemy Skill.

Det underlättar enormt om du har Manipulate-materian så att du kan använda kommandot Manip. i strid. Vissa tekniker kan endast läras på detta sätt. Du får denna materia först efter Cait Sith gått med i ert gäng.

Här står alla Enemy Skills i den ordning som de hamnar på din materia som “Stars”. Det står vad de gör, hur mycket MP de tar, vart man lär sig den och ibland ett extra tips. Använd denna guide för att skaffa alla Enemy Skills på alla materior (det finns endast fyra i hela spelet, och de blir inte fler när de är fulla).

OBS! Längst ner på sidan står de sorterade efter på vilken skiva de finns. Så att du kan planera och prioritera.

Snabbfiltrera!

Skriv något i fältet för att omedelbart filtrera fram det du söker efter på denna sida. Klicka på "Rensa filtret" för att visa allt igen.

OBS! Söket görs endast på rubriker.

01. Frog Song

Kastar “Frog” och “Sleepel” på en fiende (det står fel inne i spelet, den påverkar alltså inte alla fiender).

Hur lär man sig Frog Song?

Du kan lära dig denna från de gröna grodorna Touch Me som finns bland annat i skogen runt Gongaga och flera andra ställen. Dessa grodor använder attacken ofta, men du kan använda Manip. (Manipulate) på dem och sedan kasta denna magi på dig själv för att få den snabbare och mer kontrollerat eftersom denna attack annars gör dig till en groda (eller botar din grod-status).

En liknande groda, Toxic Frog, finns också senare i spelet i Temple of the Ancient. Du kan möta den i labyrinten där. I slutet av spelet är det också möjlighet att få den på vägen ned i Northern Crater av fienden Christopher som du alltid möter tillsammans med Gighee (en liten ponny) efter vägskälet om du tagit vänster sen höger vid den stora stenen och kommit till det som liknar ett slags träsk (det är en del vatten att springa runt och under, samt många bruna stenar). Christoper använder den inte så ofta, så kör Manip. på honom.

02. L4 Suicide

EffektTillgängligMP
Alla fiender vars level är multipel med 4 förlorar nästan all sin HP av denna magi. Du kan inte döda nån med den men i bästa fall sänka HP till 1 och ge Mini-status på den.Disk 1 +10 MP

Små djur (Mu) som är nedgrävda under jorden bland annat utanför Chocobo farm. Du kan inte Manipulera dessa fiender så du får vänta tills de använder attacken på dig istället. Tyvärr är det bara en chans på 14 att de använder denna attack, så du kan få vänta länge.

03. Magic Hammer

EffektTillgängligMP
Slå fienden i huvudet med en hammare för att få upp till 100 MP.Disk 1 +3 MP

Plant-liknande monster (Razor Weed) på den västligaste kontinentens udde (norr om Wutai) i det mörka gräset.

04. White Wind

EffektTillgängligMP
Alla dina kamrater återfår HP och får all status botad. Antalet HP de får beror på antalet HP kastaren har just då.Disk 1 +34 MP

Stora fåglar (Zemzelett) på gräsområdet utanför Junon. Eller när du kör in i barriären över Mako pit, då får du möta en bevingad drake (Wind wing). Du måste kontrollera Zemzelett med “Manip.” och använda den på dig själv för att få den.

05. Big Guard

EffektTillgängligMP
Kastar Haste, Barrier och MBarrier på alla dina gubbar!Disk 1 +56 MP

Beachplug som lever bland annat utanför Costa del Sol på stranden. Du måste kontrollera denna fiende och kasta den på dig själv för att få den. Du kan också hitta samma fiende på stränderna runt Gold Saucer lite senare. Denna kan du inte missa. 

06. Angel Whisper

EffektTillgängligMP
En ängel uppenbarar sig och väcker dina döda till liv, botar alla status samt fyller på allas energi till en viss summa beroende på vad det står efter att ängeln gjort lite magi. De som har mer än denna summa får sin HP reducerad till den summan (detta funkar inte på dina fiender).Disk 350 MP

Iskvinnan i gul baddräkt (Pollensalta) som du möter om du väljer den högra vägen i Mako pit efter att ha snackat med dina kompisar. Du måste köra Manipulate på’n och sedan kasta denna magi på dig själv för att få den som enemy skill. Du kan också använda denna fiende för att hela ditt party utan att använda MP med hjälp utav Manipulate.

07. Dragon Force

EffektTillgängligMP
Ökar din motståndskraft mot fysiska och magiska attacker.Disk 319 MP

Av drakarna (Dark Dragon) du möter på väg ner i Mako Pit. Du måste kontrollera honom och använda den på dig.

08. Death Force

EffektTillgängligMP
En kamrat blir immun mot “Instant death” men dör dock fortfarande om han/hon skulle förlora allt sitt HP.Disk 1 +3 MP

De stora sköldpaddorna (Adamantaimai) som finns på stränderna utanför Wutai och Costa del Sol. Enda sättet att få den är att manipulera honom och kasta den på dig själv.

09. Flame Thrower

EffektTillgängligMP
En ström med eld kastas på en fiende och orsakar moderat eldskada.Disk 1 +10 MP

Flera platser, t.ex i bergen bakom Nibleheim i rummet där du möter Materia Keeper så finns det drakar med denna magi. Tidigast är Ark Dragon som finns i Mythril Mine (grottan består av två huvudrum du måste igenom, och två extrarum, du möter denna drake bara i extrarummen).

10. Laser

EffektTillgängligMP
Reducerar en fiendes liv med 50%.Disk 1, och 316 MP

Death Claw i Corel Prison nära skrotupplaget före Dyne’s hem. Eller från Dark Dragon i Northern Crater (använd manipulate).

11. Matra Magic

EffektTillgängligMP
Avfyra missiler mot fiender för att ge typlös magi-skada.Disk 1 +8 MP

Maskin med stora fötter och vapen istället för armar som stryker omkring runt Junon (Custom Sweeper). Eller de behjulade robotarna i undervatten-delen av Junon.

12. Bad Breath

EffektTillgängligMP
Kastar en massa status på alla fiender som Poison, Sleepel, Frog mfl.Disk 2 +58 MP

Stor rund sak med tagg-liknande saker på sig samt en gigantisk mun och tentakler (Malboro). Finns på Gaea’s cliff och på den högra vägen i Northern Crater – jag har bara lyckats möta honom på den där spiralen av ett smalt berg man ska springa ned för (på slutet måste man hoppa och kommer då inte upp utan att springa helt ned först och så ta andra vägen tillbaka, så hoppa inte förrän du fått denna teknik). Manip fungerar inte i Northern Crater på honom, men bara vänta lite så gör han attacken. 

Tips: Ha skydd mot minst Sleepel annars kommer alla dina gubbar somna och inte ha en chans att vakna eftersom ingen kan väcka er.

13. Beta

EffektTillgängligMP
Alla fienderna får stark eld-baserad magisk skada.Disk 1 +35 MP

Den stora ormen i träsket vid Chocobo Farm (Midgar Zolom). När du gjort mycket skada på honom så resar han sig och börjar svaja framåt och bakåt och då kommer han snart att kasta denna magi. Ju mindre liv han har desto större är chansen att han kastar Beta. Varning, attackerar du ormen när den står upp så händer det att han blåser bort den som anföll. Den som lärt sig Beta måste överleva striden! Tips: Utrusta bara en person med Fire Ring och alla dina Enemy Skills, och undvika att anfalla med den personen, då är det störst chans att lära sig Beta och samtidigt överleva.

14. Aqualung

EffektTillgängligMP
Blå bubblor gör vatten-skada på fienden.Disk 1 +34 MP

Harpy som finns i öknen och på grässlätterna runt Gold Saucer. Eller de flytande sjödrakarna (Serpent) i det sjunkna Shinra planet på bottnen nära u-båtshamnen vid Gold Saucer.

15. Trine

EffektTillgängligMP
Gör lightning-skada på alla fiender.Disk 1 +20 MP

Yuffies pappa (Godo) på Pagodans översta våning i Wutai. Också från en röd spindel/krabb-liknande snubbe (Stilva) som finns i is-berget. Eller av bossen i slutet av Nibleheim-grottan (Materia Keeper). Materia Keeper är den fiende som använder denna magi mest (av de som kan den). Du kan dock inte kontrollera honom. Varning! Detta är den enda Enemy Skill du kan missa och aldrig få igen, du har endast de chanser jag beskrivit ovan!

16. Magic Breath

EffektTillgängligMP
Gör fire, lightning och ice-skada på alla fiender.Disk 1 +75 MP

Från fiende Stilva i Gaea’s cliff. Eller de blå-fläckade fiendena Parasite i Mako Pit.

17. ????

En vikt som landar på en fiende som ger lika mycket HP i skada som kastaren har förlorat (har du bara kvar 1000 av max 8700 i HP så gör den 7700 i skada). Denna skada är fast, så till exempel i Battle Arena kan du göra stor skada även om du har trasigt vapen.

Hur lär jag mig ????

Från de stora lila lejon-liknande djuren, Behemot, under räden mot Midgar eller från de balanserande monstrena Jersey i herrgården i Nibelheim. Behemot är bara tillgänglig under räden mot Midgar, så din bästa chans att lära dig denna är så klart att besöka/återbesöka Nibelheim. Problemet med fienden Jersey är att man inte möter den så ofta, i tillägg är fienden faktiskt felprogrammerad så du får absolut inte skada den för då försvinner chansen att den använder denna attack. Du får helt enkelt bara stå där och vänta tills de använder attacken mot dig, se till att ta av alla counter-materior först. Självklart bör du också kanske sätta alla Enemy Skill-materior på en enda person och se till att döda de andra, så att du kan garantera att du lär dig denna skill när den väl används, och du mött rätt fiende. Du kan tyvärr inte manipulera en Jersey. 

OBS! Du måste skadas (förlora HP) av attacken för att få denna skill. Egna tester här visar att man lär sig denna skill även när du bara tar 0 i skada av attacken.

18. Goblin Punch

Gör en fysisk attack mot en fiende. Om fienden har samma level så gör attacken dubbel skada.

Så lär du dig Goblin Punch

Små troll-liknande varelser med boxhandskar – Goblin – som finns på den enda skogsbeklädda ön på kartans nordöstra del. Öppnar du menyn ska det stå “Goblin Island”, det finns dock flera av dessa så se till att du är på den med skog på. Du måste ha luftskeppet för att kunna komma hit, eller en gyllene Chocobo. Manipulera fienden om du inte orkar vänta på dem att utföra attacken.

Tips: Du får också en Zeio Nut av dessa fiender, och de är en viktig ingrediens för att få en Golden Chocobo.

19. Chocobuckle

En fet chocobo hoppar omkring och slår en fiende för speciell-skada. Denna attack blir starkare desto mer som du flyr från strider, i början är den väldig svag men om du tar dig mödan att fly väldigt många gånger så kan du för en väldigt låg kostnad göra stor skada.

Hur lär man sig Chocobuckle?

Gå till snubben i ladan på Chocobo Farm (den förste personen i ladan som står lite undanskymd ibland). Välj det första alternativet och köp cirka ett par Mimett Greens för 1500 styck. Gå sedan ut till chocobo-spåren direkt utanför Chocobo Farm. Ta på dig en Chocobo Lure materia och när du möter en Chocobo i sällskap med 2 Elfadunk eller 2 Levrikon så ska du kasta en Mimett Green till chocobon och sedan köra enemy-skillen L4 Suicide på chocobon (se ovan). Nu kommer han att kasta Chocobuckle på den som var elak mot han. Denna förmåga är en av de mest komplicerade att lära sig då den kräver rätt Level på Chocobon du möter, att du har Chocobo Lure, samt minst en Mimett Green, men också att du redan lärt dig en annan Enemy Skill och använder den.

20. L5 Death

Nån som har en level delbar med 5 dör direkt, ej bossar (t.ex. level 50, 35, och 75 är delbar med fem men inte 22). Du får EXP, AP och Gil som vanligt när fiender dör på detta sätt.

Hur lär man sig L5 Death?

De blå-fläckade små nästan fisk-liknande monstrena på vägen ned i Northern Cavern – Parasite. Det kan underlätta att använda Manip. på dem.

21. Death Sentence

En fiende får ett tal (60 eller 30) ovanför sitt huvud, detta tal räknas sakta ner till noll och då dör fienden. Fungerar inte på alla fiender eller bossar.

Så får du Death Sentence

De gula spik-prydda fienderna Bound Fat som finns på området runt Ancient City ute på världskartan (grå vatten-liknande mark). Dessa fiender dyker också upp om du går in i berget igen som ligger mellan Ancient City och Sleeping Forest (uppe på det som nästan ser ut som en väg av snäckskal). Du kan också träffa på fienden Sneaky Step i Cave of Gi men den platsen är bara tillgänglig en gång under spelet och kan inte återbesökas.

22. Roulette

Det börjar flytta sig en ikon mellan alla i striden (vänner och fiender). Den flyttar sig först fort och medsols, den tappar så fart och när den sen stannar så dör den personen omedelbart. Har man otur dör man själv.

Hur lär man sig Roulette?

De flytande trollkars-liknande snubbarna som kastar kort på dig – Death Dealer – använder mer än gärna denna attack. Ta den högra vägen efter mötet med polarna på vägen ner för Northern Crater, där möter du ofta dem.

23. Shadow Flare

En svart eld-liknande flammande klump ger magi-skada på fiende.

Så lär du dig Shadow Flare

Självaste Ultimate Weapon använder denna som kontring när han dör (se egen guide för hur han besegras). Då attacken bara träffar en person, och då den som utdelade det dödande slaget, så kan det vara smart att ha planlagt det lite och ha alla materior på han/hon. Annars är nästa tillfälle att lära dig denna teknik på skiva 3, på vägen ner i Northern Crater där du kan möta på Dragon Zombie. Zombie-drakarna använder denna attack endast motvilligt. Du lär dig också Pandora’s Box av dessa fiender.

Tips! Du kan också lära dig Enemy Skill Pandora’s Box av Dragon Zombie, men den attacken är extremt speciell så se till att läs all vår information om den först (scrolla ned).

24. Pandora’s Box

Ett stjärnfält med ett frågetecken uppenbarar sig och ger fysisk mot alla fiender, ignorerar allt av försvar/skydd.

Hur lär jag mig Pandora’s Box?

Från benranglet Dragon Zombie på vägen ner för Northern Crater. Ta den högra vägen vid mötet med polarna för en chans att möta dem. Kan ej kontrolleras, du måste vänta tills han kastar den. De använder denna som hämnd när de dödas, men bara om de har tillräckligt med MP.

Varning

Missa inte Pandora’s Box!

Programmeringen bakom Pandora’s Box och fienden Dragon Zombie är speciell. För dig som spelare betyder detta att denna attack kommer endast göra en endaste gång i hela spelet (så länge du inte startar om helt från starten, eller laddar om en sparning från innan attacken utfördes). Du måste alltså se till att lära dig denna skill på alla de materior du önskar när attacken väl görs, du har bara en chans! Om Dragon Zombie skulle ha för lite MP för att kasta attacken så kommer han ändå aldrig kunna kasta den på nytt senare, så du måste verkligen se till att få den första gången (och döda draken snabbt, innan den redan låga MP:n töms). Är MP för lågt så visas ett meddelande i stil med … skill power used up högst uppe på skärmen i striden, händer det måste du alltså ladda om din senaste sparning eller för alltid glömma att lära dig denna skill.

Tips! Du kan också lära dig Shadow Flare av dessa fiender, men spara det tills du lärt dig denna skill först eftersom den är lite speciell i att den kan missas för alltid.


Kronologisk ordning på Enemy Skills

Listan gäller när de först dyker upp, du kan få dem senare om du vill fast vissa fiender kan du inte möta igen fast då finns det alltid någon annan som kan den. Använd denna lista för att planlägga hur du ska lära dig alla Enemy Skills.

Kan läras närsomhelst (alla skivor)

Matra Magic   - (Custom Sweeper) efter att ha rymt från Midgar. 
L4 Suicide    - (Mus) runt Chocobo Farm. 
Beta       - (Midgar Zolom) ormen i träsket vid Chocobo Farm.
Flame Thrower  - (Archdragon) i Mythril Mine.
White Wind    - (Zemzelet) i området mellan Hunon och Fort Condor.
Aqualung     - (Harpy) kör buggyn i leran som omringar Golden Saucer
Frog song    - (Touch me) i skogen runt Gongaga town. 
Big Guard    - (Beach Plugs) på Gongaga stranden och Costa del Sol's strand. 
????       - (Jersey) i Sephiroth's herrgård i Nibleheim. 
Trine      - (Materia Keeper) bossen i Nibleheim grottan. 
Death Force*   - (Adamantaimai) på den västerligaste kontinenten (flyg dit).
Magic Hammer*  - (Razor weed) i det mörka fräset på den västligande ön.
Death Sentence  - (Bound Fat) konstig mark på kartan innan Ancient city 
Magic Breath   - (Stilva) i isberget. 
Chocobuckle   - (Chocobo) nära skogen vid Mideel och vid Chocobo Farm.

* Ni kan ta dessa utan att ha Yuffie

Bara på skiva 2 och 3

Bad Breath    - (Molboro) när du klättrar på isberget.
Goblin Punch   - (Goblin) den skogsbeklädda ön åt nordöst.

Bara skiva 3

Dragon Force   - (Dark Dragon) i Mako Pit. 
Laser      - (Dark Dragon) i Mako Pit. 
L5 Death     - (Parasites) in the Mako Pit. 
Angel's Whisper - (Pollensalta) i Mako Pit. 
Roulette     - (Death Dealer) i Mako Pit. 
Pandora's box  - (Dragon Zombie) i Mako Pit de kör också shadow flare.

Bara skiva 1 och 3

Laser      - (Death Claw) skrotupplaget vid Dyne's hem. (Dark Dragon) Mako pit
Navigation: